Παρέμβαση Δήμου Δυτικής Λέσβου για τις αποζημιώσεις πυρόπληκτων σε Βρίσα και Βατερά

Γραφειοκρατικά εμπόδια απειλούν να αφήσουν εκτός ενίσχυσης δεκάδες πυρόπληκτους αγρότες

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να χαθεί η δυνατότητα ουσιαστικής αποζημίωσης μεγάλου αριθμού πυρόπληκτων σε Βρίσα και Βατερά κρούουν, με κοινή τους παρέμβαση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βρίσας Νίκος Λάσκαρης.

Οι δύο αυτοδιοικητικοί ζητούν άμεση, δια ζώσης συνάντηση με τους Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων Υπουργείων στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι η ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), σε συνδυασμό με ασφυκτικές προθεσμίες και περιορισμούς, απειλεί να αφήσει εκτός ενίσχυσης σημαντικό αριθμό πληγέντων αγροτών.

Με αναλυτική περιγραφή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ζητά, καταρχάς, την εξασφάλιση τουλάχιστον τρίμηνης παράτασης για τους πληγέντες αγρότες της περιοχής, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε φυτεύσεις. Παράλληλα, αιτείται αντίστοιχη παράταση στην προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να μην αποκλειστούν δικαιούχοι για καθαρά διαδικαστικούς λόγους.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της Βρίσας, που παρακολουθεί στενά το ζήτημα και γνωρίζει συγκεκριμένες περιπτώσεις αγροτών οι οποίοι κινδυνεύουν να μην ενισχυθούν, θα επιδιώξουν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τα υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων επανεξέταση της ισχύουσας ΚΥΑ, με προοπτική νέας τροποποιητικής απόφασης.

Όπως τονίζουν, υπάρχουν παράδοξα στο ισχύον πλαίσιο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα περιπτώσεις πληγέντων αγροτών που δεν θεωρούνται δικαιούχοι αποζημίωσης λόγω έλλειψης δηλωμένου αγροτικού εισοδήματος σε συγκεκριμένο έτος, παρότι είναι επίσημα αναγνωρισμένο ότι υπήρξε γενικευμένη ακαρπία στο νησί και οι απώλειες εισοδήματος αποζημιώθηκαν από το κράτος.

Η Βρίσα και τα Βατερά αποτελούν περιοχές ήδη βαριά δοκιμασμένες από φυσικές καταστροφές, με σοβαρές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και την τοπική οικονομία. Από την πυρκαγιά χάθηκαν περίπου 60.000 ελαιόδεντρα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ουσιαστική και δίκαιη αποκατάσταση.

Όπως επισημαίνεται από τη δημοτική αρχή, ζητούμενο είναι να μη χαθεί άλλη μία ευκαιρία στήριξης των πληγέντων εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, αλλά να δοθούν λύσεις που ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα της καταστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ