Παγκόσμια συγκίνηση για τα ευρήματα στην Κιουτάχεια

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Δύο κεφαλές αρχαίων αγαλμάτων σε άριστη κατάσταση, της Αφροδίτης και του Διόνυσου, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κιουτάχεια της Τουρκίας, στην Βορειοδυτική Μικρά Ασία.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της ανασκαφής Δρα Gokhan Coskun, τα σώματα των αγαλμάτων είχαν βρεθεί σε προηγούμενη ανασκαφή, ενώ όπως εξάλλου είπε ο ίδιος (που είναι αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Dumlupinar), οι κεφαλές των αγαλμάτων ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών σε μία κοίτη ενός κολπίσκου στην αρχαία πόλη των Αιζανών.

«Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών συναντήσαμε ευρήματα που μας εξέπληξαν. Αυτά ήταν τα κεφάλια μεγάλων μαρμάρινων αγαλμάτων», είπε ο Δρ Coskun.

«Το ένα κεφάλι είναι της ‘Αφροδίτης’, γνωστής ως θεάς του έρωτα και της ομορφιάς, με ύψος περίπου 50 εκατοστά. Το άλλο είναι από το άγαλμα του Διονύσου ύψους 45 εκατοστών, που είναι γνωστός ως ο θεός του κρασιού στη μυθολογία».

«Αυτά είναι σημαντικά ευρήματα για εμάς, καθώς δείχνουν ότι ο πολυθεϊστικός πολιτισμός της Αρχαίας Ελλάδας υπήρχε για πολύ καιρό χωρίς να χάσει τη σημασία του στη Ρωμαϊκή Εποχή», είπε.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπήρχε εργαστήριο γλυπτικής στην περιοχή».

Τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης των Αιζανών χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού και βρίσκονται δίπλα στον ποταμό Πενκάλα, στη Δυτική Ανατολία, περίπου 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι Αιζανοί, ήταν σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο της Ρωμαϊκής Εποχής.

Μετά τον 7ο αιώνα, η πόλη έπεσε σε παρακμή. Ωστόσο, τα σωζόμενα κατάλοιπα της περιόδου περιλαμβάνουν έναν καλοδιατηρημένο Ναό του Διός, ένα συγκρότημα θεάτρου-σταδίου και ένα αρχαίο κτίριο εσωτερικής αγοράς το οποίο φέρει το Διάταγμα περί των Μεγίστων Τιμών του Διοκλητιανού, που χρονολογείται από το 301 π.Χ, μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθωρισμός που προέκυψε από την υποβάθμιση του νομίσματος.

Οι Αιζανοί είναι το πρώτο καταγεγραμμένο μέρος στον Κόσμο όπου υπολογίστηκε ο πληθωρισμός και από εκεί εξαπλώθηκε σε άλλες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η σύγχρονη Τουρκία είναι ο τόπος πολλών οικισμών της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Εποχής, σχολιάζει το «Anadolu».

Με ιστορία 5.000 ετών, οι Αιζανοί, που βρίσκονται 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Κιουτάχεια, συμπεριλήφθηκε στον Δοκιμαστικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2012.

Προηγουμενο αρθρο

Φτιάξε ένα LOGO για τον εμπορικό σύλλογο Μυτιλήνης- Ανοιχτός διαγωνισμός

Επομενο αρθρο

Πρόσω ολοταχώς για τη 17η Γιορτή Κάστανου!