Πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη από τις ευρωεκλογές

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Του Μιχάλη Ψύλου

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η ριζοσπαστική Αριστερά μπορεί να αναδειχτεί τρίτη δύναμη στις ευρωεκλογές,όπως δείχνουν πλέον όλες οι δημοσκοπήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με την εταιρία Pollwatch , η οποία συγκεντρώνει τις δημοσκοπικές έρευνες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς ( GUE – NGL) θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών της από 35 σε 50 έως 60 , προσπερνώντας τους Φιλελεύθερους.
Τα μεγαλύτερα κέρδη για την ριζοσπαστική Αριστερά θα είναι στη Νότια Ευρώπη , με επικεφαλής την Ελλάδα , όπου όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα είναι πρώτο κόμμα,αλλά και με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ,που δεν αποκλείεται να προσεγγίσει ακόμη και τις 8-10 ποσοστιαίες μονάδες. Μετά από τέσσερα χρόνια μνημονιακής καταστροφής ,το πολιτικό σκηνικό στη χώρα έχει αλλάξει εκ βάθρων και για πάντα. Οι ευρωεκλογές θα βάλουν και τυπικά τέλος στη μεταπολίτευση και θα διαμορφώσουν έναν ριζικά διαφορετικό συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων.
Η ισχύς των κομμάτων που κυριάρχησαν κυβερνητικά στη μεταπολίτευση θα καταβαραθρωθεί. Η ΝΔ είχε πάρει το 2009 ποσοστό 32,3%, ενώ σήμερα ελπίζει να μην πέσει κάτω από το 20%, κάτι που δεν θα αποφύγει τελικά. Οσο για το ΠΑΣΟΚ; Στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009 είχε πάρει 36,6%, ενώ τώρα θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία αν υπερβεί το 6% .Ο κ. Βενιζέλος θα ανοίξει σαμπάνιες με το …8%. Αν προλάβει φυσικά να σταθεί , μετά την εσωκομματική εξέγερση εναντίον του.

Προηγουμενο αρθρο

15 ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ TEDxThessaloniki

Επομενο αρθρο

 Ο καθολικός Ναός της Μυτιλήνης άνοιξε για το κοινό