Οι άνθρωποι της καθαριότητας στο Βοστάνειο που δεν φαίνονται – αλλά υπάρχουν

Οι καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εργασιακής αξιοπρέπειας.

Οι άνθρωποι της καθαριότητας –εκείνοι που κρατούν όρθιο το υγειονομικό σύστημα στην πράξη και όχι στα δελτία Τύπου– στεγάζονται σε κοντέινερ. Όχι ως προσωρινή λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά ως κανονικότητα. Χωρίς τουαλέτα. Χωρίς στοιχειώδεις παροχές. Χωρίς έναν αξιοπρεπή χώρο για να αλλάξουν ρούχα ή να κάνουν ένα διάλειμμα σαν άνθρωποι.

Την κατάσταση φέρνει στο φως ο Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, Στράτης Σαμαράς, μιλώντας ξεκάθαρα για εργαζόμενους που νιώθουν «αόρατοι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του νοσοκομείου είναι οι πλέον απαξιωμένοι στο χώρο του νοσοκομείου. Στο Βοστάνειο στα 8,500 τετραγωνικά μέτρα των παλαιών κτιρίων, προστέθηκαν αλλά 4,500 τετραγωνικά περίπου, με τη δημιουργία των νέων πτερύγων.

    Όλοι  περίμεναν, ότι τμήματα καθώς και εργαζόμενοι θα απολάμβαναν ένα ασφαλές και αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, σε στεγασμένο χώρο. Δυστυχώς οι συνάδελφοι της καθαριότητας βρέθηκαν εκτός χώρου σε ένα κοντέινερ έρμαιο των καιρικών συνθηκών. Σε ένα κοντέινερ χωρίς τουαλέτα, που πρέπει να έχουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα, να ντύνονται για την εργασία τους, καθώς και να μπορούν να κάνουν το διάλλειμα τους. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι νιώθουν  αόρατοι, με τη φωνή τους να μην φτάνει ποτέ στα κατάλληλα αυτιά.

    Μετέφερα το πρόβλημα στο νέο διοικητή κ. Κουτσαντώνη.  Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση του και ανέφερε ότι με τις ανακατατάξεις που θα γίνουν με την παράδοση της νέας ψυχιατρικής κλινικής θα φροντίσει να  βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τους εργαζόμενους.

Αναμένουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ