Πρωτότυπη δράση στο Ιερό του Μέσσου από τους Προσκόπους της Λέσβου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Μια πραγματικά πρωτοποριακή προσκοπική δράση πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Iερού του Μέσσου στο μυχό του κόλπου της Καλλονής. Η δράση που οργάνωσε η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου ήταν η πρώτη που λαμβάνει χώρα σε επίσημο και οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο που μάλιστα προέβλεπε και διανυκτέρευση μέσα σε αυτόν. Το γεγονός της αδειοδότησης της δράσης αυτής από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου αντανακλά το κύρος της Κίνησης μας σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο.

 

Από νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου, περίπου 70 Πρόσκοποι από όλη τη Λέσβο (παιδιά ηλικίας 11 έως 15 ετών αγόρια και κορίτσια) από τη 2ηΟμάδα Προσκόπων Μυτιλήνης, την 3η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης και την 5η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας, κατηφόρισαν στο αρχαίο «Κοινόν των Λεσβίων», το αρχαίο ιερό που ήταν αφιερωμένο στους Αθάνατους Μάκαρες που ταυτίζονται με την Ήρα, το Δία και το Διόνυσο τη λεγόμενη «Λεσβιακή Τριάδα». Με το σεβασμό που αξίζει σε ένα τέτοιο μνημείο, μετέτρεψαν την κοινή δράση των Προσκοπικών Ομάδων του νησιού με το χαρακτηριστικό τίτλο 5η Εαρινή Σύναξη προσκοπικών Ομάδων της Λέσβου σε ένα πανηγύρι πολιτισμού και γνώσεων μλέσα από πρωτόγνωρες εμπειρίες, γνώσεις περιπέτεια, και παιχνίδι.

Μαζί τους στον ίδιο χώρο, με τη δράση τους να επεκτείνεται στο γύρω υγροβιότοπο θα πάρουν μέρος οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης (μεγάλοι έφηβοι ηλικίας 15 έως 18 ετών αγόρια και κορίτσια) πραγματοποιώντας τη δική τους δράση ζωής υπαίθρου. Γνώρισαν μια πρότυπη μονάδα παραγωγής προϊόντων και υποπροϊόντων από γάλα γαϊδούρας ενώ συναντήθηκαν και με την ορνιθοπανίδα της περιοχής στον πυρήνα τους υγροτόπου.

Στην 5η Εαρινή Σύναξη των προσκόπων της Λέσβου συμμετείχε και ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Θοδωρής Κεφαλάς.

“Με αφορμή την υλοποίηση της δράσης μας αυτής θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Προϊστάμενο της Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη για την ευρύτητα πνεύματος που επέδειξε. Ευχαριστούμε ακόμα τους αρχαιοφύλακες κ. Μαρία Βαξεβάνη και Στρατή Τριανταφύλλου και τον υπάλληλο της Εφορείας κ. Στρατή Σκαρλατή με τους οποίους συμβιώσαμε σε όλη της διάρκεια της προσκοπικής δράσης μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Και οι οποίοι αποδείχθηκαν πολύτιμοι συμπαραστάτες μας, υπάλληλοι όλοι σε ένα υπουργείο πραγματικού πολιτισμού”. σημειώνουν οι Πρόσκοποι της Λέσβου.

Να σημειωθεί  ότι οι Πρόσκοποι της Λέσβου πριν από 10 χρόνια, το καλοκαίρι του 2007 στο Μουσείο απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου διανυκτέρευσαν μέσα στο Μουσείο υποδεχόμενοι τη νέα 100ετία του παγκόσμιου προσκοπισμού. Υλοποιώντας στη πράξη μια άλλη πρωτοποριακή για την εποχή δράση, πριν καθιερωθεί επίσημα, το θεσμό που αργότερα θεσπίστηκε ως «Νύχτες στο Μουσείο».

“Ας ελπίσουμε το διήμερο στο Ιερό του Μέσσου να αποτελέσει αφορμή για ανάλογες δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Δράσεις που θα ανοίξουν τους αρχαιολογικούς χώρους στη νεολαία του τόπου μας, για να τους γνωρίσει και να τους αγαπήσει πραγματικά και μαζί με αυτούς τον πολιτισμό και την ιστορία της πατρίδας μας”.Η Περιφερειακή Εφορεία προσκόπων Λέσβου ευχαριστεί θερμά την εταιρεία κέτερινγκ «ΕΛΑΪΤΗΣ» και το Μανόλη Τζανέτο για τη στήριξη της δράσης

Προηγουμενο αρθρο

“Ένα μήλο την ημέρα” στη Μόρια: Ο μαθητικός διαγωνισμός που έκανε για λίγο… πέρα την ταμπέλα του πρόσφυγα

Επομενο αρθρο

Καμπάνια για την οδική αφάλεια δια χειρός… Αντωνέλλη