Search

Ο Νίκος Ζούρος στο Ευγενίδιο για το δίκτυο Γεωπάρκων

 

Διάλεξη από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα «Μνημεία της Φύσης και βιώσιμη ανάπτυξη: Μια νέα προσέγγιση για την ανάδειξη και αξιοποίηση της γεωλογικής κληρονομιάς από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18:00, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα.

Την εκδήλωση οργανώνει η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και πρόκειται για την κύρια ετήσια ομιλία του κύκλου διαλέξεων «Γ. Μαρίνος – Ι. Παπασταματίου».

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, θα αναφερθεί στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, την ιδιαίτερη φυσική και γεωλογική κληρονομιά τους, τους μοναδικούς γεωτόπους και τις γεωμορφές, τα οποία τα καθιστούν μοναδικούς χώρους τόσο για την επιστημονική έρευνα και μελέτη όσο και για την τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα, θα αναφερθεί στα μοντέλα ανάδειξης των μνημείων της φύσης, τόσο σε πανελλήνιο επίπεδο, όσο και σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και θα αναφέρει τρόπους όπου μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση ενός μνημείου της φύσης με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η ανάδειξη θέσεων γεωτόπων και η θεσμοθέτηση γεωπάρκων, η δημιουργία θεματικών τοπικών μουσείων, κέντρων πληροφόρησης και υποδομών για την προσπέλαση των πολιτών στις περιοχές αυτές, η ανάπτυξη υπαίθριων

δραστηριοτήτων παρατήρησης της φύσης, περιβαλλοντικής ενημέρωσης και αναψυχής καθώς και η προβολή των φυσικών μνημείων συντέλεσε στην ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού όπως ο γεω-τουρισμός που εστιάζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών στα γεω-μνημεία και συνδυάζει το επιστημονικό ενδιαφέρον, την εκπαιδευτική διάσταση και την αισθητική απόλαυση των δημιουργημάτων της φύσης.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο παράδειγμα του Απολιθωμένου Δάσους και στη σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει για την έρευνα, ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση του μοναδικού αυτού μνημείου της φύσης, ιδιαίτερα με τη δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το μακροχρόνιο πρόγραμμα ανασκαφών και συντηρήσεων, τη δημιουργία των υπαίθριων πάρκων, τα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται, τα επιστημονικά συνέδρια και τις άλλες δράσεις του Μουσείου.

Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 2387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11, Τηλ. 2109469641)