Ψηφοφόροι , ελεύθεροι πολιορκημένοι …

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ελεύθεροι λέγονται ότι είναι οι πολίτες που θα ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές της 18ης και της 25ης Μαΐου, γιατί για αυτούς μιλάμε και για αυτούς γράφουμε το άρθρο αυτό. Αλλά στην ουσία, στην πράξη δηλαδή, είναι πολιορκημένοι από τα κόμματα και από τα πρόσωπα. Ιδιαίτερα από τα κόμματα. Γιατί την τελευταία στιγμή, εκτός από αυτούς που δεν θα πάνε να ψηφίσουν οι υπόλοιποι, ακόμα και οι αναποφάσιστοι, την τελευταία στιγμή θα πάνε στην κάλπη και θα ψηφίσουν τα πρόσωπα της αρεσκείας τους, δηλαδή τους ηγέτες των συνδυασμών, επηρεαζόμενοι ή εμπλεκόμενοι από τα κόμματα που, λίγο ή πολύ, επηρεάζουν τα πρόσωπα. Kαι οι ψηφοφόροι ακολουθούν την παραπληροφόρηση της προπαγάνδας και δεν έχουν τη δυνατότητα, την ικανότητα ή και τη νοημοσύνη ακόμα να απαλαγούν από αυτή την περίπτυξη, την εμπλοκή ή τη διαπλοκή και εξακολουθούν να επηρεάζονται ιδεολογικά, φιλικά, προσωπικά, με τις πελατειακές σχέσεις, με τις γνωριμίες, με το όπου φυσάει ο άνεμος, χωρίς να τους διακρίνει το πνεύμα της ανεξαρτησίας που είναι απαραίτητο για την εδραίωση και την ανάπτυξη της τοπικής λεγόμενης αυτό- διοίκησης.

Επομένως είναι δεσμώτες του κατεστημένου.  Αυτού του φθαρμένου κατεστημένου. Και όσο θα εξακολουθούν να είναι πολιορκημένοι και όχι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, τόσο η αυτοδιοίκηση θα παραμείνει εμπλεκόμενη και δεν θα έχει ανάπτυξη και ανεξαρτησία και τόσο τα πρόσωπα που θα ηγηθούν αλλά και τα υπόλοιπα που θα μετέχουν εάν δεν αποβάλουν αυτή τη δέσμευση δεν θα μπορέσουν ποτέ να εξυπηρετήσουν τις μάζες, το πλήθος των πολιτών, που ζητούν καλυτέρευση του τόπου, καλυτέρευση ζωής και ανεξαρτησία από το αθηνόκρατος.

Αυτή είναι η πρώτη παράγραφος ή και η σύσταση που  κάνουμε εμείς που έχουμε μια κάποια πείρα, μια μεγάλη ανεξαρτησία από τα κόμματα και τα πρόσωπα στα τόσα χρόνια ζωής και δράσης δημοσιογραφικής και έκδοσης αυτού του εντύπου, που λέγεται εφημερίδα. Επομένως όποιος θέλει  μπορεί να ψηφίσει αυτόν που θέλει σαν ηγέτη ή αυτόν που πρέπει που  είναι περισσότερο απαλλαγμένος από την κομματική περίπτυξη, από τους κομματικούς εναγκαλισμούς και ασπασμούς και από τις διαπλοκές  του συστήματος που είναι φαινόμενο δυσεπίλυτο και ιδιαίτερα αυτή την εποχή που έχουμε προβλήματα οικονομίας, που έχουμε επέμβαση τοκογλύφων, που έχουμε δεσμεύσεις οικονομικές, που έχουμε μνημόνια και αντιμνημόνια και που δεν έχουμε πατριωτική ευθύνη και συνέπεια που είναι απαραίτητες για την ανεξαρτησία και την αποδέσμευσή μας από όλους αυτούς που μας κουμαντάρουν με την επέμβαση των ξένων τοποτηρητών που στη λαϊκή έκφραση λέγονται μπεχτσήδες.

Εκεί λοιπόν στην επιλογή των προσώπων ή των ηγετών, καλύτερα των συνδυασμών ή παρατάξεων,  δεν υπάρχουν και μεγάλες δυσκολίες. Ο ψηφοφόρος θα διαλέξει το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας του  λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον ηγέτη, ο οποίος τον εκφράζει σαν πρόσωπο ή και σαν οπαδός ακόμα μιας κάποιας πολιτικής παράταξης από αυτές που υπάρχουν σήμερα.  Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγάλο  με τον σταυρό προτίμησης. Γιατί  εκεί είναι το άλλο μεγάλο παιχνίδι της εξουσίας. Εάν οι ψηφοφόροι δεν κάνουν αυστηρή επιλογή που θα βάλουν το σταυρό προτίμησης, σε ποια πρόσωπα δηλαδή, κινδυνεύει η παράταξη  και ο ηγέτης της παράταξης να εγκλωβιστεί στο παλιό πολιτικό σύστημα, να εμπλακεί στην κομματική περίπτυξη και στον εναγκαλισμό, να είναι δέσμιος, να είναι πολιορκημένος και όχι ανεξάρτητος και ελεύθερος της τοπικής αυτοδιοίκησης, οπότε στην ουσία άλλοι πάλι θα κυβερνούν, οι λεγόμενοι κουμανταδόροι, θα έχουμε μια από τα ίδια, όπως κατά το παρελθόν, τα δημοτικά συμβούλια θα είναι τσίρκο Μεντράνο γιατί θα γίνονται   κουβέντες άνευ περιεχομένου, οι καυγάδες θα συνεχίζονται, τα έργα θα καθυστερούν και τίποτα δεν θα αλλάξει. Επομένως εάν ο ψηφοφόρος δεν εξετάσει αυστηρά που θα βάλει τον σταυρό προτίμησης στους συνδυασμούς της αρεσκείας του  και ξαναψηφίσει ή κάνει το λάθος να ψηφίσει άσχετους, αδύνατους, εμπλεκόμενους, κομματαρχίσκους και ανθρώπους που αναζητούν δόξα και χρήμα από αυτή την εκλογική αναμέτρηση, τότε το παιχνίδι έχει τελειώσει. Εάν όμως γίνει αυστηρή επιλογή με τον σταυρό προτίμησης σε νέα πρόσωπα, σε άφθαρτα ή και σε παλιούς που διαθέτουν πείρα και οργάνωση  αλλά δεν έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα και πολιτικές διαμάχες, τότε και το τοπίο της αυτοδιοίκησης θα καλυτερεύσει και ο δήμαρχος θα κάνει καλύτερα τη δουλειά του και η αντιπολίτευση θα έχει σύνεση και αιδώ με τη συνεργασία για το καλό του τόπου και οι πολιορκημένοι θα γίνουν ελεύθεροι και αδέσμευτοι πολίτες και θα αλλάξει η νοοτροπία του φθαρμένου κατεστημένου.

Εάν λοιπόν ένας αναγνώστης, ένας φίλος, μας ρωτήσει όπως μας ρώτησαν μερικοί  τι να ψηφίσουν ή ποιον να ψηφίσουν, η απάντηση είναι μια και μοναδική: αυτόν που επιθυμείς σαν ηγέτη και σαν παράταξη κατά την κρίση σου και  όσον αφορά την σταύρωση  αυτόν που είναι άφθαρτος, ικανός, ελεύθερος πολίτης, αδέσμευτος και όχι κερδοσκόπος που μπορεί να έχει διάθεση προσφοράς και να μην έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα και πολιτικές ίντριγκες. Και η λαϊκή παροιμία τα λέει όλα, λίγο ή πολύ: «Πες  μου με ποιον πας να σου πω ποιος είσαι». Γιατί από τα αποτελέσματα θα βγάλουμε και το συμπέρασμα με ποιον θα πάνε οι πολλοί και ανάλογα θα βγάλουμε εμείς και άλλοι τα συμπεράσματά μας ποιοι είναι και ποια τύχη θα έχει η αυτοδιοίκηση με νέους ηγέτες  και άφθαρτους δημοτικούς συμβούλους.

 Σαράντα ημέρες είναι πριν από τις εκλογές της πρώτης Κυριακής της 178η Μαΐου και  στις 25 Μαΐου είναι το ξεκαθάρισμα. Αυτοί που βάζουν  υποψηφιότητα είναι γνωστοί. Άγνωστο είναι το αποτέλεσμα. Αλλά αυτό θα το  δούμε στη διαδρομή γιατί εμείς θα είμαστε υψηλότερα από την προπαγάνδα  και την παραπληροφόρηση για το λόγο ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από πρόσωπα και μέσα ενημέρωσης που υπηρετούν  τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας και του τόπου. – Λέσβος.gr

Ε. Ε. Γ.

Προηγουμενο αρθρο

Από τη ΝΟΔΕ Λέσβου, στήριξη στον Φωτή Ξύδα

Επομενο αρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Μυτιλήνη