Οι Χιώτες και.. οι άλλοι

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Υπάρχει μια διαφορά ακόμη και στην εκφορά του λόγου η οποία τελικά αποδεικνύει γιατί σε αυτόν τον τόπο δεν γίνονται σωστά τα πράγματα. Από την μία οι Χιώτες, όλοι μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή με μετρημένες πάντα ανακοινώσεις και από την άλλοι οι ανεδαφικοί ακραίοι του δικού μας νησιού που δεν χρειάζονται κανέναν και καθώς φαίνεται δεν θέλουν κανέναν να συνταχθεί μαζί τους και να στηρίξει τον αγώνα τους ακόμη και αν το μεγαλύτερο ποσοστό της Λέσβου δεν θέλει τη νέα δομή!

Οι μεν μιλούν με ψηφίσματα και αποφάσεις των σωματείων και των φορέων και ολοκληρώνουν την ανακοίνωση με τους λόγους που δεν θέλουν τη νέα δομή και οι δε μιλούν για κακές ΜΚΟ για Εθνικούς κινδύνους και για  “εκκένωση” του νησιού από τους όλους τους πρόσφυγες κλείνοντας το μάτι με το “έτσι απλά”, στους τραμπούκους τους που πρωτοστατούν πλέον στις συγκεντρώσεις και “έτσι απλά ” μας υπενθυμίζουν στον μοναδικό τρόπο που ξέρουν να εκκενώνουν.

Και αυτή είναι μια σχετικά μετριοπαθής ανακοίνωση σε σχέση με άλλες που έχουν προηγηθεί και στις οποίες εμμέσως πλην σαφώς απειλούν ότι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Γιατί είναι άλλο να μην θες ξανά μια Μόρια και άλλο να λες ότι δεν θες κανένα πρόσφυγα στο νησί.  Γι αυτό και έτσι απλά ο πολύς κόσμος δεν αντιδρά για τη νέα δομή. Γιατί δεν θέλει να βρεθεί ξανά στο δρόμο με τον ακροδεξιό συρφετό, με τους “πετάξτε τους στη θάλασσα”. Και έτσι χάνεται το διακύβευμα.

Αμ τι τα θες εδώ ολόκληρος Δήμαρχος βγαίνει και κάνει ξενοφοβικές δηλώσεις και δεν κουνιέται ούτε εισαγγελέας, ούτε φύλλο.

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής (Χίος) 

Ο υπουργός μετανάστευσης μετά την απάντηση των νησιωτών στην εισβολή που επιχείρησε να κάνει καλυπτόμενος πίσω από την ιδιωτική εταιρεία ΤΕΡΝΑ, προσπαθεί για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους να μας πείσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση συνομιλούν με τους νησιώτες ότι κάνουν δήθεν διάλογο.

Να τους θυμίσουμε ότι διάλογος από μεριάς τους ξεκίνησε με το αιματοκύλισμα του 2020 και συνεχίζεται με την εισβολή ανήμερα των Θεοφανείων. Αυτός δυστυχώς είναι ο διαλογος τους.

Η κοινωνία της Χίου απάντησε και η απάντηση της είναι αρνητική σε όλα τα σχέδια για την μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές της Ευρώπης. Και ο ίδιος και η κυβέρνηση, γνωρίζουν τα θέλω και πρέπει των Χιωτών, τις αποφάσεις του ΔΣ της Χίου ψηφισμένες από τις 6 παρατάξεις πλην αυτής του δημάρχου, που εκπροσωπούν το 72% του λαού μας, που με τόση ευκολία περιφρονούν.

Αν δεν θυμάται βέβαια να του θυμίσουμε ποιοι φορείς μόλις πριν μερικές μέρει απάντησαν ότι διαφωνούν με την ακολουθούμενη πολιτική.

 

 1. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΧΙΟΥ

 2. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ

 3. ΝΤ ΧΙΟΥ – ΑΔΕΔΥ

 4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΧΙΟΥ

 5. ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ

 6. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ

 7. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΉΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΏΝ ΥΠΑΛΛΉΛΩΝ ΧΙΟΥ

 8. ΣΕΣΝΟΧ ΧΙΟΥ

 9. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

 10. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΤΑ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

 11. ΤΕΕ

 12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΧΙΟΥ

 14. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΕ ΧΙΟΥ

 15. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΙΟΥ

 16. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΣΝΑΤ ΧΙΟΥ

 17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΦΚΑ ΧΙΟΥ

 18. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ

 19. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΙΟΥ

 20. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ

 21. ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΙΟΥ

 22. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΦΑΣ

 23. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΧΙΟΥ

 24. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΑΔΩΝ

 25. ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΝΟΥ, ΦΛΑΤΣΙΩΝ,ΚΟΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΥΡΜΗΓΚΙΟΥ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΒΟΛΙΣΣΟΎ, ΛΑΓΚΑΔΑΣ, ΣΥΚΙΑΔΑΣ, ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ, ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ.

Όμως η υπόθεση για το νησί μας δεν είναι ούτε απλή παράθεση αριθμών ούτε το πού θα γίνει η υπερδομή.

Ο κύριος λόγος είναι οι λειτουργίες που θα εξυπηρετούνται πάνω στο νησί σε σχέση με το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα, οι διαδικασίες ασύλου, το ΠΡΟΚΕΚΑ, η δομή ασυνόδευτων, ο γεωγραφικός περιορισμός, όλα εκείνα δηλαδή που προκαλούν τον εγκλωβισμό.

 

Ανακοίνωση επιτροπής αγώνα Λεσβου

“Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ύπουλης απόβασης, ημέρα Θεοφανίων, στη Χίο των θηριωδών μηχανημάτων της αναδόχου εταιρείας αλλά και την αποτυχημένη «δολιοφθορά» στη Βάστρια με μηχάνημα του στρατού, διαπιστώσαμε την αγωνία του κ. Κύτελη να στηρίξει τον πανικόβλητο συνεργάτη του κ. Μηταράκη με μια ανακοίνωση που υποψιαζόμαστε ότι γράφτηκε εκτός Δημαρχείου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός βουλευτής της Λέσβου κ. Αθανασίου ό οποίος θυμήθηκε ότι το νησί που εκπροσωπεί ταλανίζεται από το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αν και φανταζόμαστε ότι από τις αντιδράσεις του κόσμου στις ανακοινώσεις έλαβαν το μήνυμά τους, θα θέλαμε να θυμίσουμε στο κ. Κύτελη μερικές αλήθειες. Ναι, επί των ημερών σας έκλεισε ο Δημοτικός Κάρα Τεπές και το ΠΙΚΠΑ, που η χωρητικότητα τους δε ξεπερνούσε τα 1500 άτομα, αλλά παράλληλα σε χρόνο ρεκόρ και λίγα μέτρα πιο πέρα, το βαθύ κράτος, το οποίο επάξια εκπροσωπείτε, έφτιαξε μια υπερδομή στον Καρά Τεπέ φοβούμενο μην προλάβει ο Λεσβιακός λαός και απαιτήσει τον αποστιγματισμό του νησιού μας μέσω της εκκένωσης του. Και ενώ έχουμε χορτάσει από ανακοινώσεις εσωτερικής κατανάλωσης ουδεμία ενέργεια έχετε κάνει για να κλείσει αυτή η υπερδομή. Αντ’ αυτού βλέπουμε ένα χορό εκατομμύριων να λαμβάνει χώρα σε μια υπερδομή που πρόκειται να κλείσει… Γιατί άραγε κ. Κύτελη; Δε θα σταθούμε όμως μόνο σε αυτές τις πικρές αλήθειες. Επειδή διαπιστώσαμε ότι το νέο αφήγημα του κ. Μηταράκη μειώνει με ευφάνταστες αλχημείες το μέγεθος των σχεδιαζόμενων υπερδομών θα κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση σε ότι έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα προκειμένου να σχηματίσουμε μια σαφή εικόνα για το μέγεθος της Βάστριας.

Έτσι λοιπόν η χωροθέτηση στη Βάστρια θα έχει τα κάτωθι χαρακτηριστικά σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ:

1) Αδειοδοτημένη έκταση για κατασκευή δομής: 415 στρέμματα

2) Αρχικά περιφραγμένος χώρος: 298 στρέμματα. Το 20% της έκτασης της πόλης της Μυτιλήνης δηλαδή.

3) Έκταση των τεσσάρων κτημάτων που μέρος τους έχει νοικιαστεί: 2,000 στρέμματα

4) Πλάτος των τριών δρόμων που θα οδηγούν στον πυρήνα της δομής: 100 μέτρα ο καθένας

5) Έκταση χώρου που εσωκλείεται μεταξύ των δρόμων: 1,000 στρέμματα περικυκλωμένα συνολικά (όπως φαίνεται στο χάρτη του ΦΕΚ). Το 60% της έκτασης της πόλης της Μυτιλήνης δηλαδή.

Επίσης στη πρόσκληση για το διαγωνισμό για τον ανάδοχο κατασκευής αναφέρονται λεπτομέρειες της κατασκευής:

1) Αρχική χωρητικότητα 5,000 άτομα (και όχι 3,000 όπως αυθαίρετα γράψατε κ. Κυτελη στην ανακοίνωσή σας)

2) Τα κτίρια θα καταλαμβάνουν 41,500 τετραγωνικά μέτρα και θα εδράζονται σε οπλισμένο σκυρόδεμα (μόνιμη εγκατάσταση και όχι προσωρινή κ. Κύτελη)

3) 8 τμήματα Προ.Κε.Κ.Α. Αυτή η πρόβλεψη είναι που μπορεί τις 5,000 να τις κάνει 10,000 κτλ. με δεδομένο ότι τα ισόγεια κτίρια αυτής της κατηγορίας θα έχουν πρόβλεψη για τοποθέτηση δεύτερου ορόφου! Το γνωρίζετε αυτό κ. Κύτελη;

4) 25 εστιατόρια

5) 4 γήπεδα, 4 παιδικές χαρές και 8 κτίρια δημιουργικής απασχόλησης

6) 20 καταστήματα

 

Θέλουμε να ρωτήσουμε λοιπόν τον κ. Κύτελη που κόπτεται για το καλό των δημοτών του. Είναι η δεν είναι υπερδομή αυτό που καίγεστε να φτιαχτεί κ. Κύτελη; Πόσες παιδικές χαρές, πόσα γήπεδα και πόσους χώρους δημιουργικής απασχόλησης έχει η πόλη της Μυτιλήνης;

Αυτό που πάει να γίνει στη Βαστρια είναι θηριώδες και μόνιμο κ. Κύτελη. Είναι κάτι που θα υπάρχει και μετά από εσάς. Είναι ένα εργαλείο στα χέρια όποιων θέλουν στο μέλλον να το ξεχειλώσουν και να το διαμορφώσουν όπως τους βολεύει με δεδομένη την τεράστιά του έκταση. Δείτε τη μεγάλη εικόνα. Αυτή που βλέπει ο κόσμος και αντιδρά. Αντιληφθείτε το διακαή πόθο της Ευρώπης να μας κάνει ανάχωμα στις ροές προς αυτήν πληρώνοντας όσο, όσο. Καταλάβετε ότι ήδη η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά από την Ε.Ε και κάποιες Μ.Κ.Ο να «χαλαρώσει» την φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Ο κ. Μηταράκης καίγεται να φτιαχτούν οι υπερδομές γρήγορα, ρίχνοντας την στάχτη της αποσυμφόρησης στα μάτια μας. Ξέρετε τι θα γίνει κ. Κύτελη αν αφήσουμε να φτιαχτούν; Θα γεμίσουν πριν το καταλάβετε. Και ο πιο απλός πολίτης έχει καταλάβει τι πάει να γίνει εις βάρος του. Ό κόσμος συναισθάνεται τους εθνικούς κινδύνους που εσείς δεν αντιλαμβάνεσται. Τον κόσμο ευτυχώς δε μπορεί να τον κοροϊδέψει κανένας. Και μην τρέφετε αυταπάτες. Η τοπική μας κοινωνία θα αντιδράσει όσες φορές κι αν χρειαστεί. Ο λαός της Λέσβου και όλοι εμείς δεν θέλουμε ούτε Βάστρια ούτε Καρά Τεπέ. Ζητάμε και θα διεκδικήσουμε την εκκένωση του νησιού μας. Έτσι απλά.”

Προηγουμενο αρθρο

Στρατής Ζαφείρης-Απολογισμός: Αποχώρηση με αιχμές και το Αφεντέλι στο προσκήνιο.

Επομενο αρθρο

Αθανασίου για νέα δομή: “Θέλετε η δομή στο Μαυροβούνι (ΚΑΡΑ-ΤΕΠΕ) να παραμείνει δίπλα στην πόλη της Μυτιλήνης;”