Search

Ποιος θα σβήσει τη φωτιά;

Ο κύβος ερρίφθει και η νέα δομή, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητη περιοχή εκατοντάδων στρεμμάτων στην περιοχή Βόστρια, της κοινότητας Νέων Κυδωνιών, του δήμου Μυτιλήνης. Ωστόσο, σειρά προβληματισμών τέθηκαν υπόψη των αρμοδίων, αλλά μέχρι σήμερα δεν απαντήθηκαν.

Πρώτο και κυρίαρχο αφορά στον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει ο μεγάλος πνεύμονας του νησιού να γίνει παρανάλωμα του πυρός, καθώς σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώθηκαν, μια σπίθα ν΄ ανάψει, στην κυριολεξία, θα καεί μεγάλος μέρος του νησιού.

Και αυτό δεν είναι κινδυνολογία, αλλά η ωμή πραγματικότητα, την οποία για ευνόητους λόγους οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπουργείου Μετανάστευσης κι Ασύλου, αποσιωπούν.

Μια ματιά να ρίξει κάποιος στο χάρτη θα διαπιστώσει ότι ακριβώς δίπλα στο σημείο κατασκευής βρίσκεται το μεγάλο δάσος της Λέσβου. Είναι δε χαρακτηριστική η φράση αυτοδιοικητικού της Λέσβου, που υποστήριξε ότι “μια σπίθα ν΄ ανάψει και η φωτιά θα κάψει περιοχές από την Κώμη μέχρι το Πλωμάρι”.

Άλλωστε, λόγω του  υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, το Υπουργείο άφησε να διαρρεύσει ότι στο νέο ΚΥΤ θα συσταθεί και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής.  Το δεύτερο και σημαντικό, αφορά στην επιλογή της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας, όταν στη γύρω περιοχή ο δήμος Μυτιλήνης  διαθέτει  έκταση στην οποία θα μπορούσαν να φτιαχτούν όχι ένα, αλλά δέκα ΚΥΤ.

Η επιλογή του συγκεκριμένου γίνεται αφ΄ ενός μεν για να μην βαραίνει η ευθύνη της επιλογής το δήμο Μυτιλήνης και η δεύτερη γιατί έτσι βολεύει ορισμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης περιοχής επί δύο χρόνια προσπαθούσε να την πουλήσει, φθάνοντας μάλιστα η προσφορά του από τις πεντακόσιες χιλιάδες να πέφτει στις διακόσιες  χιλιάδες ευρώ.

Κι εδώ εγείρονται μια σειρά ερωτημάτων, με πρωταρχικό το γιατί  το ελληνικό δημόσιο δεν προχωρά στην επίταξη του συγκεκριμένου χώρου, παρά επιλέγει να το ενοικιάσει. Αν ισχύει η φημολογούμενη τιμή, δηλαδή τα 70.000 ευρώ μηνιαίως, ασχέτως αν ο ιδιοκτήτης της έκτασης το αμφισβήτησε, αντιλαμβάνεται  ο καθένας το τι συμφέροντα εξυπηρετούνται.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις, με το άγγελμα της επιλογής της νέας θέσης και τα όσα προγραμματίζονται να γίνουν, είναι ενδεικτική η φράση  αυτοδιοικητικού παράγοντα ότι “οι πολίτες δεν πρόκειται ν΄ αντιδράσουν δυναμικά, σε σχέση πάντα με τον δυναμικό τρόπο αντίδρασης του περασμένου Μαρτίου στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα. Παρά μόνο κάποιοι ένθερμοι, την αντίδραση των οποίων, εάν χρειαστεί θα καταστείλουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ.”

Υπάρχουν ωστόσο λόγοι που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποιοι αυτοδιοικητικοί έχουν βολευτεί με την όλη κατάσταση και δεν πρόκειται ν΄ αντιδράσουν στην επιχειρούμενη προσπάθεια  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης. Στο παρασκήνιο συζητείται ότι πλην των τεσσάρων προέδρων των κοινοτήτων Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης και Μυστεγνών, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε άλλη αντίδραση.

Ο γεωγραφικός αντιδήμαρχος Θερμής, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η περιοχή, τηρεί σιωπή. Το ίδιο και η περιφερειακή αρχή. Από την πλευρά του ο δήμος Δυτικής Λέσβου δεν συμμετέχει στο διάλογο, περιμένοντας να δει που θα κάτσει η μπίλια και αν οι όποιες αποφάσεις επηρεάζουν τα συμφέροντα των πολιτών του. Όλα τούτα και πιθανόν και άλλα πολλά να γίνουν πεδίον αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα.

Εκείνο όμως που κυριαρχεί είναι το ποιος θα σβήσει τη φωτιά που θ΄ ανάψει τόσο στο πεδίο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου, όσο και στο πεδίο των συμφερόντων του Λεσβιακού  λαού. Και προς την κατεύθυνση αυτή, φωνή βοώντος εν τη ερήμω.