Search

Ποδηλατώντας ως το Ιράν: Ο Μανουέλ και η Σελίν κάνουν στάση στη Λέσβο

Ξεκινώντας από τη Γαλλία διέσχισαν το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την πΓΔΜ, προτού βρεθούν στην Ελλάδα και τη Λέσβο με σκοπό να περάσουν Τουρκία και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, τον τελικό σταθμό του ταξιδιού τους. Ο Μανουέλ και η Σελίν, ένα ζευγάρι Γάλλων ποδηλατών, ξεκίνησαν τον περασµένο Ιούλιο µαζί µε τις δύο τους κόρες 5 και 8 χρονών αυτό το ταξίδι με έναν σκοπό:

“Θέλουµε να ανοίξουµε στα παιδιά µας και στα παιδιά όλου του κόσµου ένα παράθυρο στον κόσµο, διαφορετικό από εκείνο που δείχνουν τα ΜΜΕ. Αν τα παιδιά παρακολουθούν µόνο τηλεόραση, η εικόνα που έχουν για τον κόσµο είναι αυτή των πολέµων και των προβληµάτων. Θέλουµε να τους δείξουµε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί και ευγενικοί και φιλόξενοι, και να δούν τον κόσµο µέσα από τα δικά µας µάτια», μας είπαν.

Στη Γαλλία» , συμπληρώνει η Σελίν, «τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να μας κάνουν να φοβόμαστε τους μουσουλμάνους π.χ., αλλά εμείς θέλουμε να ταξιδέψουμε με τα κορίτσια και να τους δείξουμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και πως δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Θέλουμε να ανοίξει το μυαλό τους και παράλληλα να τους ανοίξουμε το πρώτο παράθυρό τους στον κόσμο».

Στόχος του Μανουέλ και της Σελίν είναι να αξιοποιήσουν κάθε λεπτό αυτού του ξεχωριστού ταξιδιού «επενδύοντας» στη σχέση με τις δύο κόρες τους. «Στη Γαλλία δεν περνούσαμε αρκετό χρόνο με τα παιδιά λόγω της καθημερινής ρουτίνας και των πολλών υποχρεώσεων κι έτσι αποφασίσαμε να συγκεράσουμε την αγάπη για τα ταξίδια και την ανάγκη να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στα παιδιά μας», λένε με μια φωνή.

 

Μηχανικοί περιβάλλοντος και οι δύο, δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ευαισθητοποιημένοι τόσο σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής, όσο και απέναντι στους τεράστιους σκουπιδότοπους που αντίκρισαν διασχίζοντας τα Βαλκάνια. «Από τη Ρουμανία και μετά πολλές φορές ήμασταν αναγκασμένοι να κατασκηνώνουμε πλάι σε λόφους από σκουπίδια», εξηγεί η Σελίν, που θεωρεί πως όλοι έχουμε προσωπική ευθύνη απέναντι στην προστασία του πλανήτη μας.

Στη Λιλ, το ζευγάρι των Γάλλων με τα δύο τους παιδιά ζουν, όπως λένε, μια φυσιολογική ζωή με τη ρουτίνα της καθημερινότητας που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Το ταξίδι τους αυτό το βλέπουν όχι μια ευκαιρία για διακοπές μακράς διαρκείας, όπως ίσως θα πίστευε κανείς, αλλά ως «μια διαδικασία συνεχούς μάθησης για τους τόπους που διασχίζουμε και τους ανθρώπους που συναντάμε».

O Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηλιαχτίδα Μανταµάδου, από την ίδρυση του, το 2008, στόχο έχει πάντα την ανάδειξη, προβολή, διατήρηση και συνέχιση της πολιτισµικής µας κληρονοµιάς χωρίς να παραβλέπει προβλήµατα και ζητήµατα κοινωνικής φύσης που άπτονται µε την προστασία του περιβάλλοντος και απασχολούν τόσο τους κατοίκους του Μανταµάδου όσο και ολόκληρου του Δήµου Λέσβου. Στα πλαίσια δράσεων του την Πέµπτη 7 Μαρτίου θα φιλοξενήσει την οικογένεια Γάλλων περιηγητών, που ποδηλατούν εδώ και εβδοµάδες µε προορισµό το Ιράν. Θα ξεναγηθούν στις οµορφιές του Χωριού, θα ποδηλατήσουν στην ανοιξιάτικη Λεσβιακή ύπαιθρο και σε ειδική εκδήλωση που θα πραγµατοποιηθεί στις 16:00 στο Πολύκεντρο Μανταµάδου θα µοιραστούν την εµπειρία του ταξιδιού τους!

Ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηλιαχτίδα Μανταµάδου απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση και σας περιµένει για µια ξεχωριστή συνάντηση γνωριµίας µε τον Μανουέλ, την Σελίν και τις κόρες τους την Πέµπτη 7 Μαρτίου στις 16:00 στο Πολύκεντρο Μανταµάδου.