Search

“Προτιμάμε να πεθάνουμε παρά να ζούμε χωρίς τα δικαιώματά μας”

“Είμαστε 12 Σύροι κουρδικής καταγωγής καταγωγής. Ξεκινήσαμε την απεργία πείνας στις 21 Απριλίου. Η διαμαρτυρία μας αφορά τι άδικες συνθήκες διαβίωσης και την καθυστέρηση των εγγράφων μας που ξεπερνά τους δέκα μήνες. Ζητάμε να μας δοθούν τα δικαιώματά μας, να λάβουμε τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα για να προχωρήσουμε στην Ηπειρωτική  Ελλάδα. Έχουμε κουραστεί και πονάμε. Αλλά προτιμάμε να πεθάνουμε παρά να ζούμε χωρίς τα δικαιώματά μας”.

Οι 12 πρόσφυγες, τυλιγμένοι με τις κουβέρτες τους, έχουν εγκατασταθεί μπροστά από τα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου.

Χθες ομάδα ιατρών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης επισκέφτηκε τους 12 απεργούς πείνας και δίψας στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας.

“Πρόκειται για Σύριους κουρδικής καταγωγής (ανάμεσα τους και ένας ανήλικος), των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό. Ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου και τη θετική γνωμοδότηση δεδομένου ότι η κουρδική καταγωγή τους καθιστά de facto την Τουρκία μη ασφαλή χώρα.

Από την εξέταση τους διαπιστώθηκε σοβαρή αφυδάτωση, που αντικατοπτρίζεται και στα ζωτικά τους σημεία καθώς και εμφανής εξασθένηση, αδυναμία και καταβολή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η υγεία τους κινδυνεύει με μη αναστρέψιμες βλάβες ζωτικών οργάνων και βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

Οι ίδιοι αρνήθηκαν τόσο την παροχή ορού πριν την κατάρρευση τους, όσο και τη μεταφορά τους σε στεγασμένο χώρο, προκειμένου να είναι σε εμφανές σημείο. Μας ζήτησαν μόνο, να δημοσιοποιήσουμε τα αιτήματα τους.

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή και αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα τους. Καταγγέλλουμε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και απαιτούμε να δοθούν σε όλους τους πρόσφυγες ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν στις χώρες επιλογής τους” , αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί

Κι ενώ η απεργία πείνας συνεχίζεται για 4η μέρα, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ που συνεδρίασε στις αρχές του Μαρτίου για τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας και για το αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, ώστε να επιστρέψουν εκεί πρόσφυγες στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.