Search

Να προχωρήσουμε, αφήνοντας τις πρακτικές του παρελθόντος.

“Με την ανακήρυξη των συνδυασμών μπήκαμε στη τελική φάση των εκλογών. Ο συνδυασμός μας δίνει τη μάχη για μια ΑΝΑΤΡΟΠΗ με όραμα, γνώση και σχέδιο.”,αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Β.Αιγαίου κος Γ.Σπιλάνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα Μ.Μ.Ε

 

“Δεν έχει νόημα να σταθούμε στα ονόματα που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο μια και αυτά είναι ήδη γνωστά. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που πλαισιώνουν το συνδυασμό ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ:

– Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους συμβούλους ΔΕΝ ανήκουν σε κάποια κομματική παράταξη. Συμπορευόμαστε όμως, μέσα από την ίδια επιτακτική ανάγκη να υπηρετήσουμε κοινές αρχές και κοινούς στόχους για τα νησιά μας. Πιστεύουμε ότι η αλλαγή πορείας οφείλει να βασίζεται στη ΓΝΩΣΗ και για να αποφύγουμε τις προεκλογικές γενικολογίες χωρίς ουσία – που είναι η συνήθης πρακτική στην προεκλογική περίοδο – φτιάξαμε ένα Συμβόλαιο για το αύριο, με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις, το συνυπογράψαμε και το καταθέσαμε δημόσια.

– Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους του συνδυασμού μας είναι πρόσωπα γνωστά στις μικρές τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, πρόσωπα καθημερινά. Γνωστά για τη δουλειά τους, για τη προσωπικότητα τους, για το χαρακτήρα τους και τη παρουσία τους στη κοινωνία και όχι για τη πολιτική τους σταδιοδρομία ή ακόμη χειρότερα ΜΟΝΟ μέσα από αυτήν.

Μεταξύ μας υπάρχουν και νέοι, που πιστεύουν ότι πρέπει και μπορούμε να χτίσουμε ένα αύριο με άφθαρτα υλικά.

 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αλλαγή πορείας προϋποθέτει την απαλλαγή από νοοτροπίες, πρακτικές και ανθρώπους που συμβολίζουν το χτες και ανακυκλώνονται σε πολιτικές θέσεις για δεκαετίες, δρώντας με αδιαφάνεια, σπατάλη, συναλλαγή και αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

 

Όλα αυτά είναι που μας οδήγησαν στην απόφαση να «πολιτευτούμε» σε δύσκολους καιρούς, εμείς, άνθρωποι καθημερινοί, άγνωστοι ίσως, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την προσωπική μας ζωή, τη δουλειά, την καριέρα μας. Το αποφασίσαμε γιατί πιστεύουμε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να αλλάξουμε «καπετάνιο και πλήρωμα» και να μην αφήσουμε αυτούς πού έριξαν το «πλοίο στη ξέρα», όταν είχε ακόμα μπουνάτσα, να μιλούν ακόμη και σήμερα για τις πολλές επιτυχίες τους. Επιτυχίες όμως, που δεν βλέπουμε εμείς οι πολίτες αυτού του τόπου.

 

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την προεκλογική εκστρατεία και παρατηρούμε ότι παρά τη κρίση που ΟΛΟΙ επισημαίνουν, η προεκλογική περίοδος κινείται στα ίδια αχνάρια: πρόσωπα γνώριμα από το χτες, «ωραία» λόγια, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς ουσία και χωρίς προτάσεις.

Πρόσωπα που υπόσχονται ότι θα αντιμετωπίσουν τώρα τα προβλήματα που δεν μπόρεσαν οι ίδιοι να λύσουν τόσα χρόνια, όταν χρήμα και διορισμοί έρρεαν άφθονα. Ακούμε θα λυθεί το ακτοπλοϊκό, θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, θα λυθεί το πρόβλημα του τουρισμού, θα λυθεί το πρόβλημα της αγροτικής παραγωγής, θα λυθεί το πρόβλημα του νερού, θα, θα, θα……  Και η ερώτηση είναι ΠΩΣ;

 

Αμήχανοι μπροστά στα προβλήματα δείχνουν και όσοι φαίνεται να (ξανά) ανακαλύπτουν τώρα (στις εκλογές) την Περιφέρεια και τα νησιά της .Ζητούν από τους πολίτες να τους πουν τώρα (στις εκλογές) τα προβλήματα τους, σε επικοινωνιακές επισκέψεις και συγκεντρώσεις. Και η ερώτηση είναι πάλι: Σχέδιο δράσης έχουν να καταθέσουν, έστω και τώρα;

 

Γιατί σχέδιο δράσης δεν αποτελούν οι υποσχέσεις για νέα μεγάλα έργα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν είτε γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα (ειδικά μετά τις περικοπές στο τρέχον ΕΣΠΑ που επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης γεγονός που θα μεταφέρει στο επόμενο πολλά ώριμα έργα), είτε γιατί οι προτεραιότητες του νέου προγράμματος είναι η καινοτομία, η χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η εξοικονόμηση πόρων, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η δια βίου μάθηση κλπ. Δεν τα ξέρουν όλα αυτά  ή κάνουν ότι δεν τα ξέρουν;   Ή  μήπως πιστεύουν ότι δεν τα ξέρουμε εμείς; Μάλλον πιστεύουν πως δεν αξίζει να αλλάξει τίποτα .

 

Εμείς από την άλλη, στο ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ,  πιστεύουμε ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν και προτείνουμε στους Πολίτες του Β. Αιγαίου.

 

Ορισμένα κρίσιμα θέματα:

 

Διαφορετική, διακυβέρνηση της Περιφέρειας, σύγχρονη και συμμετοχική, βασισμένη στην ουσιαστική και διαφανή λειτουργία των θεσμών της. Βασισμένη στην ευρύτερη δυνατή διαβούλευση μέσα από τη συγκρότηση Περιφερειακών Συμβουλίων για τον Τουρισμό, για την Αγροτική Ανάπτυξη, για την Καινοτομία. Ειδικά η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, που αποτελεί τη θεσμοθετημένη σύνδεση της Περιφέρειας με τους Δήμους και τους Φορείς για την εξειδίκευση της πολιτικής, πρέπει να ενεργοποιηθεί.

 

Συνεργασία με τις άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές νησιωτικές περιφέρειες για να πιέσουμε στην υιοθέτηση νησιωτικής πολιτικής. Το θεσμικό πλαίσιο είναι έτοιμο (ρήτρα νησιωτικότητας, Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής) εδώ και καιρό. Η πολιτική βούληση λείπει. Εμείς, την έχουμε.

 

Στρατηγική ανάπτυξης βασισμένη στο «Ποιοτικό, πράσινο και δημιουργικό Αιγαίο». Το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, ο πολιτισμός και τα προϊόντα μας αποτελούν στοιχεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αναδειχθεί η ταυτότητα του κάθε νησιού.

Το «Αιγαίο Αρχιπέλαγος» αποτελεί το στοιχείο αναγνώρισης (brandname) για όλους, και πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο Τουρισμός, η Αγροτική Ανάπτυξη, η «Γαλάζια» Ανάπτυξη, η Μεταποίηση, η Ανώτατη Εκπαίδευση και η Έρευνα πρέπει να οργανωθούν με εξωστρέφεια και με στόχο ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Το σχέδιο είναι έτοιμο.

 

Η αναβάθμιση του συστήματος «Κατάρτισης και Δια Βίου Εκπαίδευσης», που αποτελεί αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης, είναι η ελπίδα για την αύξηση της «βιώσιμης» απασχόλησης και της ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας με την αξιοποίηση των αργούντων πόρων και υποδομών.

 

Υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος, με σημαντικότερη την Ακτοπλοΐα, που αποτελεί τον πνεύμονα ζωής για τα νησιά, οργανωμένες με βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και τις τοπικές ιδιαιτερότητες (μεγάλα-μικρά νησιά). Ο σχεδιασμός αυτός δε σημαίνει ξεπούλημα των υποδομών, αλλά την ορθολογική τους διαχείριση κάτω από ένα νέο οργανωτικό σύστημα. Οι νησιώτες δεν είμαστε πολίτες 2ης κατηγορίας για αυτή την χώρα, αλλά ούτε για την Ευρώπη.

 

Η προστασία των δημόσιων πόρων και χώρων από καταπατήσεις και αυθαίρετες χρήσεις αποτελεί κρίσιμο σημείο της στρατηγικής μας, αφού υποστηρίζει τόσο την ποιότητα σε ότι αφορά την αναπτυξιακή μας πολιτική, όσο και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ποιότητας ζωής, τους δύο πυλώνες της ελκυστικότητας των νησιών.

 

Για να προχωρήσουν τα παραπάνω δεν είναι μόνο θέμα οικονομικών πόρων, που γνωρίζουμε ότι είναι πλέον σε ανεπάρκεια. Απαιτεί πάνω απ’ όλα ανατροπή στον τρόπο σκέψης και δράσης όλων μας. Απαιτεί την υιοθέτηση των αρχών που περιλαμβάνει το Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο.

 

Το Συμβόλαιο και οι Όροι του είναι ξεκάθαροι.

 

Σας ζητάμε να προσχωρήσετε, υπερψηφίζοντας τον συνδυασμό μας αλλά κυρίως σας θέλουμε κοντά μας συμμετέχοντας ενεργά.

 

Ο συνδυασμός μας ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει τη πεποίθηση ότι  είμαστε πλέον ώριμοι να διακρίνουμε το διαφορετικό. Το μήνυμα της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, αλλά με Γνώση, Όραμα και Σχέδιο θέλουμε να φτάσει και στο τελευταίο σπίτι της Περιφέρειας. Θέλουμε κοντά μας τους πολίτες του Β. Αιγαίου που σκέφτονται, ρωτούν και μαθαίνουν πριν εμπιστευτούν.

 

Στις 18 Μαϊου ξεκινάει η πορεία για το αύριο.