Η έγκριση της Κομισιόν ενεργοποιεί μέσα σε δέκα ημέρες τις πρώτες πληρωμές προς τους αγρότες — την ίδια ώρα ο αγροτικός κόσμος ετοιμάζει πανθεσσαλικό μπλόκο.
Το «ναι» της Κομισιόν στο σχέδιο αναμόρφωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ άναψε το πολυαναμενόμενο πράσινο φως για την εκκίνηση των πληρωμών. Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η έγκριση έφτασε αργά το βράδυ της Τετάρτης και πλέον ο μηχανισμός ενεργοποιείται, ώστε μέσα σε περίπου δέκα ημέρες να καταβληθούν τα ποσά της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης — το γνωστό 70%.
Ακολουθεί η εξόφληση του υπόλοιπου 30%, ενώ μέσα στον ίδιο χρονικό ορίζοντα αναμένεται να «τρέξουν» και μικρότερα προγράμματα, καθώς και το μέτρο 23 που αφορά τους αγρότες. Οι έλεγχοι φέτος θα γίνουν με υβριδικό σύστημα, αξιοποιώντας στοιχεία ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ, παραγωγή γάλακτος και κρέατος, αλλά και δεδομένα αγοράς ζωοτροφών, ώστε να προκύπτει πιο αξιόπιστη εικόνα για τον αριθμό των ζώων κάθε κτηνοτρόφου.
Παράλληλα, αλλάζει και η «τεχνική λύση» στο καθεστώς των δηλώσεων: μπαίνει το κριτήριο ομορότητας, που περιορίζει τις δηλώσεις βοσκοτόπων στον νομό του παραγωγού και στους όμορους νομούς. Στόχος, όπως λέει η κυβέρνηση, είναι να μπει ένα πιο λογικό πλαίσιο διαχείρισης.
Από το 2026 έρχονται και νέες τεχνολογίες. Οι καλλιέργειες θα παρακολουθούνται δορυφορικά, ενώ στην κτηνοτροφία σχεδιάζεται η χρήση τσιπ σε αιγοπρόβατα για ακριβή καταγραφή ζωικού κεφαλαίου. Ο αντιπρόεδρος άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερης κατανομής για τους «έντιμους», εξηγώντας ότι θα περισσέψουν κονδύλια που θα μείνουν στην Ελλάδα και δεν θα επιστραφούν στις Βρυξέλλες.
Οι αγρότες σε θέση μάχης
Ενώ το κυβερνητικό επιτελείο μιλά για σταθεροποίηση του συστήματος πληρωμών, η εικόνα στο πεδίο είναι τελείως διαφορετική. Αγρότες και κτηνοτρόφοι εμφανίζονται αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις, προετοιμάζοντας ένα μεγάλο, κοινό πανθεσσαλικό μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η πίεση είναι έντονη: καθυστερήσεις πληρωμών, ζωονόσοι, υψηλό κόστος παραγωγής και χαμηλές τιμές έχουν φέρει πολλούς παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο






