Πώς πίνεται το ούζο; Όχι μόνο με νερό και πάγο, αλλά με ιστορία, μνήμη και ρίζες. Σήμερα, ταξιδεύουμε νοερά στο Πλωμάρι της Λέσβου, εκεί όπου το κύμα χτυπά τους πέτρινους τοίχους της ιστορικής αποσταγματοποιίας Βαρβαγιάννη και το άρωμα του γλυκάνισου γεμίζει τον αέρα.
Ο Γιάννης Βαρβαγιάννης, συνεχιστής της 6ης γενιάς της ποτοποιίας που κουβαλάει 150 χρόνια παράδοσης, παίρνει το μικρόφωνο και μας μιλά στα Πολιτικά. Για πολιτισμό, οικογένεια και επιχειρηματική ευθύνη. Μας εξηγεί τι σημαίνει να «τρέχεις» ένα όνομα που δεν είναι απλά brand, αλλά ταυτισμένο με την ιστορία και την ταυτότητα ολόκληρης περιοχής. Πώς αποφασίζεις να ακολουθήσεις τα βήματα των προγόνων σου;

Πόσο εύκολο — ή δύσκολο — είναι να επιστρέφεις σε μια οικογενειακή επιχείρηση με τόσο βαρύ όνομα και κληρονομιά; Ο Γιάννης μας μιλάει με ειλικρίνεια για τις προκλήσεις, τις ευθύνες, αλλά και τις χαρές που φέρνει αυτή η διαδρομή. Με φόντο τον παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα, τα παλιά τεφτέρια των συνταγών και τις μυρωδιές του ούζου που φτιάχνεται όπως τότε — αλλά μιλά στη γλώσσα του σήμερα — ακούμε ιστορίες που δεν γράφονται μόνο με λέξεις, αλλά με γεύσεις, ανθρώπους και τον τόπο μας.