Search

Πινακοθήκη και Μουσείο Παιδικού Βιβλίου στην Αγία Παρασκευή!

 

Η διάθεση να προσφέρουν στον τόπο ήταν ο θεμέλιος λίθος. Τα ευήκοα ώτα της Δημοτικής Αρχής συνέβαλαν καθοριστικά για να γίνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα. Μένει να  φθάσουμε στην υλοποίηση των σχεδίων, που αναφέρονται σε άλλο ένα στολίδι στο πολιτιστικό προφίλ της Λέσβου.

    Το στολίδι αυτό θα έχει την υπογραφή της οικογένειας του Δημήτρη και της Μάγδας Αναγνωστή και της κόρης τους Καλλιόπης, που αποφάσισαν να κάνουν μία σημαντική δωρεά στο γενέθλιο τόπο του Δημήτρη, την Αγία Παρασκευή. Φιλότεχνοι και συλλέκτες, οραματιστές εμφορούμενοι από αισθήματα αφοσίωσης στον τόπο, μοιράστηκαν τα σχέδια για τη δημιουργία πινακοθήκης στην Αγία Παρασκευή αρχικά με τον Δήμαρχο, Σπύρο Γαληνό και στη συνέχεια με τον  πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Γιώργο Μακρογιάννη, ο οποίος πρότεινε και τον χώρο όπου θα μπορούσε να στεγαστεί η πινακοθήκη, στην είσοδο της Αγίας Παρασκευής. Εξίσου θετική ήταν και η στάση του  τότε Γεωγραφικού Αντιδημάρχου,  Στέφανου Αποστόλου.

    Ο ενθουσιασμός των  εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρόταση της οικογένειας Αναγνωστή μεταφέρθηκε ως εισήγηση  του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λέσβου, στις 20-12-2016, αφού είχε ήδη ληφθεί απόφαση αποδοχής της δωρεάς από το Τοπικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής.

    Ο τότε πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ( και νυν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων)  Κωνσταντίνος Κατσαρός και τα μέλη Ιωάννης Αμπουλός, Εμμανουήλ Αρμενάκας, Νικόλαος Καρασάββας και Θεόδωρος Στεργίου αποφάσισαν ομόφωνα να αποδεχθούν τη δωρεά στο Δήμο Λέσβου του ζεύγους Δημητρίου και Μάγδας Αναγνωστή και δεσμεύθηκαν να αναλάβει ο Δήμος τη διαμόρφωση της πινακοθήκης στον χώρο του παλιού μηχανοστασίου ηλεκτρισμού, στο συγκρότημα του πρώην ελαιοτριβείου, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

    Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου,  κατά την οποία έγινε η αποδοχή της δωρεάς, οι εγκαταστάσεις στον χώρο του παλιού μηχανοστασίου ηλεκτρισμού θα έπρεπε να είναι έτοιμες, με ευθύνη του Δήμου,  τον Ιούνιο του 2017, ώστε να ακολουθήσει η μεταφορά και η έκθεση των έργων που δωρίζει η οικογένεια Αναγνωστή.    

    Υπάρχει βέβαια μία μικρή καθυστέρηση στην προετοιμασία και τη διαμόρφωση του χώρου όπου θα δημιουργηθεί η πινακοθήκη της Αγίας Παρασκευής, αλλά οι δωρητές είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν με κάθε τρόπο την υλοποίηση των σχεδίων τους, έχοντας ως δεδομένη την αμέριστη συμπαράσταση του ίδιου του Δημάρχου, Σπύρου Γαληνού. Οι δωρητές ζήτησαν τη βοήθεια της μουσειολόγου Ελεάνας Μαργαρίτη,  η οποία αφιλοκερδώς διατύπωσε τις επιστημονικές προτάσεις της για το πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο χώρος, λαμβάνοντας υπόψη τα έργα τέχνης που θα εκτεθούν.

    Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του για το θέμα της δωρεάς Αναγνωστή επισήμανε ότι από την πρώτη συνάντηση που είχε με τους δωρητές συνειδητοποίησε το πόσο σημαντική είναι η συλλογή τους και η προσφορά τους προς την Λέσβο και γι αυτό ανέλαβε πρωτοβουλία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την στέγαση των έργων τέχνης στην Αγία Παρασκευή. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού φρόντισε να γίνει επιθεώρηση του χώρου όπου θα δημιουργηθεί η πινακοθήκη από δύο υπαλλήλους της διεύθυνσης Πολιτισμού, που είναι και επιμελητές στην πινακοθήκη Χαλίμ Μπέη, για να καταγραφούν  οι εργασίες που πρέπει να γίνουν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου στο εσωτερικό του κτηρίου και στον περιβάλλοντα χώρο.

 

            Τα έργα που περιλαμβάνει η δωρεά της οικογένειας Αναγνωστή

 

    Όπως έγραψε το περιοδικό “Ηχώ Αγίας Παρασκευής”, που εκδίδεται από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Αγίας Παρασκευής εδώ και 42 χρόνια, το ζεύγος Αναγνωστή έχει ανακοινώσει την πρόθεση να δωρήσει στη γενέτειρα του Δημήτρη Αναγνωστή, περισσότερους από 300 πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και κεραμικά, που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της οικογένειας. Πρόκειται για λάδια, ακουαρέλες, μελάνια, κάρβουνα, ξυλογραφίες, χαρακτικά, έργα από κάθε είδος της εικαστικής και γλυπτικής τέχνης. Επιπλέον από τη συλλογή της οικογένειας Αναγνωστή θα διατεθούν φωτογραφίες, σκίτσα και γελειογραφίες, όπως και κεραμικά, που είναι αντιπροσωπευτικά της δημιουργικής πορείας του σημαντικού κεραμίστα Χατζηγιάννη. Στόχος της δωρεάς είναι να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στους Λέσβιους δημιουργούς και γι αυτό μεταξύ των έργων που θα εκτίθενται θα είναι πίνακες του Κανέλλη, του Πρωτοπάτση και του Αξιώτη, γλυπτά της Αγιαπαρασκευώτισσας Μαρίας Καλλιπολίτη,  σκίτσα του Μίλτη Παρασκευαϊδη  και έργα λαϊκών Λέσβιων καλλιτεχνών (Θεοδοσία Γιανναρέλλη, Μιλτιάδης Σελίμης).

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού “Ηχώ Αγίας Παρασκευής” , οι εκπλήξεις της οικογένειας Αναγνωστή δεν σταματούν στη δωρεά για την Πινακοθήκη. Δίπλα στην παλιά ηλεκτρομηχανή υπάρχει ένα μικρότερο οίκημα, όπου θα στεγαστεί το Μουσείο Παιδικού Βιβλίου. Στο μουσείο αυτό θα φιλοξενηθούν εκατοντάδες παιδικά βιβλία, κάποια από τα οποία είναι σπανιότατα και ανήκουν στην συλλογή της οικογένειας.  Επίσης θα εκτεθούν παλιά επιτραπέζια παιχνίδια, μια χειροκίνητη κινηματογραφική μηχανή για την προβολή παιδικών ταινιών, δίσκοι πικ-απ με παιδικά τραγούδια και παιδικά περιοδικά.

    Έτσι η γενέτειρα της Πέπης Δαράκη θα αποκτήσει μία φιλόξενη στέγη για το παιδικό βιβλίο, όπως της αρμόζει, χάρη στη γενναιοδωρία της Μάγδας, της Καλλιόπης και του Δημήτρη Αναγνωστή, του οποίου ο πατέρας, ο αείμνηστος Χριστόφας υπηρέτησε  και πρόσφερε στην Αγία Παρασκευή από το αξίωμα του δημάρχου επί δεκαπενταετία.  

   

 

Χρίστος Καλουντζόγλου