Search

Ξεκινούν οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» Σπεύσατε για εγγραφές…

Η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,  προσκαλούν από 27 Απριλίου έως 18 Μαΐου 2014 στο πρόγραμμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που διοργανώνεται και φέτος από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έπειτα από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών» τα δύο προηγούμενα έτη, οργανώθηκαν  τη φετινή χρονιά δύο περιηγήσεις (Μυτιλήνη-Σίγρι-Ερεσός, αρχαίο λατομείο Μόριας-υδατογέφυρα Πασπαλά-αρχαία Πύρρα) και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο «Η Ανακύκλωση στην Αρχαιότητα. Δημιουργικές Κατασκευές για Παιδιά από Ανακυκλώσιμα Υλικά», ώστε να τονιστεί η σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος με τα μνημεία και να ερμηνευθεί το ξεχωριστό τοπίο του νησιού.

Η είσοδος στους χώρους και τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη για όσους συμμετάσχουν στις διαδρομές και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Για τις μετακινήσεις θα απαιτηθεί τουριστικό λεωφορείο, η δαπάνη του οποίου θα επιβαρύνει τους συμμετέχοντες.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος, τόσο στις διαδρομές όσο και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

1)   Κυριακή 27 Απριλίου 2014 – «Φύση & Άνθρωπος – Γη & Νερό»

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το αρχαίο λατομείο μαρμάρου στη Μόρια. Σε αυτόν το χώρο διατηρείται τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Μυτιλήνης, την πορεία του οποίου θα ακολουθήσουμε έως την υδατογέφυρα στην περιοχή του Πασπαλά, με ενδιάμεσους σταθμούς την τοξοστοιχία στη Μόρια, το Φανό, τα Καμαρούδια και τη Λάρσο. Η διαδρομή θα καταλήξει στην αρχαία Πύρρα.

ü  Αναχώρηση στις 8:30 π.μ. από το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης.

ü  Μεταφορά με τουριστικό λεωφορείο και μικρές περιπατητικές διαδρομές στο λατομείο της Μόριας και στην υδατογέφυρα του Πασπαλά.

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Δρ. Κοκώνα Ρούγγου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Κ΄ ΕΠΚΑ, δρ. Γιάννης Κουρτζέλλης,

κ. Θάλεια Κυριακοπούλου, κ. Μαρία Παππά (αρχαιολόγοι Κ΄ ΕΠΚΑ).

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κ΄ ΕΠΚΑ  22510-42589, 22510-40716 (κ. Μ. Σαραντινού)

 

2)    Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 – «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Ανακαλύπτουμε τόπους που συνδέονται με τη γέννηση των φυσικών επιστημών»

Περιήγηση στα τοπία και τα μνημεία της Λέσβου, ξεκινώντας από την Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης και καταλήγοντας στη Σκάλα Ερεσού, με ενδιάμεσες στάσεις στις Λαρισαίες πέτρες, στο Ιερό του Μέσσου, στην αρχαία Πύρρα, στον ηφαιστειακό κρατήρα της Βατούσας, στη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Μονή Υψηλού) και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

ü  Αναχώρηση στις 8:30 π.μ. από το Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης.

ü  Μεταφορά με τουριστικό λεωφορείο και μικρές περιπατητικές διαδρομές.

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Δρ. Ν. Ζούρος,Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου,

Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, δρ. Αγγ. Σίμωσι Προϊσταμένη Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, κ. Κ. Μπεντάνα, κ. Η. Βαλιάκος (γεωλόγοι ΜΦΙΑΔΛ), κ. Μ. Ασλανίδου (αρχαιολόγος ΕΕΑ).

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους 22510-47033 (κ. Κ. Μπεντάνα, κ. Η. Βαλιάκος)

 

3)    Σάββατο 3 Μαΐου, Κυριακή 11 και Κυριακή 18 Μαΐου 2014 – «Η Ανακύκλωση στην Αρχαιότητα. Δημιουργικές Κατασκευές για Παιδιά από Ανακυκλώσιμα Υλικά»

Η Κ΄ ΕΠΚΑ σε συνεργασία με τη δημιουργό κ. Φερενίκη Τσαμπαρλή, διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες εμπνέονται από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και δημιουργούν τις δικές τους κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά. Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιδέα και την αξία της ανακύκλωσης για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη μας, αλλά και να γνωρίσουν τις πρακτικές και την ανακύκλωση υλικών (αγγεία, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές κ.α.) στις αρχαίες κοινωνίες. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης ελεύθερα αντίγραφα εκθεμάτων του Μουσείου από ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτοπολτός), κυρίως αγγείων από την έκθεση «Ένα Λουκούλλειο Γεύμα». Το Σάββατο 3 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στο Κάστρο Μυτιλήνης, προκειμένου να παρουσιαστεί η επαναχρησιμοποίηση των δομικών υλικών της αρχαιότητας στην κατασκευή του Κάστρου. Στο πρόγραμμα συμμετέχει η περιβαλλοντολόγος του Πανεπιστημίου Αιγαίου δρ Όλγα Ρούσσου, η οποία θα μιλήσει για τα οφέλη της ανακύκλωσης στις σύγχρονες κοινωνίες. Το  πρόγραμμα απευθύνεται σε ηλικίες 10-12 ετών.