Search

Ο Νίκος Ζούρος είναι ο νέος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων

Ο Νίκος Ζούρος εκλέχτηκε ομόφωνα Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την επόμενη τετραετία στα πλαίσια του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωπάρκων το οποίο διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων σε συνεργασία με την UNESCO στο Γεωπάρκο Jeju της Κορέας.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στην οποία εγκρίθηκε ο απολογισμός δράσης 2018-2021, το Πρόγραμμα Δράσης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την περίοδο 2022-2023 καθώς και η εκλογή του Προεδρείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την επόμενη τετραετία.

Ο Νίκος Ζούρος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Από το 2000 είναι υπεύθυνος του Γεωπάρκου Λέσβου και από τους ιδρυτές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, του οποίου διατέλεσε Συντονιστής το διάστημα 2003 – 2018. Είχε καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων το 2004 και στην δημιουργία του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO το 2015. Εκλέχθηκε Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων το 2016.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στο διάστημα 2022-2025) συμμετέχουν επίσης οι:

Αντιπρόεδρος    Καθηγητής Xiaochi Jin – Κίνα. Αντιπρόεδρος    Καθηγητής IbrahimKomoo – Μαλαισία, Γενικός Γραμματέας Δρ.Guy Martini – Γαλλία και Ταμίας Δρ. Kristin Rangnes – Νορβηγία

Μέλη

Driss Achbal – Μαρόκο, Melanie Border – Ηνωμένο Βασίλειο, John Calder – Καναδάς, Δρ. Marie-Luise Frey – Γερμανία, Kana Furusawa– Ιαπωνία, Καθηγητής ArturSá – Πορτογαλία και Καθηγητής Jianping Zhang – Κίνα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 550 επιστήμονες και στελέχη γεωπάρκων από 52 χώρες και παρουσιάστηκαν 250 εργασίες σε θέματα προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων,  δημιουργίας υποδομών για  εναλλακτικές  μορφές τουρισμού και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, προβολής και προώθησης γεωπάρκων ως βιώσιμων τουριστικών προορισμών και διεθνούς συνεργασίας σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί έξη περιοχές ως Παγκόσμια ΓεωπάρκαUNESCO και οι εκπρόσωποι τους συμμετείχαν δυναμικά στο συνέδριο παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών ανάδειξης και διαχείρισης των γεωλογικών μνημείων που φιλοξενούν και την συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.