Search

«Κάντε προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο, μπορεί να σας σώσει…  »

Στέλλα Παπαδοπούλου  Ακτινολόγος

Σήμερα η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ φιλοξενεί στις σελίδες της την ακτινολόγο κ. Στέλλα Παπαδοπούλου, η οποία είναι εξειδικευμένη στη μαστογραφία και μας μιλά τόσο για την τεράστια σημασία της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, όσο και για τη μεγάλη αγάπη της για τη Λέσβο, που την έκανε να επιστρέψει στο νησί μετά από πολλά χρόνια απουσίας. Η κα Παπαδοπούλου δραστηριοποιείται στον τομέα της, στην Ιατρική Διάγνωση Λέσβου – EUROMEDICA.

Κυρία Παπαδοπούλου, απ’ ότι γνωρίζουμε  κατάγεστε από τη Λέσβο. Πόσο διάστημα ζείτε εδώ και τι ήταν εκείνο που σας έφερε ξανά στο νησί μας;

 

Σ. Π. Έζησα και μεγάλωσα στη Μυτιλήνη μέχρι τα 19. Έφυγα για σπουδές αλλά το σπίτι μου και η καρδιά μου ήταν εδώ. Πάντα σκεφτόμουν ότι θέλω να γυρίσω πίσω και επιτέλους μετά από πολλά χρόνια τα κατάφερα. Νιώθω ευτυχισμένη και τυχερή που  ζω και μεγαλώνω τα παιδιά μου σ’ αυτόν τον πραγματικά ευλογημένο τόπο.

 

 Μιλήστε μας λίγο για τις εντυπώσεις σας από τη Μυτιλήνη. Υπάρχει κάτι που σας έχει συγκινήσει ή σας έχει απογοητεύσει;

 

Σ. Π. Δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο λατρεύω το νησί. Εκτός από την απίστευτη φυσική ομορφιά του, λατρεύω την απλότητα και την ειλικρίνεια των ανθρώπων εδώ. Μπορεί να σας φανεί παράξενο αλλά παρόλο που λείπω πολλά χρόνια νιώθω σαν να μην έχω φύγει ποτέ από εδώ. Συναντώ παλιούς φίλους πάω σε γνώριμα και αγαπημένα μέρη και είναι σαν να μην έχει περάσει μια μέρα από τότε που έφυγα. Αυτό που πάντα με στεναχωρεί είναι η σχεδόν εγκληματική αδιαφορία για την ελληνική περιφέρεια και τους ανθρώπους της. Από την άλλη πάλι πιστεύω ότι το να είμαστε μακριά από το κέντρο κάνει αυτό το νησί να διατηρεί την αγνότητά του.

 

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας με τη Euromedica και την Ιατρική Διάγνωση Λέσβου;

 

Σ. Π. Ήταν πραγματικά μια ευτυχής σύμπτωση. Έμενα εδώ κάποιους μήνες μετά τη γέννηση του δεύτερου γιού μου και ήταν ακριβώς το διάστημα που άρχισα να αναρωτιέμαι για το επαγγελματικό μου μέλλον και πού θα ήταν αυτό, όταν η καλή μου φίλη και κουμπάρα ανακάλυψε μέσω του ιατρικού συλλόγου την ανακοίνωση της Euromedica για την κάλυψη μίας θέσης Ακτινολόγου στη Μυτιλήνη. Μετά κι από αυτό λοιπόν κατάλαβα ότι αυτός ο τόπος με τραβάει σαν μαγνήτης και ότι η μοίρα μου τελικά είναι εδώ. 

 

Ως εξειδικευμένη ακτινολόγος στον  καρκίνο του μαστού που είναι ίσως η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των γυναικών στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ποιο πιστεύετε ότι είναι το ποιο σημαντικό ζήτημα για την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου στη χώρα μας;  Θεωρείτε ότι είναι η πρόληψη, η θεραπεία, τα διαθέσιμα φάρμακα και οι υποδομές, η ενημέρωση των γυναικών, η εκπαίδευση των λειτουργών υγείας ή ο συνδυασμός αυτών και άλλων παραγόντων;

Σ. Π. Έχοντας δουλέψει πάνω από πέντε χρόνια στο «Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης» κατάλαβα ότι η υπόθεση «καρκίνος του μαστού» είναι δύσκολη και ότι είμαστε ακόμα σε εμβρυικό στάδιο όσον αφορά την πρόληψή του. Όσον για τους γιατρούς πιστεύω πραγματικά ότι είναι εξαιρετικού επιπέδου και παρά τις τεχνολογικές ελλείψεις και υποδομές δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους συναδέλφους στο εξωτερικό. Αντίθετα πιστεύω ότι η ελληνική μας ταυτότητα φαίνεται και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς, σαν να είναι δικός μας άνθρωπος και κάνουμε τα πάντα για το δικό του καλό, αδιαφορώντας ενίοτε για τα πρωτόκολλα και τη γραφειοκρατία του συστήματος. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι η πιο δύσκολη δουλειά μας είναι να αφυπνίσουμε τις γυναίκες και να τις κάνουμε να συνειδητοποιήσουν ότι «Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ».  Το βλέπω και το ζω καθημερινά και μακάρι να μπορούσα να μιλήσω σε κάθε μια γυναίκα ξεχωριστά για το πόσο σημαντικό είναι  αυτό. Ένας από τους λόγους που ήθελα να επιστρέψω στον τόπο μου είναι αυτός  και βασικός σκοπός μου να εξηγήσω, να συζητήσω, να ενημερώσω και να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες ότι μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο του μαστού.

 

Πιστεύετε ότι πρέπει να καθιερωθεί εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού και στη χώρα μας και ποιοι, κατά τη γνώμη σας, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την επιτυχία του;

 

Σ. Π. Φυσικά και το πιστεύω αλλά τίποτα δεν θα πετύχει αν η γυναίκα πιστεύει ότι στο γιατρό πάμε μόνο όταν αρρωστήσουμε και ότι ο προληπτικός έλεγχος είναι πεταμένα λεφτά και χρόνος. Κάθε μέρα θεωρώ σημαντικό να αφιερώνω χρόνο στις γυναίκες που έρχονται στο ιατρείο για να συζητήσουμε, να λύσω τυχόν απορίες που έχουν, να εξηγήσω κάποια  πράγματα, να τις ενημερώσω και ο μεγάλος μου στόχος είναι να πείσω και την τελευταία γυναίκα στο νησί για τη μεγάλη δύναμη που έχει, την πρόληψη!

 

Σε τι ποσοστό είναι θεραπεύσιμος ο καρκίνος του μαστού σήμερα και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Σ. Π. Σημαντικότερη προϋπόθεση στην πλήρη ίαση του καρκίνου του μαστού είναι η ανεύρεσή του όσο το δυνατόν συντομότερα. Ανιχνεύοντας ένα καρκίνο εν τη γενέσει του είναι πολύ σημαντικό για την περαιτέρω πορεία, θεραπεία και τελικά για την ίδια τη ζωή της γυναίκας. Και σήμερα αυτό είναι δυνατό να γίνει μέσω του προληπτικού ελέγχου και φυσικά αν η ίδια η γυναίκα είναι συνεπής σε αυτό. Η εξέλιξη της ιατρικής είναι αλματώδης δίνοντας μας καθημερινά νέα εργαλεία για να πολεμήσουμε και να νικήσουμε τον καρκίνο αρκεί η γυναίκα να το πάρει απόφαση και να πάει στον ειδικό γιατρό. Ο προληπτικός έλεγχος δεν είναι δύσκολος, δεν είναι επικίνδυνος, είναι οικονομικά προσιτός αν αναλογιστεί κανείς το όφελος που έχει, γίνεται μια φορά το χρόνο και πρέπει να μπει στη ζωή μας.  Κυρίες μου, κάντε ένα σημαντικό δώρο στον εαυτό σας, κάντε προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο, μπορεί να σας σώσει…