Πλωμάρι: Δεν μας ταιριάζει αυτός ο χάρτης

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Πλωμαρίου το Πόλιον αντιδρά για το ενδεχόμενο το σπάσιμο του Δημου σε δυό μερη.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΧΑΡΤΗΣ
Αυτός ο χάρτης, αυτή η διαίρεση του Δήμου Λέσβου δεν μας ταιριάζει και αυτό σίγουρα δεν οφείλεται σε συναισθηματισμό, λόγω καταγωγής, αλλά σε γεωγραφικούς, γεωμορφολογικούς- γεωλογικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, ιστορικούς λόγους σε αρμονία με τα κριτήρια και τη φιλοσοφία του Καλλικράτη.

Εξ άλλου, το γεωλογικό- γεωμορφολογικό υπόβαθρο με την ιδιαίτερη χλωρίδα, πανίδα, νερά, κλίμα πρέπει να είναι γνωστό σε όλους μας πόσο επηρεάζουν την πρωτογενή, τουλάχιστον, παραγωγή και επομένως την οικονομία της κάθε περιοχής. Στο χάρτη φαίνεται που είναι συγκεντρωμένα τα πολλά ελαιόδενδρα και που η κτηνοτροφία.
Δεν στεκόμαστε, δηλαδή, μόνο στα πληθυσμιακά, ιστορικά, κοινωνικά προσόντα της περιοχής του Πλωμαρίου αλλά, στις αλάνθαστες οδηγίες της φύσης και λέμε ότι είναι λανθασμένη αυτή η γεωγραφική κατανομή των Δήμων της Λέσβου.
Η θέση μας, ως Σύλλογος, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε ο Καλλικράτης, ήταν η δημιουργία 3 Δήμων στη Λέσβο και την θέσαμε υπόψη με υπομνήματα μας σε όλο το φάσμα των αρμοδίων Υπουργών, βουλευτών κ.λ.π. και τοπικών ΜΜΕ.
Στην πρόσφατη επανεξέταση του Καλλικράτη δεν ενεργήσαμε μεμονωμένα αλλά συλλογικά με όλους τους φορείς του Πλωμαρίου και κατοίκους του Πλωμαρίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αντιδημάρχου Πλωμαρίου. Συντάχτηκε επιστολή, υπογράψαμε, όπως και όλοι οι φορείς και επρόκειτο να την επιδώσει επιτροπή με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου. Από εδώ και πέρα δεν γνωρίζουμε την πορεία της.
Σημασία έχει ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία θέλει τον 3ο Δήμο αλλά οι αρμόδιοι Υπουργοί ή δεν είναι ενημερωμένοι από την επιστολή ή ενημερώθηκαν αλλά δεν την έλαβαν υπόψη τους.
Δεν καταλαβαίνουμε, όμως, γιατί τόση μιζέρια στη Λέσβο, όταν μικρότεροι Δήμοι όπως, η (Κερκυρα, Κεφαλονιά, Βελβενδός) σε έκταση και πληθυσμό γίνονται 3 Δήμοι? Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε και δεν τα καταφέραμε? Ποια ήταν τα κριτήρια αυτής της απόφασης?
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε, κατά την εκτίμηση μας, ότι ο σημερινός χάρτης της Λέσβου είναι καλύτερος από τον προηγούμενο του ενός Δήμου αλλά (πολύ σοβαρά και όχι κολοκυθιά) γιατί όχι τρεις? Τι έφταιξε?.

Προηγουμενο αρθρο

Παπαζάχος: Το γεωλογικό παράδοξο της Βρίσας

Επομενο αρθρο

Άμεση παρέμβαση της ΔΕΥΑΛ στην Κουμιδιά