Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας σας ενημερώνουμε για την προσεχή προβολή της ταινίας ”Διωγμένοι για την Ειρήνη – Όταν οι Έλληνες και οι Τούρκοι χωρίστηκαν“, 2002, του Osman Okkan, ταινία για την ανταλλαγή πληθυσμών και το συλλογικό τραύμα, που είχαμε προβάλει τον περασμένο Σεπτέμβρη του 2025, στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης της Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο, στη Μυτιλήνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα .
Η προβολή θα γίνει την Τετάρτη 1η Απριλίου 2026, 19.30 μ.μ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαφίων και τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Καλλονής «Η ΕΥΠΟΙΙΑ». Συνδιοργανωτές θα είναι οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ, Λέσβος), το Kulturforum Türkei-Europa (Βήμα Πολιτισμού ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη) και η Επιτροπή Ελληνο-Τουρκικής Φιλίας Κεντρικής Ευρώπης.
Με την εκδίωξη των Ελλήνων και των Τούρκων το 1923, την «Ανταλλαγή», οι πολιτικοί προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την Ειρήνη, χωρίζοντας τους πληθυσμούς και τις αντίπαλες πλευρές, αλλά αντ’ αυτού πυροδότησαν ένα διαρκές συλλογικό τραύμα. Ακόμη και σήμερα, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως πρόδρομος της εθνοκάθαρσης, που εφαρμόστηκε αρκετές φορές στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τις αναμνήσεις αρκετών «ανταλλαγέντων», οι δύο εθνότητες είχαν ζήσει μαζί σε μεγάλο βαθμό ειρηνικά, πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Ένα παγκοσμίως διάσημο «παιδί πρόσφυγας», ο Μίκης Θεοδωράκης, θυμάται επίσης τις ρίζες του, οι οποίες έχουν επηρεάσει διαρκώς τη ζωή και το μουσικό του έργο. Ο Γιασάρ Κεμάλ, η Μαρία Φαραντούρη και ο Ζουλφού Λιβανελί προσπαθούν να ερμηνεύσουν το άγνωστο παρελθόν και την επιφυλακτική προσέγγιση μεταξύ δύο «εχθρών αδελφών» στη νοτιοανατολική Ευρώπη από τη δική τους οπτική γωνία.
Μεγάλο μέρος των πλάνων αυτής της ταινίας, η οποία δημιουργήθηκε το 2003 για το ARTE και το WDR TV, γυρίστηκαν στη Λέσβο και την Κρήτη και περιλαμβάνουν αρκετές συνεντεύξεις με επιζώντες των τραγικών γεγονότων της «Ανταλλαγής». Ιδιαίτερη θέση στο ντοκιμαντέρ κατέχει η προσπάθεια του σκηνοθέτη να ακολουθήσει δύο μουσουλμάνους ανταλλαγέντες από τη Λέσβο – το Σκαλοχώρι και την Καλλονή- και να καταγράψει τα συναισθήματα και τις μνήμες τους μετά την «επιστροφή» τους στα χωριά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Στην προβολή θα παρευρεθεί και ο σκηνοθέτης κ. Οσμάν Οκκάν με τη συνεργάτιδά του κ. Σοφία Γεωργαλλίδη και τον Χρήστο Χατζηλία για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ







