Η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και ανέδειξε κρίσιμες δράσεις σε κτηνιατρική, αγροτική οικονομία και αλιεία.
Με αφορμή την κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας στις υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λέσβου, η Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα έκανε τον απολογισμό του 2025, με έμφαση σε χρηματοδοτήσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα, κτηνιατρικούς ελέγχους και παρεμβάσεις που αφορούν παραγωγούς, κτηνοτρόφους και αλιείς του Βορείου Αιγαίου.
Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη ευχαρίστησε τους εργαζόμενους σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για τη συνεργασία, σημειώνοντας ότι «η λογοδοσία προς τους πολίτες αφορά όλους – αιρετούς και εργαζόμενους».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου, για τις ενέργειες που συνέβαλαν στη μη εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων σε Λέσβο και Λήμνο, καθώς και στη ΔΑΟ Λέσβου για τη στήριξη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών της Αντιπεριφέρειας. Παράλληλα, αναγνωρίστηκε η συμβολή του Γενικού Διευθυντή για τη διάθεση συνεργασίας.
Τα βασικά μεγέθη του 2025
Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού:
- 26.964.249 ευρώ διοχετεύθηκαν στον Πρωτογενή Τομέα το 2025.
- Διεκδικήθηκαν/εξασφαλίστηκαν εγκρίσεις για ευρωπαϊκά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 1.752.664 ευρώ.
Η κ. Αντωνέλλη τόνισε πως η πορεία του 2025 «δεν προδίδει την εμπιστοσύνη των πολιτών» και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την εμπιστοσύνη, καθώς και τους Περιφερειακούς Συμβούλους που στήριξαν τις πρωτοβουλίες της Αντιπεριφέρειας.
Κλείνοντας, εξέφρασε την ευχή το 2026 «οι κυβερνώντες να ακούσουν» ότι ο Πρωτογενής Τομέας των νησιών χρειάζεται ειδικό σχεδιασμό και κίνητρα, ώστε να αποφευχθεί η ερήμωση.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2025
1) Ευρωπαϊκά/Διακρατικά προγράμματα (διεκδίκηση – συμμετοχή)
- «Ψηφιακή Έξυπνη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Ψηφιακός Αγροδιατροφικός Χάρτης» (1.352.000€)
- Horizon Soil Mission – Gov4aLL (141.624€) – δράσεις/συναντήσεις σε Γαλλία (Μάιος 2025) και Μυτιλήνη (Οκτώβριος 2025)
- RAINS (77.250€) – ανθεκτικότητα γεωργίας στη λειψυδρία
- INTERREG VI-A Ελλάδα–Κύπρος: DIG.I.WATER (181.790,38€) – ψηφιακά εργαλεία για άρδευση και ανθεκτικότητα καλλιεργειών
- Παράλληλα, κατατέθηκαν/αναμένονται αποφάσεις για επιπλέον διεκδικήσεις σε INTERREG.
2) Αγροτική Οικονομία – χρηματοδοτικά εργαλεία
- Σχέδια Βελτίωσης (Μ4.1): 16.399.984€
- Μεταποίηση/τυποποίηση (Μ4.2): 4.520.347€
- Επιδοτούμενες ζωοτροφές & άλευρα: 5.500.000€
- Επενδύσεις σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής: 517.917,50€
- Συστήματα ποιότητας (Μ3.1): 26.000€
3) Κτηνιατρική – έλεγχοι, προγράμματα, επιτήρηση
Υλοποιήθηκαν προγράμματα (ενδεικτικά): καταρροϊκός πυρετός, έλεγχος καταλοίπων, εξωτικές νόσοι, σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, βρουκέλλωση, κ.ά., καθώς και πλήθος ελέγχων/επιθεωρήσεων σε εγκαταστάσεις, οχήματα, προϊόντα ζωικής προέλευσης και διαδικασίες αδειοδότησης/πιστοποιήσεων.
4) Αλιεία – διοικητικές πράξεις και έλεγχοι
Καταγράφηκαν πράξεις όπως μεταβιβάσεις/μεταβολές στοιχείων σκαφών, εγκρίσεις αδειών, βεβαιώσεις επαγγελματικότητας, έλεγχοι μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, κ.ά.
5) Συναντήσεις – διαβούλευση – τεκμηριωμένα αιτήματα
- Στο 2025 έγιναν στοχευμένες συναντήσεις με Δήμους και φορείς (π.χ. για ιπποειδή), επαφές στο ΥΠΑΑΤ για ζητήματα παραγωγής/αποζημιώσεων, συναντήσεις με αλιείς μετά τις πλημμύρες, καθώς και συντονισμοί για τη διαχείριση της ευλογιάς.
- Διαβιβάστηκαν 84 υπηρεσιακά και τεκμηριωμένα έγγραφα προς το ΥΠΑΑΤ για κρίσιμα θέματα (ξηρασία/κλιματική αλλαγή, ευλογιά, αποζημιώσεις, μελισσοκομία, πυρκαγιές κ.ά.).
6) Δακοκτονία – στοιχεία εφαρμογής
Υλοποιήθηκαν προγράμματα δακοκτονίας ανά Π.Ε., ενώ δρομολογήθηκαν διαδικασίες για τη νέα τριετία (2026–2028) και συμπληρωματικές δράσεις.
Κλείνοντας, η Αντιπεριφερειάρχης έστειλε πολιτικό μήνυμα με αποδέκτη την κεντρική διοίκηση λέγοντας πως ο Πρωτογενής Τομέας στα νησιά χρειάζεται ειδικό σχεδιασμό και κίνητρα, γιατί αλλιώς το «έργο» δεν είναι ανάπτυξη – είναι απλά διαχείριση φθοράς. Και τα νησιά δεν έχουν άλλα περιθώρια για αυτό.







