Οι πρόσκοποι της Μυτιλήνης διασώστες της άγριας ζωής

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Σειρά διασωστικών ενεργειών πραγματοποίησαν οι Πρόσκοποι μέλη των Προσκοπικών Ομάδων Διάσωσης Άγριας Ζωής του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης και του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης.

Σε σπίτι που ανακατασκευάζεται στην περιοχή του Πλωμαρίου παρενέβησαν σε φωλιά με τρεις νεοσσούς γλαυκόμορφων πτηνών Τυτω (Tyto Alba). από τους οποίους ο ένας ήταν σοβαρά τραυματισμένος στο πόδι. Το τραυματισμένο μικρό παρελήφθη και αφού του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες στάλθηκε στην ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής) για περαιτέρω περίθαλψη. Αντίστοιχες παρεμβάσεις υπήρξαν στην περίπτωση δυο σταχτοκουρούνων στο αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης και στην Παναγιούδα κι δυο τραυματισμένων γλάρων.

Ιδιαίτερη η περίπτωση του μικρού «Μάριου», μιας μικρής άρρωστης αλεπούς που αφού για λίγες μέρες φιλοξενήθηκε και δέχτηκε τις απαραίτητες φροντίδες, ξεπέρασε τα προβλήματα υγείας του! Τόσο ο «Μάριος» όσο και οι σταχτοκουρούνες και οι γλάροι στάλθηκαν στην ΑΝΙΜΑ για περεταίρω περίθαλψη και στη συνέχεια για ένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ας σημειωθεί ότι το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης, το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης και το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας με ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη και σακίδια πρώτων βοηθειών για άγρια ζώα, αποτελούν ενεργά μέλη της πανελλήνιας Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής. Όλοι τους δρουν ως διασώστες της άγριας ζωής όταν παραστεί ανάγκη, καθώς έχουν εκπαιδευτεί από εξειδικευμένους συνεργάτες.

Στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των περιστατικών περίθαλψης συμβάλουν η κτηνίατρος Μυρσίνη Τουρβαλή, το Petshop Fatcat petfood και τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας (στις τελευταίες περιπτώσεις το πλήρωμα του πλοίου ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ) που μεταφέρουν στον Πειραιά τα προς περίθαλψη ζώα απ’ όπου και παραλαμβάνονται από διασώστες της ΑΝΙΜΑ.

Επίσης δράση κοινωνικής προσφοράς πραγματοποίησαν Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, βαθμοφόροι και γονείς καθαρίζοντας την παράλια της Επάνω Σκάλας.

Ενώ τα Λυκόπουλα αφού έμαθαν για την κλιματική κρίση που περνάει ο πλανήτης μας, κατέληξαν ότι πρέπει να δράσουν με πράξεις. Αποφάσισαν λοιπόν να συμμετέχουν στην ανακύκλωση αλλά το έκαναν με τρόπο δημιουργικό όπως μόνο αυτά ξέρουν! Έφτιαξαν κατασκευές ώστε να διακοσμήσουν την αγέλη αλλά να κάνουν και ανακύκλωση! Αρχικά χρησιμοποίησαν φιάλες νερού ώστε να ανακυκλώνουν τα καπάκια από τα πλαστικά μπουκαλάκια μιας χρήσεως. Έπειτα δημιούργησαν με τη χρήση ενός σωλήνα έναν κάδο σε σχήμα μπαταρίας για την ανακύκλωση μπαταριών! Με απλά υλικά και χρώματα δημιούργησαν αλλά και ανακύκλωσαν!

 

Οι Πρόσκοποι προστατεύουν το περιβάλλον κάθε μέρα. Μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 112 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Προηγουμενο αρθρο

Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση “Mediation in Migration Governance: The Multiple Facets of Protection”

Επομενο αρθρο

Δύο μεγάλα βήματα για την υπεράσπιση της παραλίας της Ερεσού ενάντια στην τσιμεντοποίηση!