Όχι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία είπε η Λέσβος

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Αψηφώντας το κρύο και τον παγωμένο βοριά, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες στην πλατεία Σαπφούς για τη μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία. Περίπου 1000 άτομα, όπως υπολογίζεται πήραν μέρος στην πορεία που ξεκίνησε με ομιλίες εκπροσώπων διαφόρων συλλογικοτήτων αλλά και με παρεμβάσεις μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Στην πρόσκληση στο συλλαλητήριο σημειώνεται ότι «η εγρήγορση της κοινωνίας, η ενημέρωσή της και η σταθερή προσήλωσή της στις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης μπορούν να είναι οδηγός για ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Λέσβου να απομονώσουμε τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και να δώσουμε τη μάχη για να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα χοτσποτ, να πάρουν έγγραφα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους».

14354979_10154573217378384_1497294823422307704_n

Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν το τοπικό Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ Λέσβου, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, ο σύλλογος εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο Σύλλογος εργαζομένων στην αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, η ΠΑΣΕ ΟΤΕ, η Ένωση Συντακτών ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων και Η ΠΟΕΣΥ, το Σωματείο Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Λέσβου, το αντιρατσιστικό παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και άλλες πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες.

«Κάθε πολίτης της Λέσβου έχει θέση σ΄αυτόν τον αγώνα κατά του ρατσισμού, παρά τις διαφορετικές θέσεις που μπορεί να έχουμε σε διάφορα ζητήματα» είπε η Νέλλη Χατζιδάκη από τη Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο ενώ από την ΕΛΜΕ η πρόεδρος Μαρία Περδικούρη  προέτρεψε τον κόσμο« να καταπολεμήσει το φόβο για το ξένο, να καταπολεμήσει το ρατσισμό» για να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τα σχολεία και για να κλείσουν τα χοτ σποτ της εξαθλίωσης. Από την ΚΕΕΡΦΑ ο Πέτρος Κωνσταντίνου τόνισε ότι «δε θέλουμε η Λέσβος να είναι νησί φυλακή αλλά να παραμείνει νησί της αλληλεγγύης, θυμίζοντας ότι εσωτερικά σύνορα υπήρχαν στο Απαρτχάιντ και τώρα τα επιβάλλουν και στην Ευρώπη». Το παρόν έδωσε ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς, από την Αγκαλιά που έκανε μια πολύ σημαντική παρέμβαση καλώντας τους πολίτες να δημιουργήσουν αντιαφηγήσεις στα ψέματα που εσκεμμένα κάποιοι διασπείρουν.
«Η Λέσβος έγινε παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και δεν θα επιτρέψουμε σε μια χούφτα νοσταλγών του Χίτλερ να την μετατρέψουν σε ορμητήριο για ρατσιστικές επιθέσεις. Η Λέσβος είναι και θα μείνει νησί αντιφασιστικό, νησί αλληλεγγύης στους πρόσφυγες!»

Προηγουμενο αρθρο

“Τα παιδιά του Καρίμ είναι και δικά μου παιδιά”-ΗΟΜΕ FOR HOPE-ΒΙΝΤΕΟ

Επομενο αρθρο

Σάλος με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη μεταχείριση των προσφύγων στο νησί Ναούρου