Μια βραδιά ποίησης και μουσικής αφιερωμένη στην αρχαία λυρική φωνή της Σαπφούς στο πλαίσιο της 5ης Έκθεσης Βιβλίου «Στράτης Μυριβήλης» – Μελοποιημένα ποιήματα, λυρικές ερμηνείες και εικαστικές αναφορές στη ζωή της ποιήτριας
Μια ξεχωριστή πολιτιστική βραδιά έζησε η Μυτιλήνη χθες το βράδυ με αφορμή την παρουσίαση του νέου ποιητικού βιβλίου της Μαρίας Βρανά-Παπάλα, που αποτελεί έναν λογοτεχνικό διάλογο με τη Σαπφώ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, αναδεικνύοντας την έντονη συναισθηματική και φιλοσοφική σχέση της σύγχρονης δημιουργού με την αρχαία ποιήτρια της Μυτιλήνης.
Η συγγραφέας παρουσίασε τη δουλειά της με απλότητα και ειλικρίνεια, μιλώντας για τη σχέση της με το έργο και τη μορφή της Σαπφούς. Το βιβλίο περιλαμβάνει δώδεκα ποιητικά κείμενα, εμπνευσμένα από βασικά στάδια της ζωής και της ψυχής της Σαπφούς: τη γέννηση, την επιθυμία, τη μοναξιά και τον θάνατο.
Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης περιλάμβανε μελοποιημένα ποιήματα του βιβλίου από τον συνθέτη Αντώνη Σπούλο, τα οποία ερμήνευσαν λυρικές φωνές από τη Λέσβο. Η μουσική έντυσε με λεπτότητα τον λόγο, γεφυρώνοντας την αρχαία λυρική παράδοση με τη σύγχρονη ευαισθησία.
Οι ερμηνείες αναδείκνυαν την καθαρότητα και τον λυρισμό των στίχων, δημιουργώντας μια ήρεμη συγκίνηση στο ακροατήριο. Το κοινό κατέκλυσε τον χώρο και συμμετείχε σιωπηλά, αλλά ουσιαστικά, σε μια εμπειρία βαθιάς σύνδεσης με το παρελθόν και τον ποιητικό στοχασμό.
Εικαστική διάσταση και φιλολογική θεμελίωση
Η έκδοση συνοδεύεται από δώδεκα σκίτσα της εικαστικού Ταξιαρχούλας Χριστιανού, που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή της Σαπφούς, προσθέτοντας μια εικαστική και αφηγηματική διάσταση στο έργο. Η εικονογράφηση ενισχύει τη σύνδεση ανάμεσα σε λόγο και εικόνα, προσκαλώντας τον αναγνώστη σε μια πολυεπίπεδη εμπειρία ανάγνωσης.
Την φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου υπογράφει ο φιλόλογος Τζάνος Στεφανέλλης, ενώ τον πρόλογο έχει γράψει ο δρ. Παναγιώτης Βερναδάκης από το Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης, προσδίδοντας στο έργο επιστημονική θεμελίωση και βάθος.



