Ο φίλος μας, Μιχάλης, μας χάρισε μια γευστική εμπειρία που μοιάζει με ταξίδι πίσω στον χρόνο, το περίφημο «ψωμί της γιαγιάς» από το αρτοποιείο του Παναγιώτη Κιντάκα στην Καλλονή. Φτιαγμένο με τρία διαφορετικά άλευρα και προζύμι, κάθε φέτα μοιάζει με μια ανάμνηση από τα παιδικά μας χρόνια, όταν οι μυρωδιές του φούρνου γέμιζαν το σπίτι με ζεστασιά.
Αυτό που κάνει το ψωμί πραγματικά ξεχωριστό είναι η απλότητά του. Δεν χρειάζονται περίπλοκα συνοδευτικά ή φανταχτερές σάλτσες. Λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και λίγη ρίγανη Σιγρίου – όπως προτείνει ο Μιχάλης, ειδικός της τοπικής γαστρονομίας – αρκούν για να αναδειχθούν οι βαθιές, φυσικές γεύσεις του ψωμιού.
Η τρίτη μέρα αναμένεται να είναι η πιο απολαυστική: φρυγανισμένο μέχρι να γίνει τραγανό, το ψωμί θα συνδυάσει τη ζεστή μυρωδιά του φούρνου με τις αρωματικές νότες του λαδιού και της ρίγανης, προσφέροντας μια εμπειρία που μόνο η παραδοσιακή αρτοποιία μπορεί να χαρίσει.
Αυτό το ψωμί μας θυμίζει ότι, στην γαστρονομία, τα καλύτερα προϊόντα δεν χρειάζονται φτιασίδια. Η ποιότητα των υλικών και η αγάπη στην παρασκευή αρκούν για να δημιουργήσουν μια αξέχαστη γεύση.
