Ο TERIADE στο Ίδρυμα Κατακουζηνού.

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

         Tο ντοκιμαντέρ TERIADE  που συμμετείχε στο περσινό Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ίδρυμα Αγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού, στο ιστορικό σπίτι της οδού Αμαλίας 4, στο Σύνταγμα, απέναντι από τη Βουλή και τον Εθνικό κήπο.
“Ήταν μια ειδική  προβολή του ντοκιμαντέρ, πρώτη φορά στην Αθήνα, κι αυτό έγινε προς τιμήν  του Ιδρύματος  και της  μουσειολόγου Σοφίας Πελοποννησίου- Βασιλάκου που στάθηκαν έμπρακτα αρωγοί στην προσπάθειά μας παρέχοντάς μας αρχειακό υλικό και μια  ενδιαφέρουσα συνέντευξη” δήλωσε στα «Πολιτικά» ο σκηνοθέτης Σίμος Κορεξενίδης.
Η αίθουσα προβολής ήταν γεμάτη, με φίλους του Ιδρύματος.

Στη Λέσβο έπειτα από πρόταση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς, η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Λέσβου  στις 23 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή

received_1319735718050760
Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με  τον  σκηνοθέτη Σίμο Κορεξενίδη και το κοινό που κατά γενική ομολογία ήταν ενθουσιασμένο τόσο με το γεγονός ότι ανακάλυψαν αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο αλλά ταυτόχρονα και τον τεχνοκρίτη κι εκδότη Τεριάντ που προσέφερε  τόσα πολλά στην  πατρίδα του Λέσβο αλλά και στην Ιστορία της σύγχρονης Ευρωπαϊκής τέχνης.
Μια άλλη επισήμανση που αξίζει να  αναφερθεί είναι ότι παρακολουθώντας την πορεία του Τεριάντ  πολλές ερωτήσεις του κοινού  αφορούσαν  στην στάση της Πολιτείας.  Ήταν κοινή πεποίθηση όλων  ότι  “αν η Πολιτεία έδειχνε την προσοχή που έπρεπε, πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά, όπως και η πορεία του Μουσείου -Βιβλιοθήκη Τεριάντ,  που διαθέτει εξαιρετικούς και ανεκτίμητους θησαυρούς όλων των ιερών «τεράτων» της Τέχνης”.

k3
Το παρών στην προβολή του ντοκιμαντέρ, παραγωγός του οποίου είναι ο Γιώργος Χρυσαφακης, έδωσαν πολλοί Λέσβιοι κι ανάμεσά τους, ο διοργανωτής του Φεστιβάλ Μολύβου κος Δημήτρης Τρύφων, η υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων του ίδιου Φεστιβάλ Μυρτώ Βουνάτσου, ο  Μάριο Λούπος από την ΟΛΣΑ, καθώς και πολλοί άλλοι.
Στη Λέσβο έπειτα από πρόταση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Λέσβου στις 23 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή σε ώρα που  θα ανακοινωθεί σύντομα.

14502760_1302769639747368_7980056986104242483_n

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και ο διορισμός  των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Ευστρατίου Θρασ. Ελευθεριάδη – Τεριάντ (Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), με τριετή θητεία, από τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά με τους κάτωθι:

  1. Δημήτριο Παπαγεωργίου, καθηγητή Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Παν. Αιγαίου ως πρόεδρο αναπληρούμενο από την Ευαγγελία (Εύη) Σαμπανίκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Παν. Αιγαίου.
  2. Σπύρο Γαληνό, δήμαρχο Λέσβου, ως αντιπρόεδρο αναπληρούμενο από τον Κωνσταντίνο Αστυρακάκη, αντιδήμαρχο Πολιτισμού Λέσβου, προτεινόμενους από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.
  3. Μερόπη Φράγκου του Χρήστου, αν. προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου αναπληρούμενη από τον Παύλο Τριανταφυλλίδη, προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ως εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  4. Παναγιώτη Κατσαβέλλη, δημοτικό σύμβουλο Λέσβου, αναπληρούμενο από το Μιχαήλ Ταμβακέλλη, Δημοτικό Σύμβουλο Λέσβου, ως εκπροσώπους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου.
  5. Μαρία Περδικούρη, φιλόλογο, αναπληρούμενη από το Χρήστο Χατζηλία, φιλόλογο, ως εκπροσώπους της ΕΛΜΕ.
  6. Μαρία Τουρλή, φιλόλογο του 2ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, αναπληρούμενη από την Ελένη Μανιάτη, φιλόλογο του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης ως εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας.
  7. Αικατερίνη (Καίτη) Δημητρίου, ζωγράφο, εκπαιδευτικό, αναπληρούμενη από τον Ευστράτιο Γεωργούλα, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Άλλος Δρόμος», προτεινόμενους από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Εργαστήρι πηλοπλαστικής για παιδιά

Επομενο αρθρο

Στον Μπομπ Ντύλαν το Νόμπελ λογοτεχνίας