Search

Οι εξελίξεις στον Έβρο και η αναμονή για το μεγάλο κύμα

 

Συναγερμός έχει σημάνει στον Εβρο από το πρωί της Παρασκευής όπου περισσότεροι από 300 πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα, μετά την είδηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εμποδίζει τους πρόσφυγες από την Ιντλίμπ να φθάσουν στην Ευρώπη. Συναγερμός έχει σημάνει και στη Λέσβο που ρος το παρόν  δεν έχουμε αυξημένες ροές και ευτυχώς διότι θα είχαμε νεκρούς. Οι εικόνες των ανθρώπων που καταφέρνουν να βγουν στην Σκάλα Συκαμιάς σοκάρουν. Ωστόσο αύριο ο άνεμος πέφτει και κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να λάβει σκληρά μέτρα.

Ήδη, διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου των Καστανιών στον Έβρο. Σύμφωνα με  το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Στον Εβρο βρίσκεται ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Σκέψεις για «σφράγισμα» των συνόρων

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του MEGA, Γιάννη Χρηστάκου, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και έχει στο τραπέζι ακόμα και το σφράγισμα όλων των συνόρων, μέχρι νεοτέρας.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να να τρέξουν ακόμα και μέσα στη μέρα.

Επικοινωνία με Μέρκελ και άλλους αξιωματούχους

Στο πλαίσιο των δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνίες και με άλλους αξιωματούχους. Ο λόγος είναι πως η ελληνική πλευρά, οφείλει και πρέπει να ενημερώσει και για το θέμα κοινής απόφασης και βοήθειας ενίσχυσης από την ΕΕ προς την χώρα μας, αλλά κυρίως για το ευαίσθητο θέμα του σφραγίσματος των συνόρων.

Στα πλαίσια της συζήτησής τους ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τη γερμανίδα καγκελάριο για την πρόθεση να σφραγίσει τα σύνορα σε περίπτωση που δει κινητικότητα τέτοια που τον οδηγήσει σε μια τέτοια απόφαση.

Εικόνες από drone

Εικόνα από drone που δημοσίευσε στο Twitter το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δείχνει πρόσφυγες να α περνούν κατά εκατοντάδες προς την Ελλάδα.

ANADOLU AGENCY (ENG)

@anadoluagency

[VIDEO] Drone footage shows migrants flock to border

Irregular migrants are walking towards northwestern Turkey to cross into Europe after airstrike by Assad regime in Syria’s Idlib

Embedded video

 

Συναγερμός στην Αθήνα – Τα μέτρα της κυβέρνησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές  πηγές η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατοντάδων ανθρώπων κι αυτό αυξάνει την ήδη υπάρχουσα προσφυγική πίεση προς τη χώρα μας.

Κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες που ανησύχησαν με τις εξελίξεις άρχισαν να μετακινούνται στα δυτικά σύνορα μας. Αν η κατάσταση χειροτερέψει το ρίσκο αυτό θα μεγαλώσει.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην μεταναστευτική και την προσφυγική πολιτική της χώρας μας που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο».

«Βόμβες» Ερντογάν: Η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα προς ΕΕ στους πρόσφυγες

Οι δηλώσεις αυτές, έρχονται λίγες ώρες μετά την απόφαση της Τουρκίας να μην εμποδίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη από ξηρά ή θάλασσα.

Οι εν λόγω δηλώσεις μετά τις νέες σφοδρές συγκρούσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου οι τουρκικές δυνάμεις υπέστησαν σοβαρό πλήγμα.

Όπως είπε, η κίνηση αυτή γίνεται εν όψει της άφιξης νέων κυμάτων προσφύγων από το Ιντλίμπ της Συρίας, όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του πρόσθεσε ότι η τουρκική αστυνομία, ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή έχουν διαταγές να αποσυρθούν.