Search

Όλοι εναντίων του νέου συμφώνου! Βροντοφωνάζει ΟΧΙ όλη η Λέσβος

 

Θέση ενάντια στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης παίρνουν παρατάξεις, κόμματα και “επιτροπές” της Λέσβου που συνασπίζονται στον κοινό αγώνα για τον απεγκλωβισμό των νησιών. Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές της 155 εκατομμύρια ευρώ για τις δομές Λέσβου-Χίου και 121 εκατομμύρια για τις δομές σε Σάμο, Κω, Λέρο ενώ επιμένει να προωθεί στο υπό διαπραγμάτευση Σύμφωνο Μετανάστευσης που έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων στο σύνολο του νησιωτικού κόσμου! 

Με αφορμή την άφιξη της Ευρωπαίας Επιτρόπου, κ. Γιόχανσον στο νησί αύριο το πρωί διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα δομή στη Βάστρια  το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιεί συγκέντρωση έξω από το κτήριο της Περιφέρειας στις 12.30 το μεσημέρι ενώ η επιτροπή αγώνα Λέσβου καλεί σε γενικό ξεσηκωμό…

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η επικείμενη επίσκεψη στο νησί μας της επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Γιόχανσον αποδεικνύει περίτρανα το βασικό στόχο της Ε.Ε. και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την μετατροπή των νησιών μας σε απέραντες φυλακές της Ε.Ε, σε αποθήκες ψυχών των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί πρόκληση για τον Λεσβιακό λαό ο οποίος και με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στην Καράβα αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφρασε την αντίθεση του για την δημιουργία νέου κέντρου φυλακής για πουθενά πάνω στο νησί αλλά και ούτε για κλειστό ούτε και για ανοιχτό.

Οι ευθύνες που έχουν Ε.Ε. και διαχρονικά οι Ελληνικές Κυβερνήσεις είναι ξεκάθαρες!

Τα όποια κροκοδείλια δάκρυα και αν χύνουν για το δράμα προσφύγων και μεταναστών αλλά και για τον ντόπιο πληθυσμό δεν μπορούν να κρύψουν ότι η πολιτική που εφαρμόζουν έχει αυτά τα αποτελέσματα, ότι ευθύνεται για των ξεριζωμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες τους.

Για τους νησιώτες αλλά και για τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν οι αποφάσεις τους είναι για ανοιχτό ή για κλειστό κέντρο. Η ουσία είναι ίδια! Τα νησιά μας θα μετατραπούν σε φυλακές και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε!                                                                                                     

   

Ας το πάρουν χαμπάρι λοιπόν ότι τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά!

Την τελευταία λέξη την έχει ο λαός της Λέσβου!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς της Λέσβου σε ετοιμότητα! Να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία νέου κέντρου – φυλακής

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 29/3 ΣΤΙΣ 12.30. ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ – ΔΙΑΤΡΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ!

Απαιτούμε – Διεκδικούμε :

 • να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο, ούτε ανοιχτό – ούτε κλειστό
 • να κλείσει η φυλακή του Καρα Τεπε και των άλλων Hot spot
 • να μην μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών
 • να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά.
 • Να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει. Να αποσυρθεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ»
Κοινή ανακοίνωση συντονιστικών επιτροπών Λέσβου -Χίου 

“Άνοιξη … η ιδανικότερη εποχή για να επιβληθεί μόνιμος χειμώνας στα Νησιά…

 

Η προγραμματισμένη επίσκεψη της Ευρωπαίας  Επιτρόπου Ylva Johansson τη Δευτέρα 29/3/2021 στη Λέσβο έρχεται ως συνέχεια της επιμονής της Ε.Ε. να επιβάλλει τους κατάπτυστους για την Χώρα μας, τον Έβρο και τα Νησιά μας, όρους του νέου συμφώνου για την μετανάστευση και το άσυλο πριν ακόμα αυτό ψηφιστεί.

Τα σχέδια έχουν ήδη προ πολλού ξεκινήσει  προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα εγκλωβίζουν στις χώρες πρώτης υποδοχής τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα στα Νησιά μας και το δυστύχημα είναι ότι τα εγκληματικά αυτά σχέδια βρίσκουν πρόθυμους συμμάχους και στις Ελληνικές Κυβερνήσεις.

Με τεχνάσματα και μεθοδεύσεις προσπαθούν να δείξουν ότι δήθεν διαθέτουν τη σύμφωνη γνώμη των «τοπικών κοινωνιών» και να αλλοιώσουν την πραγματική τους βούληση. Προσπαθούν να στριμώξουν στη γωνία της Ευρώπης «το πρόβλημα» αδιαφορώντας για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες του στα σύνορα της Χώρας μας, στις ευαίσθητες Εθνικά περιοχές των Νησιών μας και του Έβρου.

Με προσχηματική επίκληση στον ανθρωπισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα -η άθλια κατάσταση στα ΚΥΤ για τους ωφελούμενους και τους γύρω κατοίκους, αποδεικνύει του λόγου το αληθές  – επιμένουν στο στοίβαγμα ανθρώπινων ψυχών στα Νησιά μας, συντηρώντας με τον τρόπο αυτό την αναγκαστική δια θαλάσσης θανατηφόρα διέλευση και την ενίσχυση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης της ανάγκης και του ανθρώπινου πόνου.

Αυτά θέλει να παρουσιάσει ως δήθεν τετελεσμένα στην επίσκεψη της η επίτροπος κ. Johansson και η ευθύνη στους οικοδεσπότες – αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους είναι τεράστια και επιβάλλεται να τα αποτρέψουν.

Οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου και της Λέσβου, θεωρούν την ίδια και την πολιτική που εκφράζει ανεπιθύμητη στα νησιά μας.

Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά και στην επίτροπο και στην Ελληνική κυβέρνηση και στον κύριο Μηταράκη ότι δεν αναγνωρίζουμε και δεν αποδεχόμαστε το καταστροφικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν μεταξύ τους το Δεκέμβριο του 2020 και δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο να εφαρμοστεί ούτε στη Λέσβο ούτε σε κανένα άλλο νησί του Β. Αιγαίου!

Καλούμε λοιπόν τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρη και όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να εκφράσουν δυνατά και αποτελεσματικά την καθολική αντίθεση των κατοίκων των Νησιών μας στις επιδιώξεις του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση που η εφαρμογή του προϋποθέτει δημιουργία δομών.

Τους ζητάμε να μεταφέρουν σε κάθε αρμόδιο Ευρωπαϊκό θεσμό αλλά και σε κάθε αρμόδιο της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι Νησιώτες δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή αυτών των καταστροφικών επιλογών και θα τα αποτρέψουν με κάθε τρόπο και μέσο. Το σύνολο των κατοίκων, οι θεσμικοί,  κοινωνικοί, πολιτικοί, συνδικαλιστικοί φορείς, οι σύλλογοι, τα σωματεία και οι ενώσεις, τα πνευματικά και πολιτιστικά σχήματα, οι Νησιώτες που ζουν στην υπόλοιποι Ελλάδα, οι Νησιώτες της Ομογένειας ενώνουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας και:

 • Απαιτούμε και διεκδικούμε:
 • Να αποσυμφορηθούν άμεσα και ουσιαστικά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
 • Να μη δημιουργηθεί καμιά νέα Δομή με οποιαδήποτε μορφή οπουδήποτε στα νησιά .
 • Να κλείσει τώρα η ΒΙΑΛ το ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ και τα hot spots στα νησιά.
 • Να απεγκλωβιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά μας . Να υπάρχει ακριβώς η ίδια αντιμετώπιση όπως σε κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας ή της Ευρώπης! Δεν μπορεί η Eυρωπαική Αλληλεγγύη να είναι απλά ένα κενό γράμμα. Δυνατότητα υποβολής ασύλου στις χώρες προορισμού, όσο και στις χώρες προέλευσης η διέλευσης (π.χ. μέσα στην Τουρκία).
 • Να καταργηθεί η οποιαδήποτε ερμηνεία περί υποχρεωτικού γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να μην υπάρξει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο σε καμιά περίπτωση .
 • Να γίνεται μόνο Καταγραφή και Ταυτοποίηση στα νησιά! Καμία άλλη διαδικασία που αφορά στο μεταναστευτικό (για παράδειγμα αιτήσεις και απονομή ασύλου, ΠΡΟΚΕΚΑ κ.α.) δεν θα γίνει αποδεκτή.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους Έλληνες και Ευρωπαίοι συνεταίροι! Δεν τους αφήσαμε και δε θα τους αφήσουμε να πραγματοποιήσουν τα δόλια σχέδια τους όσα μεταναστευτικά μνημόνια υποτέλειας και να υπογράψουν!!

«Παραλάβαμε έναν Δήμο αμιγώς ελληνικό και έτσι θα τον παραδώσουμε», σημειώνει με νόημα σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ι. Γιόχανσον.

«Οι δημότες του Δήμου Δυτικής Λέσβου, σημειώνει ο Ταξιάρχης Βέρρος,  θα ενημερωθούν δημόσια και εκ των προτέρων για τις θέσεις μας στην αυριανή συνάντηση με την Επίτροπο κ. Γιόχανσον.

Άλλωστε αυτές είναι σταθερές, όπως αμετάβλητες είναι και οι αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου . Είναι προφανές ότι, λύσεις που υποκρύπτουν(;)  δημιουργία γκρίζων ζωνών σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές και μειονοτήτων εκεί που δεν υπάρχουν, δεν συζητιούνται καν. Αμιγώς Ελληνικός είναι ο Δήμος που παραλάβαμε και έτσι θα τον παραδώσουμε», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Ταξιάρχης Βέρρος.

 

“Η κα Γιόχανσον έρχεται αύριο στο νησί μας για να πείσει αυτοδιοικητικούς και πολίτες αυτού του τόπου,  πως το νέο σύμφωνο για το προσφυγικό είναι επωφελές για  τον τόπο, αλλά κι αν δεν είναι, με κάποια αντισταθμιστικά (οικονομικά οφέλη) μπορεί να το κάνει να φαίνεται  ωφέλιμο” υποστηρίζει ο Κώστας Αστυρακάκης 

“Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα ανεχτούμε ποτέ στον τόπο μας γκρίζες ζώνες.

Δεν θα ανεχτούμε ποτέ να υπάρχουν περιοχές που να μην είναι Ευρωπαϊκές (άρα ούτε Ελληνικές) εντός Ελληνικής επικράτειας (να θυμίσουμε την ξένη διοίκηση στο δρομολογημένο νέο ΚΥΤ της Βάστρια).

Το νησί δεν θα γίνει στρατόπεδο συγκέντρωσης και το σύμφωνο με τις γκρίζες ζώνες – στις  οποίες δεν θα εφαρμόζεται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία –  δεν θα βρει ποτέ εφαρμογή ούτε στους Καρά Τεπέδες, ούτε στις Βάστριες.

Δεν μπορεί κάποιοι να λένε ναι στη Βάστρια αλλά όχι στο σύμφωνο. Διότι απλά το σύμφωνο δεν υφίσταται όταν δεν υπάρχουν ΚΥΤ για να εφαρμοστεί.

Η κα Γιόχανσον έρχεται να μας χρυσώσει και το χάπι λέγοντας πως το σύμφωνο προβλέπει πως όποια χώρα(δηλαδή καμία)  της Ε.Ε δεν δέχεται να υποδεχτεί τον αριθμό προσφύγων  που έχουν πάρει άσυλο (που της αναλογεί), να αποζημιώνει με κάποια χρηματικά ποσά (μην φανταστείτε μεγάλα) την Ευρωπαϊκή  χώρα πρώτης υποδοχής προκειμένου,  να τους κρατάει είτε εγκλωβισμένους, είτε ενταγμένους στην τοπική κοινωνία  μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Κανένα πρόσωπο που θέλει να χαράξει τη μοίρα αυτού του τόπου ερήμην των κατοίκων του,  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ.

Υ.Γ Στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου θα είμαστε παρόντες.

Για την ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη  Μυτιλήνης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

 

 

Οι αντιδράσεις των παρατάξεων και των “επιτροπών” αγώνα. 

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Νομαρχιακές Επιτροπές

Λέσβου – Χίου – Σάμου

 

Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσιάζεται ως λύση για τη μέχρι τώρα αποτυχημένη πολιτική της Ε.Ε στη διαχείριση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού.

Σε αυτό το πλαίσιο η επίτροπος της Ε.Ε κ.Γιόχανσον επισκέπτεται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, Λέσβο και Σάμο, αποφεύγοντας τη Χίο, την εκλογική έδρα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, με στόχο να πείσει τις τοπικές κοινωνίες για την ανάγκη υλοποίησης του συμφώνου με την κατασκευή των νέων υπερδομών κράτησης Μεταναστών/Προσφύγων. Η χρηματοδότηση των 155 εκ. € (Λέσβο και Χίο), των 122 εκ. € για Σάμο, Λέρο, Κω είναι εξασφαλισμένη, χωρίς όμως την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, με θλιβερή εξαίρεση την απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης.

Η λύση παρουσιάζεται ως ένα «ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του μεταναστευτικού». Τι πραγματικά είναι όμως για τη χώρα και τα νησιά μας ;

 • Είναι μία ακόμα απόπειρα να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις χώρες πρώτης υποδοχής, σε κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα.
 • Είναι η θεσμική επιβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει πλαίσιο δεσμευτικής μετεγκατάστασης από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αλλά μια, επί της ουσίας, ανεφάρμοστη εθελοντική αλληλεγγύη
 • Είναι η θέσπιση του εδάφους της χώρας πρώτης υποδοχής, και ειδικά των παραμεθόριων περιοχών, ως υποχρεωτικού και αποκλειστικού χώρου, στον οποίο θα γίνονται οι διαδικασίες ασύλου αλλά και η διαλογή των εισερχομένων σε αυτούς που είναι προς επιστροφή και σε αυτούς που μπαίνουν στη διαδικασία αίτησης ασύλου. Αυτές οι υποχρεώσεις όχι μόνο διαιωνίζουν την παρούσα κατάσταση αλλά συνιστούν και επιπλέον κίνδυνο για την παραβίαση ή και την κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων.
 • Είναι η παραχώρηση του δικαιώματος κάθε χώρας να κρίνει εάν βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη λόγω του προσφυγικού/ μεταναστευτικού στην Κομισιόν και τους φορείς της, για τελική έγκριση.
 • Είναι η θέσπιση παρακάμψεων, συρρικνώσεων και καθυστερήσεων, αναστολή διαδικασίας χορήγησης ασύλου με επίκληση της κρίσης, είναι τριβές με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες.
 • Είναι η εισαγωγή εξαιρέσεων στην προστασία των παιδιών, με ρευστές και ασαφείς προϋποθέσεις («όταν δύνανται να παρουσιάσουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη») .
 • Είναι ότι στην πρόταση κανονισμού αναφέρεται ρητά ότι το σημείο στο οποίο το κράτος μέλος θα διενεργεί τη διαδικασία διαλογής, δεν θα θεωρείται ως εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας και ότι συγκεκριμένες προβλέψεις της Οδηγίας για τις Συνθήκες Υποδοχής και του Κανονισμού για τις Διαδικασίες Ασύλου δεν θα ισχύουν. H ρύθμιση αυτή εγκυμονεί κινδύνους επιπλοκών όπως το να μη θεωρείται ελληνικός χώρος ως έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας ή της ίδιας της Ελλάδας. Με κίνδυνο όχι μόνο την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αυτό που θα πρέπει να έχει το νέο Σύμφωνο είναι :

 • Τη γεωπολιτική πρόληψης των ροών, με μορφή αλληλεγγύης για οικολογικά- επισιτιστικά και άλλα προβλήματα τρίτων χωρών και αποφυγής εξοπλισμού των εμπλεκόμενων σε συρράξεις
 • Ένα μοντέλο υποχρεωτικής αλληλεγγύης και μετεγκατάστασης των προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα υπόλοιπα κράτη μέλη ισότιμα και αναλογικά, στο πλαίσιο της θέσης που είχε υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση του Δουβλίνου.
 • Να εμπεριέχει πολιτικές Ένταξης των αιτούντων άσυλο, αλλά και όσων αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.
 • Τη πρόβλεψη για δημιουργία νόμιμων και ασφαλών οδών μετανάστευσης
 • Να θεσπίζει το μοντέλο όπου τα ΚΥΤ θα είναι μικρές σε έκταση και αριθμό φιλοξενούμενων δομές, που θα λειτουργούν με σκοπό την ταυτοποίηση των εισερχομένων και τη μεταγενέστερη αναλογική μετεγκατάσταση τους.

Οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου δεν είναι αντίθετοι σε ένα σύστημα διαχείρισης του μεταναστευτικού. Είναι αντίθετοι με την άνιση αντιμετώπιση της Ε.Ε, με την μετατροπή των νησιών σε φυλακές, την αντιμετώπιση τους όχι ως ισότιμους πολίτες μια δημοκρατικής και αλληλέγγυας Ευρώπης αλλά ως ανθρωποφύλακες των χωρών του βορρά, στα πλαίσιο του αφηγήματος περί «Ασπίδας της Ευρώπης»

Επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Ίλβα Γιόχανσον, απέστειλε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.
Η επιστολή εστάλη με αφορμή την αυριανή επίσκεψη της κ. Γιόχανσον στη Λέσβο και τη Σάμο και έχει ως θέμα το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε., καθώς και τα σχέδια για την κατασκευή νέων δομών-φυλακών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Στην επιστολή, ο Γιάννης Μπουρνούς στηλιτεύει τη μέχρι σήμερα στάση της Ε.Ε. έναντι της Ελλάδας για το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, που αντί να επιλύει προβλήματα, διαιωνίζει το ρόλο των νησιών ως φυλακές της Ευρώπης και δεν εισάγει μια πραγματικά κοινή πολιτική ασύλου, υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων και αναλογικής κατανομής αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Μια τέτοια πολιτική θα απέτρεπε τη συμφόρηση στα νησιά και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών.
Αντιθέτως, το Σύμφωνο προβλέπει “εθελοντική αλληλεγγύη”, δικαιώνοντας έτσι την δημαγωγική και ξενοφοβική στάση των κ.κ. Κουρτζ, Όρμπαν και άλλων συντηρητικών κυβερνήσεων, που δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τα αντιδραστικά εκλογικά τους ακροατήρια.
Ο Γιάννης Μπουρνούς στηλιτεύει επίσης τη στάση των “προθύμων” της κυβέρνησης της ΝΔ και διάφορων φιλοκυβερνητικών τοπικών αρχών, που δεν αντί να συνεχίζουν την αποσυμφόρηση, αποδέχονται για τα νησιά το ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, προκειμένου να συνεχίζουν να διαμοιράζουν στους δικούς τους ανθρώπους τις παχυλές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Κλείνοντας, ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί την κ. Γιόχανσον, ως πολιτικό προερχόμενη από τη σκανδιναβική σοσιαλδημοκρατική παράδοση, να συνεισφέρει ώστε να αλλάξει η ζοφερή πραγματικότητα των νησιωτών κι όχι να διαιωνιστεί.

“Αύριο θα νιώσετε στο πετσί σας τι σημαίνει ακρίτας και νησιώτης”, λένε σε ανακοίνωσή τους όσοι βρίσκονται πίσω από την “επιτροπή” αγώνα Λέσβου απαντώντας στο πραγματικά προκλητικό σχόλιο της Γιόχανσον για την ….Άνοιξη και καλούν τους Λέσβιους να βγουν στους δρόμους.

 

Επιτροπή αγώνα Λέσβου 

“Εκμεταλλεύτηκαν το ότι οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου έδειξαν φιλανθρωπία σε δοκιμαζόμενους πρόσφυγες από την Συρία. Εκμεταλλεύτηκαν την πίστη των νησιωτών στην συντεταγμένη πολιτεία και στην εκπροσώπηση τους από αυτή. Αξιοποίησαν τις έρευνες που έδειχναν την ευαισθησία των Λέσβιων και των άλλων νησιωτών, ξέροντας ότι μόνο με την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας η επιχείρηση μπορεί να στηθεί. Και αποφάσισαν, αυτοί οι ηγέτες του άπληστου διεθνούς κυκλώματος σωματεμπορίας, να οδηγήσουν τις ροές παράνομης μετανάστευσης στα νησιά μας και να κάνουν διαλογή, σαν να είναι οι άνθρωποι εμπόρευμα, πάνω στα δικά μας χώματα. Σκηνοθέτησαν διεθνείς συμφωνίες, εκβίασαν τοπικές αρχές, έταξαν πακτωλό χρημάτων και αξιοποίησαν πληρωμένους
κονδυλοφόρους για να το πετύχουν αυτό. Δεν υπολόγισαν όμως σωστά. Δεν κατάλαβαν ότι ποτέ δεν συναινέσαμε στην καταστροφή
των νησιών μας. Οι αποστειρωμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και των Αθηνών δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι οι ακρίτες είμαστε «ψημένοι στους πολέμους».

Δεν πήραν το μήνυμα πέρυσι στην Καράβα ότι στον τόπο μας κυρίαρχος είναι ο λαός. Και ήρθαν ξανά, αλαζόνες και υπερφίαλοι, να μας επιβάλλουν την ατζέντα τους. Να φτιάξουν υπερδομές φυλακές ψυχών. Να δώσουν, με το νέο Σύμφωνο, δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στις ελεγχόμενες από τους ίδιους ΜΚΟ. Οι ανθρωπιστές των Βρυξελλών έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν το Λιμενικό και τον διοικητή της Frontex. Θέλουν να ανοίξουν την κάνουλα πάλι. Και αποφάσισαν, οι αλαζόνες και υπερφίαλοι ανθρωπιστές της γεμάτης τσέπης, να κάνουν παρέλαση αύριο στην Μυτιλήνη.

Νομίζουν ότι οι Λέσβιοι θα καθόμαστε μαζί τους να βγάζουμε φωτογραφίες και θα τους ζητάμε αυτόγραφα. Έρχονται λέει γιατί «η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να προετοιμαστείς για τον επόμενο χειμώνα». Κύριοι δεν έχετε καταλάβει μάλλον καλά. Είστε ανεπιθύμητοι στο νησί μας. Εσείς και όλο το κύκλωμα σας. Αύριο θα νιώσετε στο πετσί σας τι σημαίνει ακρίτας και νησιώτης. Όλη η
Λέσβος θα είναι στους δρόμους. Όλοι οι Μυτιληνιοί θα είναι στις επάλξεις. Και θα σας περιμένουν”.