Δύο νέες εμπειρίες, βασισμένες σε προϊόντα ΠΟΠ, ενισχύουν την τουριστική ταυτότητα του νησιού μέσω ψηφιακής αφήγησης
Σημαντικό βήμα για την τουριστική ανάδειξη της Λέσβου αποτελεί ο σχεδιασμός δύο ψηφιακών διαδρομών με άξονες το ελαιόλαδο και το ούζο, δύο προϊόντα που χαρακτηρίζουν αυθεντικά την ταυτότητα του νησιού. Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μελέτη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού περιβάλλοντος που θα προβάλλει τη φυσική, αγροδιατροφική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου.
Η διαδρομή του ελαιολάδου
Με περισσότερα από 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, η Λέσβος φημίζεται για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της, προϊόν ΠΟΠ, καθώς και για την παραδοσιακή ποικιλία της Κολοβής ελιάς. Η προτεινόμενη διαδρομή περιλαμβάνει περιοχές με μακραίωνη παράδοση στην ελαιοπαραγωγή, όπως η Μυτιλήνη, η Γέρα, το Πλωμάρι, η Αγιάσος, η Αγία Παρασκευή, η Καλλονή, το Σίγρι, ο Μόλυβος/Πέτρα και η Σκάλα Συκαμινέας.
Κατά μήκος της διαδρομής, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πρότυπους ελαιώνες, παραδοσιακά και σύγχρονα ελαιοτριβεία, αλλά και μουσεία ελαιουργίας όπως το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, τα οποία διατηρούν σε λειτουργία τον παλιό εξοπλισμό παραγωγής.
Σε επισκέψιμες μονάδες όπως το EIRINI PLOMARIOU, το Κτήμα Φάρος-Sigri Olive Mill και το Ελαιοτριβείο-Μουσείο Protoulis, προσφέρονται γευσιγνωσίες διαφόρων τύπων ελαιόλαδου, με στόχο τη γνωριμία με τις διαφορετικές κατηγορίες και χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Η εμπειρία ενισχύεται από τη σύνδεση της διαδρομής με το Γεωπάρκο Λέσβου της UNESCO, καθώς και με πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, τοπικές εκδηλώσεις και αρχαιολογικούς χώρους, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και γαστρονομία.
Η διαδρομή του ούζου
Η Λέσβος αποτελεί την «καρδιά» της παραγωγής του ούζου στην Ελλάδα, καθώς παράγει περίπου το 50% της συνολικής εγχώριας παραγωγής, ενώ το προϊόν εξάγεται σε πάνω από 40 χώρες παγκοσμίως. Οι ποικιλίες «Ούζο Μυτιλήνης» (ΠΟΠ) και «Ούζο Πλωμαρίου» (ΠΓΕ) είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένες για την ποιότητά τους.
Η θεματική διαδρομή περιλαμβάνει περιοχές-σταθμούς της παράδοσης του ούζου όπως: Μυτιλήνη, Πάφιλα, Μανταμάδος, Αγία Παρασκευή, Καλλονή, Λισβόρι, Πολιχνίτος και Πλωμάρι. Εκεί λειτουργούν 17 ποτοποιίες, από μεγάλες εταιρείες όπως η ΕΠΟΜ και η ΕΒΑ, μέχρι παραδοσιακές οικοτεχνίες, όλες επισκέψιμες για γευσιγνωσία και ξενάγηση.
Το Πλωμάρι, η «πρωτεύουσα του ούζου», προσφέρει μοναδικές εμπειρίες με επισκέψεις σε ιστορικά αποστακτήρια όπως του Ισίδωρου Αρβανίτη, Βαρβαγιάννη, Ματαρέλλη και Καλλονιάτη, καθώς και στα εξειδικευμένα μουσεία «Κόσμος του Ούζου» και Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη, που καταγράφουν την ιστορία του ποτού μέσα από βιωματικές δράσεις.
Η διαδρομή ενσωματώνει επίσης την τοπική γεύση και κουλτούρα που συνοδεύει το ούζο: σαρδέλες Καλλονής, μεζέδες, αλλά και φεστιβάλ όπως το Ouzo Fest και η Γιορτή Γλυκάνισου, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη πολιτισμική εμπειρία.
Καινοτόμος τουριστική εμπειρία μέσω ψηφιακής προσέγγισης
Οι δύο διαδρομές θα ενταχθούν σε μια ψηφιακή πλατφόρμα προβολής, που στοχεύει να προσεγγίσει σύγχρονους ταξιδιώτες που αναζητούν εμπειρίες με ταυτότητα. Με συνδυασμό διαδραστικού υλικού, χαρτογράφησης σημείων ενδιαφέροντος, αφηγήσεων και προτάσεων επίσκεψης, θα ενισχυθεί η τουριστική ανταγωνιστικότητα της Λέσβου ως προορισμός αυθεντικής γαστρονομίας και πολιτισμού.
Η σύνδεση του ελαιολάδου και του ούζου με τον τουρισμό δημιουργεί έναν νέο αφηγηματικό άξονα για το νησί, ικανό να προσελκύσει επισκέπτες με υψηλό ενδιαφέρον για τη γαστρονομία, τη βιωσιμότητα και την παράδοση.