Search

Συνεχίζεται η έκθεση Post(humanities) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως τα τέλη Αυγούστου

 

Το 13ο Διεθνές Συνέδριο Beyond Humanism, που υλοποιείται από το 2009 ετησίως, σε διαφορετική κάθε φορά χώρα του κόσμου, με ειδικό θέμα: “Crises and the Posthuman. Post- Trans- and Metahumanist Reflections and Contemporary Challenges” πραγματοποιήθηκε φέτος (για τρίτη φορά, μετά το 2010 και το 2014) στη Μυτιλήνη (Λέσβος).  Κύριος διοργανωτής ήταν το  Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την Καθηγήτρια Εύη Σαμπανίκου, εκ των ιδρυτικών μελών της συγκεκριμένης σειράς συνεδρίων, φέρνοντας  για μια ακόμη φορά κοντά ακαδημαϊκούς, ερευνητές και δημιουργούς από όλο τον κόσμο, διερευνώντας ζητήματα  που σχετίζονται με τον άνθρωπο και τις προκλήσεις  που αντιμετωπίζει, στις διαφορετικές  προεκτάσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.

Άξονας της συζήτησης και των αναλύσεων αποτέλεσε η  Μεταουμανιστική φιλοσοφία (Posthumanism), σε συνάρτηση με ένα σύνολο  κοινωνικών,  πολιτικών και φιλοσοφικών προσεγγίσεων  που αναλυθήκαν σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου αναδεικνύοντας  τις τάσεις του Μεταουμανισμού (Posthumanism, Transhumanism, Metahumanism) σε σημαντικά εργαλεία ανάλυσης των σύγχρονων προκλήσεων για μια  συμπεριληπτική,  πολιτική και οικολογική  στάση απέναντι στις κρίσεις  που ο πλανήτης αντιμετωπίζει στο παρόν και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν πολλά καίρια θέματα, μεταξύ άλλων, η πρόκληση του τοπικού απέναντι στο παγκόσμιο, νέες θεωρίες και προσεγγίσεις για την ευημερία στη σημερινή εποχή, θεματικές γύρω από την τεχνολογία, την οικολογική συνείδηση και το περιβάλλον, τα δικαιώματα όλων των ζώντων οργανισμών, την τεχνητή νοημοσύνη, τη σχέση ανθρώπου τεχνολογίας και φυσικά οι συνεχείς εξελίξεις στην τέχνη μέσω των νέων τεχνολογιών και των νέων θεματικών που ανοίγονται, με έμφαση στην καθοριστική σημασία της τέχνης για ένα νέο ιδεολογικό πλαίσιο αντίληψης. Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις ομιλίες εβδομήντα (70) περίπου ερευνητών και ακαδημαϊκών από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν είτε διαδικτυακά είτε με φυσική παρουσία. Μεταξύ αυτών, σημαντικές διεθνείς μορφές του φιλοσοφικού κινήματος του Μεταουμανισμού, όπως ο Stefan Lorenz Sorgner και η Francesca Ferrando. Επίτιμοι προσκεκλημένοι του συνεδρίου υπήρξαν επιπλέον, ο Pier Luigi Capucci, ηγετική μορφή στο χώρο των ηλεκτρονικών τεχνών και η Yvonne Forster, που η έρευνά της επικεντρώνεται στη φιλοσοφική θεώρηση της μόδας. Το σύνολο των ομιλιών αποτυπώθηκε στην οπτικοακουστική καταγραφή του συνεδρίου, η οποία θα είναι σύντομα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα του συνεδρίου παραμένει στην ιστοσελίδα του Τμήματος (www.ct.aegean.gr και https://metabody.eu/13th-beyond-humanism-conference ).

Βασικό μέρος της διοργάνωσης, υπήρξε και η δημιουργία μιας καλλιτεχνικής έκθεσης, την οποία επιμελήθηκαν η Νικολέτα Γουργούλη και η καλλιτέχνης και φοιτήτρια του Τμήματος Μαρία Ασημακοπούλου και υποστήριξαν ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, αλλά και εξωτερικοί επισκέπτες.

 

 

Οι καλλιτεχνικές συμμετοχές στο συνέδριο και η έκθεση

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διαμορφώθηκαν επίσης, υπό την επιμέλεια της υποψήφιας διδάκτορος του Τμήματος, κυρίας Νικολέτας Γουργούλη, ενότητες καλλιτεχνικών ομιλιών, με ξεχωριστούς καλεσμένους δημιουργούς από το διεθνή χώρο, αλλά και την Ελλάδα, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συμμετοχές: Ο Χιλιανός stop-motion και animation δημιουργός, Joaquin Cocina, με τα χαρακτηριστικά και έντονα πολιτικοποιημένα του έργα, “The Wolf House” και “The Bones”, για τα οποία είχαμε την τύχη να ακούσουμε περισσότερες πληροφορίες και να μάθουμε για τις τεχνικές αλλά και τις προκλήσεις μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν. Ο Joaquin Cocina με τον στενό συνεργάτη του Cristobal Leon ( stop-motion καλλιτέχνης) έχουν χτίσει ένα σημαντικό προφίλ στο χώρο, ενώ έχουν συζητηθεί έντονα και πολύ θετικά για το ιδιαίτερο ύφος τους, από μερικά από τα σημαντικότερα περιοδικά και εφημερίδες μεταξύ άλλων οι New York Times και το Hollywood Reporter, ενώ η πρόσφατη ταινία τους “The Wolf house” (2018) έκανε πρεμιέρα στο 68ο Διεθνές φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ένας ακόμα ξεχωριστός προσκεκλημένος ήταν σίγουρα, ο Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος, παραγωγός και συγγραφέας Chris Jaymes, με πολυετή καριέρα σε μεγάλες παραγωγές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές, του Χόλυγουντ, ο οποίος μίλησε συγκεκριμένα για το πρώτο του και πρόσφατο graphic novel “Sons of Chaos” με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Από τους καλεσμένους δεν έλειπε βέβαια, και ο δικός μας Soloup, με το υπέροχο graphic novel του, «Η Μάχη της Πλατείας».

Ιδιαίτερα ξεχωριστή υπήρξε  η ομιλία της επιμελήτριας και πολυμεσικής καλλιτέχνιδος, Joanna Ebenstein, με θέμα τις κούκλες ανατομίας και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται «ανάμεσα» στη ζωή και το θάνατο. Η Joanna Ebenstein είναι ιδρύτρια του Morbid Anatomy Museum στην Νέα Υόρκη, όπου εκτέθηκαν επί σειρά ετών ιδιαίτερα «γκόθικ» αντικείμενα τέχνης. Το μουσείο λειτουργεί πλέον μόνο διαδικτυακά, με ομιλίες και events  που οργανώνει συχνά η δημιουργός του.

Η έκθεση Post(humanities)

Βασικό μέρος της διοργάνωσης, υπήρξε και η δημιουργία μιας καλλιτεχνικής έκθεσης, την οποία επιμελήθηκαν η Νικολέτα Γουργούλη και η καλλιτέχνης και φοιτήτρια του Τμήματος Μαρία Ασημακοπούλου και υποστήριξαν ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, αλλά και εξωτερικοί επισκέπτες.

Με τίτλο: Post(humanities), η έκθεση επικεντρώνεται  στα στοιχεία του σεβασμού απέναντι στη φύση και το περιβάλλον που φιλοξενεί τον κάθε έναν από εμάς, την οικολογική συνείδηση, προσεγγίζοντας έννοιες που σχετίζονται με το ίδιο το νόημα της ύπαρξης. Εξετάζει παράλληλα την έννοια του σώματος επικεντρώνοντας το βλέμμα στο μεταουμανιστικό σώμα, επαναπροσδιορίζοντας το και δημιουργώντας νέα ερωτήματα, που καταργούν στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις για το «ανθρώπινο» και κάθε άλλον όν, τόσο σε «φυσικό» όσο και στην τεχνητή εκδοχή του (νέες τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη).

 

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν ή/και συμμετέχουν στην έκθεση είναι (αλφαβητικά):

Ασημακοπούλου Μαρία, Μεταμορφώσεις

Κατσαρού Νεφέλη,  Innerwear

Μανώλαρου Δέσποινα, Create or Destroy

Σταμάτη Μαρίνα, Θηλυκότητες

Τσισμαλίδου Τζωρτζίνα,  Radius X, Ring of Light

Caronil Joan, Η φύση ως συλλέκτης συναισθημάτων

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:

Μαρία Ασημακοπούλου . Η Μαρία Ασιμακοπούλου έχει πολυετή εμπειρία στη διακόσμηση και την οργάνωση εκδηλώσεων. Εργάζεται σε αυτό τον τομέα στην Πάτρα, τη Σαντορίνη, τη Μυτιλήνη και το Μόλυβο. Είναι φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Νεφέλη Κατσαρού. Η Νεφέλη Εκάτη Κατσαρού ολοκλήρωσε τις σπουδές της αρχικά στις Γραφικές  Τέχνες (ΠΑΔΑ) και στη συνέχεια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο πανεπιστήμιο. Εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται ως εικαστική δημιουργός.

 

Δέσποινα Μανώλαρου. Η Δέσποινα Μανώλαρου ζει και εργάζεται στον Πειραιά. Η έμπνευσή της πηγάζει από τη ψυχολογία και την ψυχανάλυση, τη θρησκεία τη βιολογία και τη ποίηση. Πειραματίζεται κυρίως με τεχνικές κολάζ και ψηφιακά μέσα και την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι μέθοδοι τυπογραφίας καθώς και το βιβλίο ως αντικείμενο τέχνης.

Μαρίνα Σταμάτη. Η Μαρίνα Σταμάτη είναι απόφοιτος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ανήκει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας Σταμάτη, γνωστή για την δημιουργία κεραμικών αγγείων και έργων στη Λέσβο, από το 1822.

 

Τζωρτζίνα Τσισμαλίδου. Η Τζωρτζίνα Τσισμαλίδου είναι πτυχιούχος σπουδών Ψυχολογίας. Έχει βραβευτεί με το «Panorama International Arts Award 2022»  και έχει λάβει τη θέση της Executive Assistant του Youth Foundation για το Writers Capital International Foundation στον τομέα των τεχνών. Φέτος, έργα της εμφανίστηκαν στην Times Square, με σκοπό τη δημόσια προβολή έκθεσής της στην HMVC Gallery.

 

Joan Caronil. Ο Joan Caronil είναι Ισπανός βιολόγος και καλλιτέχνης που ζει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ισπανία εδώ και χρόνια. Λάτρης της φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος, προσπαθεί με τα έργα του να εκφράσει την αγάπη του για την πλούσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου και τη λαογραφία.

Σύντομα θα είναι διαθέσιμος διαδικτυακά και ο πλήρης κατάλογος της έκθεσης.

Η έκθεση συνεχίζεται, στο κτίριο Γεωγραφίας, 1ος όροφος, Λόφος Πανεπιστημίου έως τα τέλη Αυγούστου 2023.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00 – 16:00 και 18:00-19:30.

Επίσης, Σαββατοκύριακα: 09:00 – 14:30