Ο τουρισμός και ο “πολιτισμός” μας στις μικρές “χωματερές” του νησιού

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Στην Ελλάδα ο τουρισμός αυξάνεται.Στη Λέσβο,όχι

“Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιμήκυνση της τουριστικής της σαιζόν “ είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TUI ,Φρίτς Γιούσεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα όπου είχε επαφές με παράγοντες της τουριστικής αγοράς .

«Στόχος είναι η ανάπτυξη της δραστηριότητας και η αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών» τόνισε μεταξύ άλλων ενώ υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους της σύσκεψης ότι οι 2,5 εκ. γερμανοί επισκέπτες φέτος, δείχνουν ελπιδοφόρα σημάδια για την ανάπτυξη των τουριστών στην Ελλάδα .“Το δυναμικό υπάρχει“, είπε ο Γιούσεν αλλά χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν που είναι και η μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό. Φτάνει όμως μόνο αυτό ;

Η ευκαιρία είναι σίγουρα μπροστά μας. Παρόλα αυτά η νοοτροπία μας δεν φαίνεται να αλλάζει. Ακόμη και εμείς που έχουμε πληγεί τουριστικά από την ιστορία του προσφυγικού, που κάνουμε φεστιβάλ και εκδηλώσεις για να προσελκύσουμε κόσμο και να αντιστρέψουμε το κλίμα δεν έχουμε καταλάβει ότι αν δεν προστατέψουμε τα του οίκου μας,αν δεν δώσουμε σημασία στην αισθητική πλευρά των πραγμάτων, αν δεν σεβαστούμε το περιβάλλον δεν πρόκειται να προχωρήσουμε μπροστά.

Οι εικόνες καταγράφουν την πραγματικότητα:

Ο αναγνώστης μας Παναγιώτης Ψυρούκης ανέδειξε με τις φωτογραφίες του παρακάτω σκηνικό: Στο Δημοτικό πάρκινγκ της Αγιάσου βρίσκονται σε κοινή θέα όλα αυτά τα σκουπίδια. (Επιμένουμε ότι τα σκουπίδια δεν πρέπει να είναι ούτε σε κοινή θέα αλλά ούτε τεχνηέντως κρυμμένα με σε περιοχές δύσβατες. Απλά να είναι στη «θέση» τους.)

Πριν λοιπόν αρχίσουμε να μοιράζουμε ευθύνες δεξιά και αριστερά, ας δούμε πόσο υπεύθυνοι είμαστε όλοι εμείς σε ότι έχει να κάνει με τον τόπο που ζούμε. Στον τόπο που θέλουμε να επιλέξουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο και να μας «ανταμείψουν» οικονομικά. Μέχρι που να αλλάξουμε νοοτροπία θα μένουμε στάσιμοι. Και δεν θα φταίει κανένας άλλος εκτός από εμάς τους ίδιους …

Τέλος, δεν ξεχνάω αυτά που μας σημείωσε σε παλαιότερη συνέντευξη της η Λέσβια στην καταγωγή Κατερίνα Γκαγκάκη,που η εμπειρία της μέσα στα χρόνια έχει αποδείξει ότι γνωρίζει το πεδίο πολύ καλά.

Η ίδια μας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων :

«Η αλήθεια είναι ότι η προβολή που πήρε το νησί καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς παγκοσμίως, ήταν τεράστια αλλά δυστυχώς όχι στο πλαίσιο που θα μπορούσε να ενισχύσει τον τουρισμό. Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής όμως. Αν η εικόνα του νησιού σαν τουριστικός προορισμός ήταν ήδη σταθεροποιημένη και ξεκάθαρη, τότε το προσφυγικό θα μπορούσε σε κάποιο επίπεδο να λειτουργήσει ακόμη και ενισχυτικά. Και εξηγούμαι. Είναι προς τιμήν όλων, ιθυνόντων και κυρίως των απλών πολιτών ότι σταθήκαμε σε μία απ τις δυσχερέστερες συγκυρίες παγκοσμίως, εξαιρετικά αποτελεσματικά, ανθρώπινα και περήφανα. Ολόκληρος ο κόσμος αναγνώρισε το σθένος την ψυχή και τη λειτουργική επάρκεια που έδειξε το νησί. Και συνεχίζει να δείχνει. Αν ήμασταν προετοιμασμένοι επικοινωνιακά και σε επίπεδο υποδομών και παροχών τουριστικών, από προηγούμενες χρονιές , τότε θα μπορούσε αυτή η αναγνώριση να μετατραπεί σε επισκέψεις.»

Ποιος δεν μπορεί να συμφωνήσει μαζί της;

 

Προηγουμενο αρθρο

Ένα παιδί άφησε την τελευταία του πνοή στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας

Επομενο αρθρο

Η Λέσβος ταξιδεύει στην Πάρο για την 29η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου