Search

Ο Σπύρος Πώρος στη Λέσβο: Αναζητώντας τον “Τόπο των θεών” του Καμύ.

Ο Σπύρος Πώρος, ο καταξιωμένος φωτογράφος , μοντέλο, σκηνοθέτης και σχεδιαστής μόδας, βρίσκεται στο νησί για να ανακαλύψει τον αγαπημένο του Αλμπέρ Καμύ, του οποίου το όνομα (προς τιμήν του) έδωσε και στο μπαράκι του που λειτουργεί στα Εξάρχεια. Σε μια διαδρομή του, ως το τέρμα του νησιού, στο αγαπημένο του Σίγρι, ανακάλυψε τη διαδρομή του Γάλλου φιλοσόφου, λογοτέχνη και συγγραφέα Καμύ, συνδέθηκε με το ενεργειακό τοπίο και κατανόησε γιατί τον έχει επηρεάσει σε όλη τη διαδρομή της ζωής του αλλά και της σκέψης του.
Ο ίδιος, ως φωτογράφος, τα τελευταία χρόνια, προτείνει στο κοινό του, μια καινούργια προσέγγιση του μέσου της φωτογραφίας. Συνδυάζοντας τη φιλοσοφία με τη φωτογραφία καταγράφει την κρίση του πολιτισμού και παρουσιάζει μια νέα άποψη για την αναπαράσταση του κόσμου αλλά και των συνθηκών ζωής.
Κάτι ανάλογο έκανε άλλωστε και στις φαβέλες της Αργεντινής πριν μερικά χρόνια, γεγονός που τον καθόρισε για την σημερινή του κοινωνική οπτική. Ο Σπύρος μαζί με τη σύζυγο του, Λέσβια Μαρία Μαντζουράνη , -κόρη του αείμνηστου Λυκειάρχη Στρατή Μαντζουράνη -, και την μικρή τετράποδη Αλίκη, που βρίσκονται στο νησί όλοι μαζί, «γεύονται» καθημερινά όλα τα αυθεντικά και όμορφα που διαθέτει η Λέσβος, ως ένας από τους μη παρωχημένους τουριστικούς προορισμούς.
Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα που καλύπτει, τα τελευταία 30 χρόνια, όλους τους τομείς της φωτογραφικής τέχνης, κλασικής και μοντέρνας, του χώρου της μόδας, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, αλλά και της σκηνοθεσίας, έχει συναρπάσει τον ίδιο, που θεωρεί ότι είναι η ώρα για να αναπτυχθούν νέες τάσεις στα τουριστικά σημεία του ελληνικού χάρτη που δίνουν απλότητα και αυθεντικότητα στον τουρίστα.
«Αυτό βλέπω σε κάθε γωνιά του νησιού» , μας είπε ο ίδιος, που έχει στο δυναμικό του εκατοντάδες φωτογραφήσεις με πληθώρα κορυφαίων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής, τραγουδιστές, ηθοποιούς, όπως οι: Jennifer Lopez, Keira Knightley, Christopher Noth, Harvey Keitel, Massive Attack, Charles Aznavour και πολλούς άλλους!
Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του αντιπροσωπεύθηκε από τα πρακτορεία Select στο Λονδίνο, Whilelmina στη Νέα Υόρκη, Bananas στο Παρίσι και υπήρξε μοντέλο την δεκαετία των 90΄s. Φωτογραφήθηκε από παγκόσμιους οίκους μόδας, μεταξύ άλλων, Channel, Hugo Boss, Claude Montana. Συνεργάσθηκε με την Catherine Deneuve για την γαλλική Vogue, επιλέχθηκε ως πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας του Jim Beam στην Αμερική, της L’ Oreal, στο Λονδίνο, και συμμετείχε στο επίσημο βιντεοκλίπ του George Michael “Spinning The Wheel” που γυρίστηκε στο Λονδίνο.
Μετά το μεγάλο και ενδιαφέρον ταξίδι του στον κόσμο της μόδας, τον κέρδισε η δράση πίσω από την κάμερα και με την φωτογραφική του μηχανή ταξίδεψε όλο τον κόσμο αποτυπώνοντας πρόσωπα, βλέμματα και στιγμές.

 

Έχει εργασθεί και φωτογραφίσει σε όλο τον κόσμο: Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Ινδία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του, το Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή, όπου ενεργοποιήθηκε στην κοινωνική προσφορά και την ανθρώπινη αλληλεγγύη μέσω της δουλειάς του και άλλων φιλανθρωπικών ενεργειών. Έχει βοηθήσει να συγκεντρωθούν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νέα Ζηλανδία και την πατρίδα του την Ελλάδα. Εκτός από την συνεισφορά του στις φαβέλες της Αργεντινής, ο Σπύρος έχει πολυετή προσφορά στη μάχη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, καθώς και στον Οργανισμό κατά του καρκίνου του μαστού. Επίσης έχει προσφέρει, στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, μέσω δημοπρασιών του καλλιτεχνικού του έργου.
Αυτή τη στιγμή είναι αναπληρωτής γραμματέας πολιτισμού στο ΚΙΝΑΛ και είναι πολύ
 φυσικό, γιατί αυτό που καθορίζει την έως τώρα πορεία του, είναι η τέχνη και ο πολιτισμός. Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο πολυτελές λεύκωμα «Φωτοσοφία» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κάκτος και περιέχει δώδεκα ενότητες με φωτογραφίες από διάφορες φωτογραφικές εκθέσεις του ανά τον κόσμο που συνοδεύονται από φιλοσοφικά κείμενα.
Όλες οι αντιδράσεις:

Myron Pavlis, θαλεια παπανικολαου και 104 ακόμη