Ο Ρ. να παραμείνει στο σχολείο του στο Πλωμάρι- Διαμαρτυρία για την απόφαση που στέλνει το παιδί σε Ειδικό

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ο Ρ. Π. είναι μαθητής που φοιτά στην Α΄ τάξη του Γυμνάσιου Πλωμαρίου με  διαγνωσμένο αυτισμό. Βρίσκεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς ανυποστήρικτος, σε αντίθεση με την φοίτησή του στο Δημοτικό κατά τη διάρκεια της οποίας του παρεχόταν “Παράλληλη Στήριξη”, η οποία τον είχε βοηθήσει ιδιαίτερα και είχε καταγράψει σημαντική βελτίωση σε μαθησιακό επίπεδο αλλά και στην κοινωνικοποίησή του.
Όπως μας ενημερώνει με επιστολή του ο πατέρας του παιδιού “η νέα αξιολόγηση που του έγινε τον Ιούνιο του 2018 πρότεινε την ενσωμάτωση  του σε τμήμα ένταξης και όχι παράλληλη στήριξη,  απόφαση με την οποία δεν  ήμασταν σύμφωνοι ως γονείς, προχωρώντας σε ένσταση ζητώντας εκ νέου  παράλληλη στήριξη για το παιδί μας. Να σημειωθεί πως από την αρχή της χρονιάς δεχτήκαμε πιέσεις για να πάει ο γιος μας στο ειδικό σχολείο,  πράγμα παράδοξο αφού το παιδί είχε παράλληλη σε όλο το δημοτικό”.

Μετά από πολύμηνη αδικαιολόγητη καθυστέρηση,  με νέα απόφαση  από τη  Δευτεροβάθμια Επιτροπή προτάθηκε η φοίτηση του Ρ. στο Ενιαίο Ειδικό  Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο που έχει την έδρα του στη Μυτιλήνη, χωρίς  όμως η συγκεκριμένη απόφαση και η αιτιολογία της να μας έχει  γνωστοποιηθεί εγγράφως, στερώντας του με αυτόν τον τρόπο την παράλληλη στήριξη, η οποία τον είχε βοηθήσει έως τώρα.

“Δηλαδή πάρθηκε μία απόφαση χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες του  παιδιού μας. Επίσης δεν λήφθηκε καθόλου υπόψιν η βούληση και η άποψη  σύσσωμου του συλλόγου των καθηγητών του Ρ. που καθώς ρωτήθηκαν από τον  αρμόδιο φορέα, βεβαίωσαν πως το παιδί μπορεί να λειτουργήσει με τον  καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα στο σχολείο του με την βοήθεια της παράλληλης  και πως μόνο όφελος μπορεί να έχει από την παραμονή του σε αυτό.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι αντικειμενικές δυσκολίες  που θα αντιμετωπίσει ο γιος μας εάν πάει στο ειδικό σχολείο:  ακριβώς επειδή βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού είναι βέβαιο πως θα
δυσκολευτεί πολύ με την μετακίνησή του από το Πλωμάρι στην Μυτιλήνη και  αντίστροφα σε καθημερινή βάση (80χλμ, σε δύσκολο δρόμο γεμάτο στροφές).  Πρέπει να σημειωθεί, επιπλέον, πως μόνο βοηθητικό δεν είναι για ένα παιδί  με αυτισμό να του αλλάζεις τις καθημερινές του συνήθειες.  Επιπρόσθετα, το παιδί μας έχει εκδηλώσει την σαφή επιθυμία του να μην αλλάξει περιβάλλον και να παραμείνει στο Γυμνάσιο του Πλωμαρίου, έχοντας
αναπτύξει άριστες σχέσεις και με τους εκπαιδευτικούς του αλλά και με τους  συμμαθητές του, καθώς είναι ένα πολύ αγαπητό παιδί όντας μάλιστα εκλεγμένο  μέλος του 15μελους του σχολείου.

Ο Ρ. είναι ένα δουλεμένο και λειτουργικό παιδί και  όλοι οι εκπαιδευτικοί  που τον διδάσκουν είναι πεπεισμένοι από παιδαγωγικής απόψεως πως μπορεί  και πρέπει να παραμείνει στην γενική τάξη του σχολείου του με τη βοήθεια  της παράλληλης στήριξης,  καθώς  ζητούμενο γι’ αυτόν  είναι η όσο το  δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση του και φυσικά η ευτυχία του”.

Προηγουμενο αρθρο

Το “Ηφαίστειο Ανεμώτιας” και η …έκρηξη της οικονομικής ζωής της ΒΔ Λέσβου

Επομενο αρθρο

Λουτρά… αίματος για καλό σκοπό! 30 οι εθελοντές αιμοδότες στην Κοινότητα Λουτρών!