Όταν οι νέοι αναλαμβάνουν δράση αντιδρώντας στην απάθεια των πολλών

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Νέοι και με περίσσια όρεξη για δουλειά και εθελοντισμό, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Νέων που υπάγεται στην Αντιδήμαρχοι Εθελοντισμού, Νέας Γενιάς και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, ανέλαβαν αμέσως δράση μετά τις εκλογές του Φλεβάρη και τη συγκρότηση του επταμελούς Δ.Σ. σε σώμα, υπό τη καθοδήγηση της Αντιδημάρχου Αθηνάς Ιωσηφέλλη.

Καθώς έγιναν ως τώρα αρκετές συναντήσεις για να καταγράψουν τις ιδέες τους και να καταρτίσουν το πρόγραμμα δράσης τους για το ερχόμενο διάστημα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν «πέσει» από τα μέλη αρκετά θέματα, όμως φαίνεται να έχουν επικρατήσει τα ακόλουθα.

Όπως μας λέει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Νέων Ιγνάτης Χατζηδιάκος : «Από τις πρώτες ενέργειες που προγραμματίζονται είναι η ανταλλαγή-ανακύκλωση βιβλίου, όπως διοργανώθηκε και πέρυσι, η οποία -παρότι ήταν η πρώτη χρονιά- παρουσίασε μεγάλη επιτυχία. Το συμβούλιο πρόκειται και φέτος να έρθει σε επαφή με τους βιβλιοπώλες του νησιού, ώστε να προσφέρουν βιβλία, όπως συνέβη και με την περσινή τριήμερη διοργάνωση».

Ιγνάτης Xατζηδιάκος :«Όλα είναι δυνατά όταν υπάρχει συνεργασία και βούληση»

Επιθυμία μάλιστα του συμβουλίου νέων για φέτος είναι να εξελιχθεί σε εβδομαδιαία η διοργάνωση, καθώς η περσινή συμμετοχή και η αποδοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

«Η αρχή ανταλλαγής-προσφοράς στηρίζεται στην αναλογία δύο δίνω ένα παίρνω. Όσα βιβλία μείνουν στο τέλος της δράσης θα τα δωρίσουμε σε βιβλιοθήκες του νησιού που έχουν ανάγκη, με σκοπό την ενίσχυση τους. Νομίζω ότι είναι καλό στο άνοιγμα της εκδήλωσης οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους βιβλιοπώλες και να απευθύνουν ερωτήσεις για θέματα που σχετίζονται με την αξία του βιβλίου και τους ενδιαφέρουν. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε, όπως και πέρυσι, προσκεκλημένους και κάποιους συγγραφείς, για άμεση επαφή με το κοινό στην εναρκτήρια εκδήλωση ή στο κλείσιμο της», μας είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

Ενεργοποίηση για τα αδέσποτα

Το θέμα των αδέσποτων στη Μυτιλήνη είναι ένα σοβαρό θέμα για κάθε δημοτική αρχή. Το Συμβούλιο Νέων επιχειρεί για πρώτη φορά να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα στη σωστή του βάση.«Έχουμε ήδη κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις για το πώς θα μπορούσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, γύρω από αυτό το τεράστιο και πολύ σοβαρό θέμα. Σαφώς, επιθυμούμε την άμεση συνεργασία με την «Κιβωτό», η οποία προσφέρει σπουδαίο έργο, τη Δημοτική Αρχή και με τους κτηνιάτρους που είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Ωστόσο, γνωρίζουμε πως η ευαισθητοποίηση δεν αρκεί, κι έτσι εξετάζουμε κι άλλες πιο καίριες επεμβάσεις. Κάποιες από αυτές, αφορούν και τα κατοικίδια ζώα»

Δράσεις ανακύκλωσης, ευπρεπισμού και εξωραϊσμού της πόλης

Στα πλαίσια των επιμέρους προτάσεων που συζητήθηκαν από το συμβούλιο για παρεμβάσεις που αφορούν σε θέματα της καθημερινότητας, οι νέοι θα προωθήσουν μια μικρή καμπάνια σχετικά με την ανακύκλωση, βάζοντας στο «παιχνίδι» και τα σχολεία.

Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των παιδιών για ανακύκλωση υλικών με το σωστό τρόπο, στην τοποθέτηση συλλεκτήριων κάδων εκεί που δεν υπάρχουν και σε

κομβικά σημεία της πόλης, παράλληλα δε θα απευθύνουν κάλεσμα σε εθελοντές να ευπρεπίσουν δημόσιους χώρους, από τον καθαρισμό και την κοπή χόρτων μέχρι την καταγραφή ζημιών.

Από την άλλη πλευρά στις άμεσες προτεραιότητές τους τίθεται και η διοργάνωση ενός αθλητικού τουρνουά, με πιο οργανωμένη μορφή από αυτό που πραγματοποιήθηκε προ διετίας. Μάλιστα σ’αυτή προσανατολίζονται στο να συμπεριλάβουν φέτος και επιτραπέζια παιχνίδια, όπως σκάκι, τάβλι, σκραμπλ κ.λπ.

Από το Σεπτέμβριο πάντως υπάρχουν σκέψεις για τη διοργάνωση ημερίδων με θέματα που αφορούν τους νέους. Δράσεις όπως , η ενίσχυση του ΣΕΑΜ με προβολή-στήριξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, η ενίσχυση των σχολείων με προτεραιότητα στο ειδικό και η δημιουργία ενός «τοίχου καλοσύνης», κάτι που θα δώσει ανώνυμα στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να προσφέρουν ό,τι μπορούν στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε αρκετές περιοχές της χώρας, ως μια ανιδιοτελής προσφορά αλληλεγγύης.

Εκτός από τον Ιγνάτη Χατζηδιάκο, το συμβούλιο αποτελείται από τους : Μιχάλη Κομνηνόγλου, Αγγελική Σταματέλου, Καλλιόπη Σίμου, Ταξιαρχούλα Τσαουσέλλη, Παύλο Σαλαβό και Γιώργο Στεφάνου.

Προηγουμενο αρθρο

 Αμέλια Ντολάνγκα: «Κάθε πίνακας είναι ένα εσωτερικό ταξίδι»

Επομενο αρθρο

Στο Πλωμάρι το 7o Θερινό Σχολείο “Πολιτισμοί, μεταναστεύσεις, σύνορα”