Ποδαρικό στη …Βάστρια. Του Γιάννη Ευσταθίου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Καλή χρονιά, χρόνια πολλά με υγεία και χαρά και τα λοιπά και τα λοιπά και τα … λοιπά.

Κι αν κάτι μας έλειπε ήταν μια … υπερπαραγωγή, η οποία, οσονούπω θα προβληθεί στη Λεσβιακή … οθόνη. Και μας … έλειπε γιατί ορισμένοι … πολεμιστές δεν επέτρεψαν στο παρελθόν και στο πεδίο των …μαχών, να γυριστούν τα πρώτα πλάνα, μιας και ήθελαν για τον εαυτό τους το ρόλο του πρωταγωνιστή. Όμως ο μέγας …σκηνοθέτης δε … μασάει και ξανά προς τη δόξα τραβά. Έτσι, με την απαυγή του νέου έτους το φίλμ της ταινίας πήρε πολλές … στροφές και με τη βοήθεια του … Στρατού, σύντομα θα προβάλεται στη μία και μοναδική αίθουσα προβολής το CINE VASTRIA. Στο προκείμενο, καλές μεν οι … εισαγωγές, κάκιστες δε οι πολλές … αναλύσεις. Γι αυτό οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Τζόνυ Κραπς και Κατερίνα … Μπλουμ, αφηγούνται στο διαφημιστικό … μήνυμα το τι θα δούμε.

Σκηνή 1. Παράνομη … διάνοιξη

Ερπυστριοφόρο του Στρατού καταλαμβάνει το ύψωμα στη Βάστρια και … διανοίγει δρόμο για τις επίγειες … ειδικές δυνάμεις. Οι αντιμαχόμενοι, αν και άργησαν να καταλάβουν το τι γίνεται, προχωράνε σε κινητοποίηση, ευελπιστώντας ότι θα γίνουν οι νέοι 300 του Λεωνίδα. Εν τω μεταξύ, στα επιτελεία των δύο … πλευρών επικρατεί αναβρασμός. Οι μεν εισβολείς σχεδιάζουν το πώς θα πιάσουν στον … ύπνο τους υπερασπιστές της …. περιοχής, οι δε πως θ΄ αποκρούσουν το σχεδιασμό τους. Η επιτροπή που έχουν συγκροτήσει στέλνει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη,με την οποία τους καθιστά υπεύθυνους για την παρανομία που συντελείται, καθώς, η είσοδος και οι εργασίες διάνοιξης δρόμου από τις δυνάμεις του Στρατού εντός της ιδιωτικής δασικής περιοχής, κρίνεται πάρανομη. Επικαλούνται ότι για να έχει δικαιοδοσία ο Στρατός πρέπει να έχει κηρυχθεί επίσημα ο πόλεμος κάτι το οποίο δεν έχει γίνει. Δηλαδή, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του … ανταρτοπόλεμου. Από την άλλη, οι … πρασινόκρανοι εποπτεύουν καθημερινά την περιοχή, αλλά λόγω έλλειψης κατάλληλου …. οπλισμού, δεν μπορούν ν΄ αντιδράσουν.

Σκηνή 2. Η έλευση.

Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν την έκβαση της μάχης. Οι εισβολείς στέλνουν πλοίο, τ΄ οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της πρωτεύουσας τις επόμενες ημέρες, γεμάτο σύγχρονα και …. τεράστια οχήματα εκσκαφής, για να διανοίξουν μεγάλες τρύπες στην περιοχή, οι οποίες, θα γίνουν οι νέες παγίδες για τους … ιθαγενείς που θα πέσουν … μέσα. Φήμες λένε ότι τα μικρά μηχανήματα των γηγενών ωχριούν μπροστά στα … κολοσσιαία οχήματα των αντιπάλων. Μάλιστα ενας λόγος που δεν προχώρησαν σε συμφωνία με τους ντόπιους, ήταν το γεγονός της αδυναμίας τους στο να ολοκληρώσουν γρήγορα το έργο τους. Πέραν του ότι ορισμένοι εξ αυτών φοβήθηκαν ότι οι συντοπίτες τους θα τους έκαιγαν τα οχήματα και μετά πως θα έβγαζαν το … ψωμί τους.

Σκηνή 3. Η προσέγγιση και η … κατασκοπία

Στα προκαταρτικά ενός πολέμου, βασικό ρόλο παίζει η παρακολούθηση. Μυστικοί πράκτορες και των δύο πλευρών, επιδίδονται σε μια διαρκή προσπάθεια ν΄ αλιεύσουν κάθε χρήσιμη … πληροφορία. Έτσι τις προηγούμενες ημέρες της υλοποίησης του σχεδιασμού, εμπλεκόμενος στη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών, προσεγγίζει τους εκφραστές της …

αντίστασης, με τους οποίους συζητά και αναλύει τα νέα … δεδομένα. Ο γνωστός και μη … εξαιρετέος υποστηρικτής των …. ξένων συμφερόντων, αν και ξένος, ζεί πολλά χρόνια στον τόπο και έχει … εκτελέσει πολλάκις έργα μεγάλων κατακτητών, ευελπιστεί στη διάρκεια της συζήτησης ότι θα καταφέρει ν΄ αλλάξει γνώμη στον σκληρό … πυρήνα των … αντιστασιακών. Ως βασικό επιχείρηγμα, επικαλείται την αδυναμία τους στο να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό … πολεμιστών. Σε ερώτηση δε πόσους μπορούν να συγκεντρώσουν, η απάντηση κατέδειξε την αδυναμία τους. Στην πόλη καμμιά …. πεντακοσαριά, στο πεδίο της μάχης περίπου … εκατό. Η απάντηση τον χαροποίησε και ανταπαντώντας τους έδωσε τη χαριστική βολή. Δεν θα καταφερετε το παραμικρό μιας και ο δικός μας στρατός διαθέτει δυνάμεις καταστολής και σύγχρονα όπλα …. παρακολούθησης. Οπότε, στην περίπτωση που αποφασίσετε να πολεμήσεται θα … καταγράφεται και το βράδυ στη διάρκεια της ανακωχής της μάχης θα …. συλληφθείται. Η φωτογραφία και τα στοιχεία του κάθε ένα από εσάς θα βρίσκονται στη διάθεση των … αρμοδίων και μόλις έρθει το βράδυ ο …. γαλατάς θα χτυπήσει την πόρτα σας.

Σκηνή 4 Η απουσία των …. υποστηρικτών.

Σημαντικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου αναμένεται να παίξει η απουσία των …. μαχητών, που αγωνίστηκαν σθεναρά και πέτυχαν περήφανη … νίκη τα προηγούμενα χρόνια. Οι αγκιτάτορες του αγώνα και οι πρωτεργάτες της μάχης σήκωσαν …λευκή σημαία. Ουδείς εξ αυτών είναι διατιθεμένος να τα βάλει με τις υπερδυνάμεις της …. Ευρωασίας. Και σύμφωνα με τις απόψεις τους σωστά έπραξαν, καθώς η δημιουργία του νέου …. κάστρου θα λύσει δεκάδες προβλήματα των πολιτών τους. Οι πόλεις τους θ΄ αδειάσουν από τους ….απρόσκλητους επισκέπτες , η ηρεμία θα επανέλθει στον τόπο και οι νέες θέσεις εργασίας θα λύσουν τα προβλήματα εκατοντάδων υπηκόων. Η προτιθέμενη απόφαση των ηγετών του τόπου, έχει προκαλέσει τους ηγέτες της …. αντίστασης, οι οποίοι, αντιλαμβάνονται ότι στη μάχη θα είναι μόνοι τους και …. απροστάτευτοι. Το πλήθος που είχε προστρέξει την προηγούμενη φορά δεν είναι με το μέρος τους. Ούτε και οι φίλιες δυνάμεις από την ενδοχώρα θα προστρέξουν για βοήθεια, όπως είχαν πράξει στο παρελθόν. Μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται και τα δεδομένα δεν είναι …. υπέρ κατά αυτών.

Σκηνή 5 Το …. Τέλος.

Η αγωνία κορυφώνεται. Οι θεατές, καθισμένοι αναπαυτικά στον καναπέ τους παρακολουθούν μια άνιση μάχη. Τα τεράστια οχήματα έχουν καταλάβει το χώρο και οι χειριστές αυτών, υπό το άγρυπνο βλέμμα των επιτηρητών, εργάζονται πυρετωδώς. Στόχος τους να τελειώσουν μια ώρα αρχίτερα το έργο τους, ούτως ώστε στο τέλος της χρονιάς το μεγαλεπήβολο σχέδιο των … Ευρωασιατών να έχει ολοκληρωθεί. Τεράστιοι φράκτες υψώνονται, υπερύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, όμοια τους δεν διαθέτουν οι πόλεις των γηγενών, κτήρια εκπαίδευσης και άθλησης κατασκευάζονται, σύγχρονα σπίτια θα προσφέρουν την άνεση στους ενοίκους και όλα έχουν πάρει το δρόμο τους. Έτσι, οι προσδοκίες των ισχυρών, όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων, ικανοποιούνται και ζήσαν αυτοί καλά και οι γηγενείς …καλύτερα.

Όσον αφορά στους …. αντιστασιακούς, διαπίστωσαν για πολλοστή φορά ότι η επαναστατική …. γυμναστική σταματά στα κακοτράχαλα βουνά της …. Βάστριας.

Κάθε αρχή και μια ελπίδα.

Είναι δύσκολη υπόθεση ν΄ αντιλαμβάνεσαι έγκαιρα το τι είναι ωφέλιμο και τι όχι για το κοινό καλό. Είναι ακόμη δυσκολότερο να κατανοείς τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ισχυροί του κόσμου για να προσπορίσουν οφέλη. Η υπόθεση της κατασκευής της νέας κλειστής δομής στη Βάστρια, είναι απότοκος των μεγάλων παγκόσμιων συμφερόντων. Ο προγραμματισμός, αλλά και η υλοποίηση του σχεδίου τους έχει αθέατες πλευρές, που η πλειοψηφία αγνοεί. Το αν κάποιοι θεώρησαν ότι το μεταναστευτικό γίνεται το άρμα για την ανάδειξή τους σε πολιτικό επίπεδο, πλανανώται πλάνην οικτρά. Η πολιτική απαιτεί νηφαλιότητα, ορθούς χειρισμούς την ώρα που πρέπει και κυρίως προοπτική. Τα συμφέροντα, ένθεν κακείθεν, εκ προοιμίου δεν γίνεται να καταδειχθούν , μιας και γίνονται αντιληπτά σε βάθος χρόνου. Τι είναι προτιμότερο; Να υπάρχει μια δομή στις παρυφές της πόλης ή ένα κέντρο κλειστού τύπου σε μια ελεγχόμενη από πολλές πλευρές περιοχή;

Όσο πιο πολύ προσεγγίζει ο οιοσδήποτε το όλο ζήτημα, τόσο θα … χάνεται στους δαιδάλους της απεραντοσύνης ενός κόσμου που φλέγεται και πολεμά. Πατήρ πάντων πόλεμος είχε αναφέρει ο Ηράκλειτος. Κι αν χρειάζεται να δωθεί μια μάχη, αυτή πρέπει να είναι για το καλό της οικουμένης. Διότι, όλα μπορεί να τ΄ αντέξει ο άνθρωπος. Το μόνο αδύνατο σημείο του, η αχίλλειος πτέρνα του, είναι όταν χάσει την ελπίδα του στις πανανθρώπινες αξίες.

Καλή χρονιά με υγεία και χαρά και τα λοιπά και τα λοιπά και τα …. λοιπά

Προηγουμενο αρθρο

Εκπαιδευτικοί και γονείς… στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Επομενο αρθρο

Ξαφνική αποχώρηση Ζαφείρη από το Δήμο Δυτικής Λέσβου