Ο Μουτζούρης για το Δημογραφικό και τη Μετανάστευση: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η πληθυσμιακή συρρίκνωση»



Σημαντικές επισημάνσεις από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και ειδικούς επιστήμονες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας και Μελέτης «Θουκυδίδης», διοργάνωσε χθες (5 Μαΐου) εσπερίδα με θέμα: «Το Δημογραφικό Πρόβλημα και η Παράτυπη Μετανάστευση στην Ελλάδα σήμερα», στην αίθουσα διαλέξεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης και ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Κουσάντας.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε με έμφαση στο δημογραφικό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα», σημειώνοντας πως, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 3,5%, ενώ οι προοπτικές για το μέλλον είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι, παρά τις επενδύσεις και τα έργα υποδομής, το πρόβλημα της πληθυσμιακής μείωσης παραμένει άλυτο και διαρκώς επιδεινώνεται. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση μπορεί να ασχολούμαστε με τα έργα, να προχωράμε δρόμους κ.λπ., αλλά το θέμα δεν είναι πότε θα δημοπρατηθεί ένας οδικός άξονας. Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα συμβεί. Το δημογραφικό, όμως, είναι θέμα που δεν λύνεται εύκολα και θα το βρούμε μπροστά μας».

Ο κ. Μουτζούρης στάθηκε και στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, υποστηρίζοντας ότι σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, επιχειρείται «υποκατάσταση πληθυσμού». Τόνισε πως σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου φιλοξενούνται σχετικά λίγοι μετανάστες, με 1.700 στη Λέσβο, 700 στη Χίο και περίπου 3.000 στη Σάμο, ενώ απέδωσε τα εύσημα στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που «διατήρησαν την ελληνικότητα στα νησιά».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη δημόσιας προβολής του μεταναστευτικού ζητήματος, δηλώνοντας:
«Εμείς εδώ το διαφημίσαμε γιατί θέλαμε το Νόμπελ Ειρήνης. Τώρα είμαστε καλά στα νησιά, αλλά η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν είναι. Υπάρχει μεγάλο θέμα με το δημογραφικό και πρέπει να βρεθούν λύσεις».

Η εσπερίδα ανέδειξε την ανάγκη συνολικής και στρατηγικής αντιμετώπισης των δύο αυτών κρίσιμων θεμάτων, που επηρεάζουν άμεσα το μέλλον της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ