Ο πόλεμος ενάντια στην πλαστική σακούλα είναι εξαρχής χαμένος (video)

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ξεκίνησε ήδη η νέα πολιτική διάθεσης των πλαστικών σακούλων στα σούπερ μάρκετ και σε κάθε είδους καταστήματα, που θέλει κάθε σακούλα να χρεώνεται με κάπου 4 λεπτά του ευρώ. Στόχος, μεταξύ άλλων, η μείωση της υπερβολικής χρήσης πλαστικού κατά τις αγορές μας, με τους εμπνευστές του μέτρου να φαντάζονται πως οι νοικοκυραίοι θα επιστρέφουν από τις εξορμήσεις στις λαϊκές αγορές με χάρτινες ή πάνινες τσάντες, θα επανέλθει η χρήση του τροχήλατου καροτσιού που γέμιζε με ψώνια (αλήθεια το θυμάστε;) και γενικότερα θα καταλήξουμε με λιγότερες σακούλες, λιγότερο πλαστικό σε θάλασσες, δρόμους και χωματερές. Μαζί τους μπορεί να συμφωνούν και πολλοί ρομαντικοί. Έχουν δίκιο όμως;

Μια πολύ μικρή βόλτα στο σούπερ μάρκετ αρκεί για να διαπιστώσουμε πως οι πλαστικές σακούλες γέμιζαν με ψώνια που στην συντριπτική τους πλειοψηφία πωλούνται… σε πλαστική συσκευασία! Απορρυπαντικά, σαμπουάν, αναψυκτικά, γάλα, αυγά, τρόφιμα, όλα σε πλαστικές συσκευασίες, οι οποίες μάλιστα είναι πολύ πιο ανθεκτικές – κι επομένως πιο επικίνδυνες για το περιβάλλον – από την λεπτή πλαστική σακούλα. Μια μητέρα, που θα πάει στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσει πράγματα για το πάρτι του παιδιού της θα ακούσει ενδεχομένως από τον/την ταμία να της εξηγεί τον λόγο για τον οποίο πρέπει να πληρώσει τη σακούλα, την ίδια στιγμή που στο καρότσι της θα περιμένουν κάποια κιλά πλαστικών προϊόντων και συσκευασιών. Το γεγονός δε ότι δίνεται η επιλογή σε κάποιον να πληρώσει την (κακή για το περιβάλλον) επιλογή του να χρησιμοποιήσει πλαστική σακούλα είναι τουλάχιστον απογοητευτικό, ακόμα κι αν τα έσοδα αυτά (όπως επίσης και τα πρόστιμα, που θα εισπραχθούν απ’ όσους δεν τηρήσουν το μέτρο) θα διατεθούν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για τη χρηματοδότηση δράσεων πριμοδότησης των επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανακύκλωση.

Δυστυχώς ζούμε σε έναν… πλαστικό κόσμο. Σωστά θα πρέπει να αλλάξει ο προσανατολισμός μας σε έναν πιο ασφαλή για το περιβάλλον τρόπο (και καταναλωτικής) ζωής. Το μέτρο, όμως, της μη δωρεάν χρήσης πλαστικών σακούλων στα ψώνια μας είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των όσων πρέπει να γίνουν για να βγάλουμε το πλαστικό από την καθημερινότητά μας.

Με την ευκαιρία, παρακολουθήστε την ομιλία της Diana Cohen (στα Αγγλικά) στο TEDxThessaloniki το 2014, όπου αναρωτιέται αν… μας καταναλώνει το πλαστικό:

 

Προηγουμενο αρθρο

Φωτεινή Φραγκούλη: Ό,τι κάνουμε για τα παιδιά είναι επένδυση για το μέλλον”.

Επομενο αρθρο

Το κάστρο της Μυτιλήνης από ψηλά- Ένα μοναδικό θέαμα