Search

Π. Χριστόφας : «Οραματίζομαι υπηρεσίες της Περιφέρειας όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν ψηφιακά το αίτημα τους»

 

Μια νέα παρουσία στον πολιτικό στίβο που δεν έχει «φθαρεί», ένας νέος άνθρωπος που επιχειρεί να μπει στην πολιτική σκηνή του τόπου με νέες αντιλήψεις και απόψεις, έχοντας όμως γνώση του τι πρόκειται να αναλάβει αν εκλεγεί περιφερειάρχης.

Ο Παναγιώτης Χριστόφας, Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα και γιος του Μιχάλη Χριστόφα, προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και διατελέσαντος αντινομάρχη έργων, έχει έντονα πολιτικά βιώματα και επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση από μικρή ηλικία.

Ο Παναγιώτης Χριστόφας, ως δρομέας μακρινών αποστάσεων που έχει λάβει μέρος σε πολλές διοργανώσεις μαραθωνίων, δε γνωρίζει από ανάπαυλα. Αντιθέτως, οι γιορτές τον βρίσκουν να «οργώνει» τη νησιωτική ύπαιθρο και να αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων.

-Τι είναι όμως αυτό που τελικά τον ώθησε να αναμιχθεί ενεργά με την πολιτική και γιατί επέλεξε την Περιφέρεια Β. Αιγαίου αντί του Δήμου Λέσβου;

Πριν από περίπου εφτά χρόνια, μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών μου και τα πρώτα μου βήματα στον επαγγελματικό στίβο, πήρα την απόφαση να γυρίσω στο νησί μου, στον τόπο που μεγάλωσα.

Ήταν μια περίοδος όπου η πλειονότητα των συνομηλίκων μου έφευγε είτε για τα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε κυρίως για το εξωτερικό. Στη Μυτιλήνη δημιούργησα την οικογένειά μου, στέγασα τα όνειρά μου για ένα βιώσιμο παρόν κι ένα ευοίωνο μέλλον.

Όμως, θεωρώ ότι οφείλουμε τόσο στα παιδιά μας όσο και στις προηγούμενες γενιές, που μόχθησαν για να μας μεγαλώσουν, να παλεύουμε για να διαμορφώνουμε τις τύχες μας όντας ενεργά συμμέτοχοι στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.

Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση αποτέλεσε μια προοδευτική τομή στη διάρθρωση της οργάνωσης του κράτους. Το έλλειμμα στρατηγικής και η απουσία οράματος έχει καταστήσει το σημαντικό για την ανάπτυξη των νησιών μας θεσμό να μοιάζει «απόμακρος» και «ξένος» προς τους πολίτες. Αυτό ανατρέπεται μόνο μέσω της ενεργούς παρουσίας όλων μας που πιστεύουμε ότι η πολιτική είναι αυτή που μπορεί να δώσει τις λύσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία του Βορείου Αιγαίου.

Τέθηκα επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο», με πρώτο στόχο να αφυπνίσω τη γενιά μου να περάσει από τη φάση της απάθειας και της απόγνωσης, σε κατάσταση πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση αναπτυξιακών, κοινωνικών πολιτικών που θα φέρουν ξανά το χαμόγελο και την ελπίδα σε όλη την κοινωνία. Τολμάμε, μπορούμε, θα τα καταφέρουμε.

-Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες που θέτετε αν η επόμενη μέρα σας βρει νικητή της εκλογικής «μάχης»;

Θα ξεκινήσουμε με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων για την περιφέρεια. Οι αποφάσεις δε θα σχεδιάζονται από λίγους πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά θέλουμε τους πολίτες και τους φορείς συμμέτοχους με διαδικασίες διαβούλευσης και όλους τους περιφερειακούς συμβούλους ενεργούς.

Πιστεύουμε πολύ στη λειτουργία της ομάδας για να προχωρήσουμε μπροστά. Στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη είναι και η συνεργασία με τον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο σε

επίπεδο αιρετών όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Άλλωστε τα έργα δεν ανήκουν ούτε στον Περιφερειάρχη, ούτε στο Δήμαρχο, άλλα στους κατοίκους των ακριτικών μας νησιών. Ο τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει με λογικές πεπαλαιωμένες, με λογικές παρελθόντος, με διαχωρισμούς σε καλούς και κακούς.

Επιπροσθέτως, είναι απαραίτητο να εργαστούμε από την πρώτη κιόλας μέρα για να σχεδιάσουμε και να ωριμάσουμε τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε να μην χάσουμε το «τρένο» της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027. Όταν μιλάμε για αναπτυξιακά έργα φυσικά δεν εννοούμε ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, που εν ολίγοις περιγράφεται χαριτολογώντας από τους πολίτες «άσφαλτος πάνω στην άσφαλτο».

-Που θα σκοπεύετε να δώσετε περισσότερη βαρύτητα δηλαδή;

Ο τουρισμός και ο αγροκτηνοτροφικός πρωτογενής τομέας είναι εκείνοι οι τομείς στους οποίους πρέπει να δώσουμε βαρύτητα, γιατί χωρίς την αισθητή βελτίωση αυτών, οι νέοι μας θα συνεχίσουν να μην έχουν ως πρώτη επιλογή την επιστροφή στα νησιά μας μετά τις σπουδές τους.

Στον τουρισμό θέλουμε στο ίδιο τραπέζι όλους τους φορείς και έχουμε την ευτυχία τα τελευταία χρόνια να έχουμε δραστήριους ανθρώπους σε αυτό τον τομέα, για έναν στρατηγικό σχεδιασμό με ορίζοντα τετραετίας, αξιοποιώντας τις ιδιαίτερες ομορφιές κάθε τόπου σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα που παράγουν.

– Ποια η στάση σας για την οργάνωση των υπηρεσιών, ώστε να καταστούν πιο λειτουργικές και πιο «ανθρώπινες» για τους πολίτες;

Οι υπηρεσίες μας θα γίνουν πιο λειτουργικές και «ανθρώπινες» όταν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας στην κατεύθυνση της «ψηφιακής» Περιφέρειας.

Οραματίζομαι υπηρεσίες της Περιφέρειας όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν ψηφιακά το αίτημα τους και να παρακολουθούν την πορεία του και το αποτέλεσμα του.

Μια σύγχρονη Περιφέρεια δεν μπορεί να είναι θεατής απέναντι στο χαρτοβασίλειο, στην γραφειοκρατία, στην σπατάλη ανθρωποωρών. Ειδικά, στη δική μας Περιφέρεια όπου πολλές φορές η γραφειοκρατία επιβάλλει μετακινήσεις από το ένα νησί στο άλλο για την απλή κατάθεση ενός φακέλου.

Τα παραπάνω δεν επιταχύνουν μόνο τις διαδικασίες άλλα ενισχύουν και τη διαφάνεια. Με το τέρας της γραφειοκρατίας και με όσους το υπηρετούν θα συγκρουστούμε από την πρώτη μέρα.

Παράλληλα, όμως οι υπηρεσίες πρέπει να ενισχυθούν με νέο ανθρώπινο δυναμικό, γιατί σε πολλές περιπτώσεις είναι αποψιλωμένες και με αυτές τις συνθήκες δε θα μπορέσουμε εύκολα να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις, προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ χρηματοδότησης στο Βόρειο Αιγαίο.

Πεποίθηση μου είναι ότι στα νησιά μας πρέπει να πραγματοποιείται μόνο υποδοχή και ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.

-Λένε ότι το προσφυγικό είναι η «καυτή πατάτα» για κάθε υποψήφιο σε αυτές τις εκλογές. Εσείς πως σκοπεύετε να το διαχειριστείτε, με τι συμφωνείτε και με τι δεν συμφωνείτε, τι σας ενοχλεί στη μέχρι τώρα διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος που έχει ποικίλες προεκτάσεις;

Το αλληλέγγυο πρόσωπο των νησιών μας έγινε ιδιαίτερα εμφανές τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη στάση της πλειοψηφίας των πολιτών στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν εδώ, θεωρώντας ότι αυτά αποτελούν την πύλη που θα τους οδηγήσει στη γη της επαγγελίας.

Οι μεγάλες ροές και οι άστοχοι χειρισμοί οδήγησαν όμως σε δοκιμασία την κοινωνική συνοχή και τη μακρά προοδευτική παράδοση του Βορείου Αιγαίου.

Θεωρώ ότι στο προσφυγικό πρέπει να μπει μια τάξη, που έχει αργήσει τρία και πλέον χρόνια. Πεποίθηση μου είναι ότι στα νησιά μας πρέπει να πραγματοποιείται μόνο υποδοχή και ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.

Όμως δεδομένης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, οφείλουμε όλοι μας, αιρετοί α΄και β΄βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς και πολίτες να πιέσουμε για την επιτάχυνση της αποσυμφόρησης των νησιών μας.

Οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου πρέπει να επιταχυνθούν τώρα, να προσληφθεί άμεσα το ιατρικό προσωπικό, οι μεταφραστές και όποιοι άλλοι επιστήμονες είναι απαραίτητοι ώστε να μην χάνεται ούτε μια μέρα στη γραφειοκρατία, πράγμα που δεν θέλουν ούτε οι νησιώτες ούτε οι πρόσφυγες.

Τέλος, δεν μας τιμά σαν χώρα, τρία και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, να μην υπάρχουν υποδομές που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς τους ανθρώπους, για όσο διάστημα εγκλωβίζονται εδώ.

Αλήθεια, πόσα χρόνια απαιτούνται, εκτός των άλλων, για να γίνει ένας βιολογικός καθαρισμός στη Μόρια;

#tolmame2019 ανανέωση με εμπειρία, μακριά από τις λογικές απλής ανακύκλωσης παλαιών προσώπων και ιδεών

Η αυτοδιοικητική παράταξη «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο» έχει στόχο να αφυπνίσει όλες εκείνες τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις, καθ ‘υπέρβαση κάθε στενής κομματικής γραμμής, με γνώμονα την αλλαγή σελίδας στην περιφέρειά μας.

Είμαστε εδώ, ζούμε και δουλεύουμε εδώ, αγαπάμε τον τόπο μας και συζητάμε για τη διαμόρφωση του προγράμματος μας με ανθρώπους από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ανένταχτους πολίτες, κάθε άνθρωπο ξεχωριστά που βιώνει τα ίδια προβλήματα και έχει τις ίδιες αγωνίες με εμάς, συνδυάζοντας την ανανέωση με την εμπειρία, μακριά από τις λογικές απλής ανακύκλωσης παλαιών προσώπων και ιδεών.

Είμαστε υπέρμαχοι της ομαδικής δουλειάς, επενδύουμε στη συλλογικότητα και στη σύνθεση ιδεών και με τη στήριξη των συμπολιτών μας φιλοδοξούμε να το αποδείξουμε στην πράξη.

#tolmame2019, αυτό θα είναι το σύνθημα και η φιλοσοφία μας……