Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου για τη “Λεσβιακή Φάλαγγα” στο Πολεμικό Μουσείο

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Πραγματοποιήθηκε στις 25-6-19 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της δρος Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή “Η Λεσβιακή Φάλαγγα” από τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελο Συρίγο και από τον καθηγητή Συγκριτικής Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μανούσο Μαραγκουδάκη, οι οποίοι ανέλυσαν το ιστορικό πλαίσιο της εποχής των ετών 1912-1922 και τον πατριωτισμό των Λεσβίων Ελληνοαμερικανών που άφησαν την ασφαλή ζωή της Αμερικής και τις περιουσίες τους, ταξίδεψαν από την Αμερική στη Λέσβο, πληρώνοντας τα εισιτήρια, τον οπλισμό και τον στρατιωτικό ρουχισμό τους και πολέμησαν ως εθελοντές στρατιώτες για την απελευθέρωση της Λέσβου το 1912, συμμετείχαν κατά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο του 1913 στις επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στην Μακεδονία και αρκετοί από αυτούς και στην Μικρασιατική εκστρατεία του 1922.

Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή μίλησε για την πολύχρονη έρευνά της από το 2012 μέχρι σήμερα σχετικά με τη Λεσβιακή Φάλαγγα και απάντησε σε ερωτήματα του κοινού ενώ στη συνέχεια σε ένδεκα απογόνους μελών της Λεσβιακής Φάλαγγας απονεμήθηκαν έντυπες Τιμητικές Διακρίσεις για τη πολεμική δράση των ηρώων προγόνων τους.

Μεταξύ των 250 παρευρισκομένων μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο νεοεκλεγέντας Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, ο επίσης νεοεκλεγέντας Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχης Βέρρος, ο Βουλευτής Λέσβου και τέως Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, του Hellenic American University και τέως Γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Αμερικής κ. Κρις Σπύρου, η κ. Ελισάβετ Φωτιάδου, ανώτερη Διπλωμάτης με μεγάλη θητεία και εμπειρία στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, o τέως Δήμαρχος Ψυχικού – Φιλοθέης κ. Θεόφραστος Οικονομίδης, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρέας Καρασαρίνης και ο τέως εκπρόσωπος τύπου του ΝΑΤΟ της Νότιας Πτέρυγας Ταξίαρχος ε.α. κ. Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, ο τέως Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κ. Αριστείδης Γιαπαλής και ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Κωνσταντίνος Αθανασιάδης Παρέστησαν επίσης ο πρώην Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Μαρκής, η τέως Πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων και διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών κ. Αγλαΐα Αρχοντίδου, ο δικηγόρος και τέως Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, η Καθηγήτρια του Ρωμαϊκού Δικαίου και συγγραφέας κ. Αθηνά Δημοπούλου – Πηλιούνη, ο Αντιναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Συνταγματάρχης κ. Δελήβεης, ο Αντιναύαρχος ε.α κ. Γεώργιος Νιάνιας, η γιατρός και υποψήφια βουλευτής κ. Ελένη Μακρή, ο ποιητής κ. Δημήτρης Νικορέτζος, ο σκηνοθέτης κινηματογράφου και τηλεόρασης κ. Κώστας Βάκκας, ο επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος και συγγραφέας κ. Αθανάσιος Φραγκούλης, ο πρώην Λυκειάρχης του Βαρβακείου κ. Νίκος Δέτσης, ο ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αριστείδης Στεργέλλης, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Μαρίνα Κολυβοδιάκου, ο Κοσμήτορας του ΕΜΠ κ. Κουρκουλής, η διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους κ. Ευγενία Λαμπή, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων και της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.

Σε μια βραδιά αφιερωμένη στην ιστορία της Λέσβου δεν μπορούσαν να λείψουν οι συμπατριώτες μας που μένουν στην Αθήνα. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της “Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματείων” κ. Νεκτάριος Βακάλης και ο πρώην Πρόεδρος της, κ. Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, η Πρόεδρος της “Λεσβιακής Παροικίας” κ. Καίτη Μεσσηνέζη και ο πρώην Πρόεδρος της κ. Στρατής Μολίνος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής “Βενιαμίν Λέσβιος” κ. Βασίλης Βαλάκος και το μέλος του Δ.Σ. κ. Ζαχαρίου Ειρήνη καθώς η υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού “Πλωμαρίτικοι Αντίλαλοι” Αμφιτρίτη Καζάζη-Καπερώνη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σκαμιωτών κ. Γεώργιος

Ευαγγέλου, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καλλονιατών κ. Τζένη Παλαιολόγου και ο τέως Πρόεδρος κ. Σταύρος Βαλτάς, ο τέως Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών κ. Φώτης Βασίλογλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεοχωριτών (Μπορός) κ. Αντώνιος Θαλασσέλης, η πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Αγίας Παρασκευής κ. Ολυμπία Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νάπης κ. Λευτέρης Καπετανάς, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου της Βατούσας κ. Μανώλης Παπουτσής, ο πρώην Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Νέας Ιωνίας κ. Χαράλαμπος Μοσχόβης, ο πρώην Πρόεδρος του Παγγεραγωτικού Συλλογου κ. Παναγιώτης Πελεκάνος, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου “Ο Χρούσος” Χρίστίνα Γιαννουκάκου και Ελευθερία Βουρνάζου, η κ. Κατερίνα Σκιά από το Σύλλογο Βρισαγωτών, η κ. Καίτη Παυλή από το Σύλλογο Πέτρας και ο κ. Στράτος Δουκάκης από το Σύλλογο Μηθυμναίων.

Μέχρι σήμερα “Η Λεσβιακή Φάλαγγα” εκτός της αναφερόμενης εκδήλωσης του εκδοτικού οίκου της Λέσβου “Μύθος” στις 25-6-19 στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, παρουσιάστηκε στις 10-11-18 στο Πλωμάρι από τη Λέσχη Πλωμαρίου “Βενιαμίν ο Λέσβιος”, στις 18-11-18 στη Μυτιλήνη και στις 13-2-19 στην Καλλονή από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις 9-12-18 από τον Σύλλογο Σκαλοχωριτών Λέσβου “Άγιος Γεώργιος” στην αίθουσά του Αθήνα με την ευκαιρία του εορτασμού της 106ης επετείου της απελευθέρωσης του Σκαλοχωρίου. Το βιβλίο θα παρουσιασθεί και στη Νέα Υόρκη της Αμερικής, με την αγγλική και ελληνική έκδοσή του, τον Νοέμβριο του 2019, ύστερα από πρόσκληση του “Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής”, ο οποίος το ενέταξε στην εορταστική του εκδήλωση της 107ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από την τουρκοκρατία των 450 χρόνων.

Ο εκδοτικός οίκος “ΜΥΘΟΣ” συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την προσπάθεια για την προβολή του Πολιτισμού και της Ιστορίας της Λέσβου και των άλλων νησιών του Ανατολικού Αι

Προηγουμενο αρθρο

Τρέχοντας στη Λέσβο, τρέχεις σε ένα τεράστιο Γεωπάρκο της UNESCO: 2ο Lesvos Relay-Έναρξη εγγραφών

Επομενο αρθρο

4 Χρόνια Zoniou- Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί!