Ανησυχία προκάλεσε το πρόσφατο περιστατικό με την πτώση σοβάδων στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, το οποίο –ευτυχώς– δεν είχε ως αποτέλεσμα τραυματισμούς μαθητών ή εκπαιδευτικών. Το γεγονός, ωστόσο, επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της κατάστασης των σχολικών υποδομών στη Δυτική Λέσβο.
Με ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου κάνει λόγο για σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα στα σχολικά κτίρια του Δήμου, τα οποία –όπως επισημαίνει– έχουν αναδειχθεί επανειλημμένα χωρίς να έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις.
Η παράταξη τονίζει ότι η συντήρηση και η ασφάλεια των σχολικών μονάδων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με «πρόχειρα μπαλώματα» ούτε να αφήνεται στην τύχη. Υπογραμμίζει επίσης ότι, αν και η ευθύνη για τα σχολικά κτίρια έχει μεταφερθεί στους δήμους χωρίς την αντίστοιχη επαρκή κρατική χρηματοδότηση, η δημοτική αρχή οφείλει να αναδείξει το πρόβλημα και να θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών.
Παράλληλα, ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας ότι επέλεξε να δώσει βάρος σε εκδηλώσεις και δημόσιες εμφανίσεις, αντί να αναδείξει με έμφαση τα ζητήματα των σχολικών υποδομών.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απουσία επίσημης ενημέρωσης από τον Δήμο για το περιστατικό. Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά να δοθούν σαφείς απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη, ποια άμεσα μέτρα ελήφθησαν, αν πραγματοποιήθηκε τεχνικός έλεγχος στο κτίριο, τι θα ισχύσει για τη λειτουργία των μαθημάτων και πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.
Καλεί, τέλος, τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα σε πλήρη έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων, να ενημερώσει υπεύθυνα γονείς και εκπαιδευτικούς και να διεκδικήσει την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία.
«Η ασφάλεια των παιδιών δεν είναι πολυτέλεια ούτε μπορεί να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.







