Search

Ο Mάγος των Cocktails για ένα βράδυ στη Μυτιλήνη @Beja!

 

 

Νικητής του παγκοσμίου Bartending Competition 2017 “Nikka Perfect Serve” στη Νέα Υόρκη και ένας από τους καλύτερους Έλληνες bartenders, ο Χιώτης Ιάκωβος Κωνσταντάς, βρίσκεται ήδη στο νησί, έτοιμος να “ταρακουνήσει” τη νύχτα της Μυτιλήνης. Για να είμαστε ακριβείς, δεν πρόκειται ν’ ανάψει φωτιές πάνω στο μπαρ, ούτε να κουνήσει το σέικερ του επιδεικνύοντας τους μυς του, καθώς αυτά ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες. Μετά από πρόσκληση του Beja της οδού Αιγαίου, ο Ιάκωβος βρίσκεται εδώ για να μας δείξει πως ακριβώς πρέπει να σερβίρεται σήμερα ένα signature  κοκτέιλ…

Προερχόμενος από την ομάδα του “Oz Cocktail bar” της Χίου, ο 33χρονος Ιάκωβος με ρίζες και από την Ιαπωνία όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα για να πάρει μέρος σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο της γιαπωνέζικης εταιρίας παραγωγής ουίσκι Nikka, μας εξηγεί πως από ένα νησί του Βορείου Αιγαίου βρέθηκε στη διεθνή αφρόκρεμα των bartenders:  “Πίσω από το μπαρ στάθηκα πριν από έξι χρόνια και με την καθοδήγηση του Δημήτρη Γεωργούλη, ιδιοκτήτη του “OZ Cocktail Bar” που μου έμαθε τι εστί barteting. Εκεί έκανα το πρώτο βήμα. Αυτή τη δουλειά την κάνεις μόνο… δουλεύοντας.  Μέσα από πολλές ώρες βάρδιας στο μπαρ, με πολύ εξάσκηση που είναι μεγάλο κομμάτι της, με από αρκετό διάβασμα και πολλές ώρες δημιουργικών πειραματισμών με σκοπό να προσφέρουμε στον κόσμο κάτι εντελώς καινούριο”. Το 2ο κομμάτι ήταν αυτό των διαγωνισμών. Το 2012-2013 βλέπαμε μαζί με τα παιδιά τα βίντεο και λέγαμε ότι θα θέλαμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Μετά από 5 χρόνια το ξεπεράσαμε!

Η αρχή έγινε τον Δεκέμβρη του 2011 από μία παρέα φίλων ειδικευμένων σε διάφορους τομείς (ένας μπαρτέντερ, ένας γραφίστας, δύο dj’s και ένας υπεύθυνος σε θέματα διαχείρισης)  οι οποίοι έφτιαξαν κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με οτιδήποτε άλλο υπήρχε ως τότε στο νησί της Χίου, το Oz Cocktail Bar,το πρώτο εξειδικευμένο cocktail bar στη Χίο.H ομάδα του Οz, με πρωτεργάτες τους αδελφούς Γεωργούλη, δε σταμάτησαν στη δημιουργία του πρώτου κοκτέιλ μπαρ στο νησί αλλά δημιούργησαν και κάτι εντελώς πρωτότυπο, το OzSalad Basket. Πρόκειται για ένα βαν της δεκαετίας του ’60 που εισήχθη από την Γαλλία, ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο mobile cocktail bar. Ιστορικά το χρησιμοποιούσαν εταιρείες καζίνο για να μεταφέρουν χρήματα και από την γαλλική αστυνομία ονομάζονταν συνθηματικά «salad basket» λόγω του ότι μετέφερε το «μαρούλι», δηλαδή το χρήμα κατά την γαλλική αργκό(Με πληροφορίες από το Umano.gr).

“Εκεί στο Oz Coctail bar μέσα από πολύ δουλειά και πολλές συμμετοχές βρεθήκαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοκτέιλ με βάση τη μαστίχα. Εκεί πήρα την τέταρτη θέση και μετά βρέθηκα στον τελικό του world class. Πέρυσι στον Οκτώβρη κέρδισα στην Αθήνα τη πρώτη θέση του “Nikka Perfect Serve” που με έστειλε στη Νέα Υόρκη όπου πήρα κι εκεί την πρώτη θέση ανάμεσα σε 9 άτομα για να βρεθώ τελικά στην Ιαπωνία και να ζήσω από κοντά την Ιαπωνική φιλοξενία αλλά και να δω τα δύο μεγαλύτερα αποστακτήρια της εταιρίας. Ακολουθούν ταξίδια στην Αγγλία τη Γαλλία ενώ σε δύο εβδομάδες φεύγω για τον Λίβανο”.

Προτού όμως ξαναφύγει για το εξωτερικό ο Ιάκωβος θα μας περιμένει όλους για ένα μοναδικό κοκτέιλ που έχει εμπνευστεί από το ιδιαίτερο στοιχείο της πόλης που ισορροπεί γλυκά στο Βeja.

“Καταρχήν να πω ότι το μαγαζί είναι πολύ ωραίος χώρος, φιλόξενος, τα παιδιά είναι πάντα με το χαμόγελο. Με αγκάλιασαν από την αρχή μαζί με τον Αντώνη που είναι πολύ ζεστός άνθρωπος.  Το μαγαζί έχει μια ιδιαίτερη κουλτούρα που αντανακλά την κουλτούρα της πόλης.  Αποφασίσαμε με τον Αντώνη να φτιάξουμε ένα μενού που θα μα ταξιδέψει. Με βάση τα φρούτα φτιάξαμε 13 συνταγές κοκτέιλ με όλα τα ποτά κι επειδή είμαστε στην Ελλάδα και στο νησί του ούζου το ένα θα είναι με ούζο”.

Ποιο είναι αυτό το συστατικό που κάνει όμως ένα κοκτέιλ μοναδικό;

“Είναι η στιγμή.” Λέει ο Ιάκωβος που όπως ακριβώς και στη μαγειρική παίζει τεράστια σημασία. “Όπως λοιπόν ένα φαγητό μπορεί να σου δημιουργήσει μνήμες και ωραίες αναμνήσεις έτσι και το κοκτέιλ πρέπει να έχει τον ίδιο σκοπό, Να σε κάνει να αισθανθείς τόσο ωραία εκείνη τη στιγμή που να θες να την ξαναζήσεις. Για μένα δεν υπάρχει το τέλειο κοκτέιλ. Υπάρχει το κατάλληλο κοκτέιλ την κατάλληλη στιγμή. Θέλω να μου δείχνει τη γεύση τη σκεφτόταν αυτός που το έφτιαξε, αυτό που ήθελε να βγάλει ο μπαρτέντερ…”

Λάτρης της μαστίχας

Παρά το γεγονός ότι το ουίσκι είναι το αγαπημένο του απόσταγμα προτιμά τα κοκτέιλ με βάση τη μαστίχα. Και έχει έναν πολύ σημαντικό λόγο

“Η μαστίχα, χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας, είναι ένα συστατικό που παράγεται μόνο σε ένα μέρος στον πλανήτη. Στην αργκό των φίλων του κρασιού υπάρχει η έννοια του τερουάρ (terroir) δηλαδή ο τόπος, το μοναδικό έδαφος της αμπέλου. Η μαστίχα ταυτίζεται με το τερουάρ της και αυτό είναι στη Χίο.  Δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Το αγαπημένο μου κοκτέιλ είναι το μαστίχα σάουερ και θα ναι σίγουρα ένα από τα best selling του μαγαζιού απόψε”

Σας περιμένουμε!”