Search

Ο καζαμίας του 2021! Κάθε αυγή και μια ελπίδα

Γράφει ο Γιάννης Ευσταθίου
Αισίως εισερχόμαστε στο νέον έτος. Σε πείσμα όλων αυτών των άσχημων, γεγονότων που συνέβησαν τον προηγούμενο χρόνο.
Και δυστυχώς για την ανθρωπότητα, όπως αποδείχθηκε το 2020 όχι μόνο ήταν δίσεκτο, αλλά και μια απ’ο τις χειρότερες χρονιές.

Όλα τούτα, όμως, ανήκουν πλέον στο παρελθόν κι εκεί θα μείνουν. Κι επί της ουσίας καλά θα κάνουν, καθώς, όσα συνέβησαν ήταν για του …χαντάκ(ι), που λέει κι ο κουμπάρος. Γι αυτό πάμε γι άλλα και ας ευχηθούμε να είναι καλύτερα.

Άλλωστε το ΕΥ μόνο το καλό προσδίδει στον άνθρωπο.

Ο ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΤΟΥ 2021.

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά και τα λοιπά και τα λοιπά κι αυτά που λείπουνε θα έρθουνε ξανά.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Κατσαβέλλης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοινώνει ότι το νέον έτος θα εκταμιευτούν … εκατοντάδες  εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του δήμου, χρήματα που θα δώσει  η κυβέρνηση ως αντισταθμιστικά οφέλη για τα όσα έχουν υποστεί οι κάτοικοι της Μυτιλήνης εξαιτίας του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Μάλιστα, μετά τη συνεννόηση που είχε με το δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, τα περισσότερα εξ αυτών θα διατεθούν για να γίνει η Μυτιλήνη και οι δημοτικές ενότητες …. Παρίσι. Ήδη, οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες έχουν λάβει θέση για να υλοποιήσουν το όραμα του δημάρχου. Μάλιστα στην ίδια συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι το πρώτο μεγάλο έργο που θα αρχίσει να κατασκευάζεται είναι η ζεύξη με  βυθιζόμενη – αναδυόμενη γέφυρα του παλαιού λιμανιού, γεγονός που θα επιτρέψει το κλείσιμο της προκυμαίας και την παράλληλη ανάπλασή της.

Ο Γενάρης όμως δεν αφήνει και το δήμο Δυτικής Λέσβου, καθώς, σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου του αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Αλάνη, με τα χρήματα που θα πάρει ο δήμος από το πρόγραμμα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, θα κατασκευαστεί το μεγάλο θεματικό πάρκο της επανάστασης, προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, στην περιοχή της Καράβας. Ήδη, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, μέσω του Facebook,  είχε ανακοινώσει την κατασκευή ανδριάντα τ΄ οποίο θα κοσμεί την είσοδο του θεματικού πάρκου. Φημολογείται ότι θα είναι του Νικηταρά του …τουρκοφάγου.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Τον μήνα των ερωτευμένων θα επιλέξει να παραιτηθεί από τη θέση της η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Τουρισμού της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Αναστασία Αντωνέλλη. Μη αντέχοντας τις εκδηλώσεις αγάπης από τους ομόσταυλούς της και μετά την καθ΄όλα επιτυχημένη θητεία της, επέλεξε  μ΄ επιστολή της την ημέρα των ερωτευμένων νακάνει γνωστή την παραίτησή της στον περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος, αν και βαθύτατα στεναχωρήμένος την κάνει αποδεκτή και ανακοινώνει ότι την θέση της Αναστασίας,  καταλαμβάνει η περιφερειακή σύμβουλος, Πόπη Γόμου – Πρωτογεράκη.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

Οι εκλογές στην ΕΠΟ, μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές λόγω του κορωνοϊού, έχουν αναδείξει ως νέο πρόεδρο τον Σταύρο Ψαρρόπουλο. Ο νέος πρωθυπουργός του ποδοσφαίρου της χώρας μας , χωρίς να χάσει χρόνο, ετοιμάζει τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς, αν και με μια μικρή καθυστέρηση, ανακοινώνοντας το πρώτο μεγαλεπήβολο σχέδιο. Όλοι οι αγώνες των εθνικών ομάδων της Ελλάδος, ανδρών και γυναικών, νέων και παίδων θα διεξαχθούν στα δημοτικά στάδια Μυτιλήνης και Καλλονής. Δήλωσε δε ότι θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τους δύο δημάρχους της Λέσβου, στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από το περιβάλλον του, θ΄ ανακοινώσει ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, θα πριμοδοτήσει την ΕΠΣ ΛΕΣΒΟΥ με 200.000.000 ευρώ για την ανακατασκευή των δύο γηπέδων.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Τα εμβόλια της PFIZER και της MODERNA έφθασαν στη Λέσβο και με μεγάλη ανακούφιση ο διοικητής του Βοστάνειου, Γιώργος Καμπούρης και ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Στρατής Γόμος, ανακοινώνουν ότι θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, ως κίνηση καλής θελήσεως, για ν΄ αποδείξουν ότι δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και πως όλοι πρέπει να εμβολιαστούν. Μάλιστα, για να πείσουν τους πολίτες, κάλεσαν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Λέσβου να παραστούν στη διάρκεια του εμβολιασμού. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ έθεσαν ένα όρο. Το εμβόλιο, να το κάνει ο ένας στον άλλο, πρόταση όμως  που δεν δέχθηκε ο τέως στρατηγός, υποστηρίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος  έχει … βαρύ χέρι.

ΜΑΪΟΣ

Η θερμοκρασία σιγά- σιγά ανεβαίνει και τα λουλούδια έχουν ανθίσει, σκορπώντας τα  αρώματά τους στους αγρούς και τις βουνοπλαγιές της Λέσβου. Το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Λέσβου συνεδριάζει και παίρνει μια ρηξικέλευθη απόφαση για τα δεδομένα της Λέσβου. Να στείλει στον Λεπέτυμνο τον οικονομικό επόπτη του, Νίκο Αθανάση, για να διερευνήσει τις πιθανότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, στην οποία φιλοξενούνται τ΄ άγρια άλογα. Μετά την δύσκολη αποστολή που του ανατέθηκε, την οποία έφερε σε πέρας, στη διάρκεια ενημέρωσης των μελών του δ.σ  υποστήριξε ότι οι μόνοι γητευτές που μπορούν να εξημερώσουν τ΄ άγρια άλογα και να στείλουν μήνυμα ανάπτυξης στον υπόλοιπο κόσμο, είναι ο πρόεδρος κι ο αντιπρόεδρος, Βαγγέλης Μυρσινιάς και Παναγιώτης Τατάκης, αντίστοιχα.  Η πρόταση υπερψηφίστηκε και το αμέσως επόμενο διάστημα οι δύο ισχυροί άνδρες του επιμελητηρίου θα … κατασκηνώσουν στ οροπέδιο του ψηλότερου βουνού της Λέσβου, με στόχο τη δημιουργία θεματικού ράντσου και ιππικού ομίλου άγριων … ίππων.

ΙΟΥΝΙΟΣ  

Την αντίθεση του, στην επικείμενη διαμόρφωση παραλίας στον προσωρινό καταυλισμό του ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, υποστηρίζοντας ότι στο σημείο αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του νέου λιμανιού της Μυτιλήνης. Μάλιστα, για το λόγο αυτό βρίσκεται στη Μυτιλήνη κλιμάκιο καθηγητών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, οι οποίοι, στην προσπάθεια τους να πείσουν για την ακαταλληλότητα προς κολύμβηση της θαλάσσιας περιοχής, ζήτησαν από τον υπουργό Μετανάστευσης κι Ασύλου, Νότη Μηταράκη,  να είναι εκείνος που θα … βουτήξει πρώτος.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Οι ζέστες έσφιξαν για τα καλά και οι πολίτες απεγνωσμένα ψάχνουν μια όαση δροσιάς. Οι παραλίες γέμισαν από κόσμο, καθώς πλέον ο κίνδυνος να κολλήσουν κορωνοϊό έχει εξαληφθεί, μετά τον εμβολιασμό και την ανοσία της ‘’αγέλης’’ .Οι υπεύθυνοι των δύο δήμων της Λέσβου, για την έκδοση αδειών καντίνας,  βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς διαπιστώνουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις τις οποίες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν. Τη λύση, έδωσε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Στρατής Δαγκλής, ανακοινώνοντας ότι άμεσα θα εκδοθούν άδειες κατασκευής καντινών μέσα στη θάλασσα, ιδέα που είχε στη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού στα

… Τουκμάκια.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι πολίτες της  Λέσβου, λόγω του εορτασμού της Παναγίας της Αγιάσου και της Πέτρας, καθώς μετά περίπου ένα χρόνο τα πανηγύρια επιτράπηκαν και ο εκκλησιασμός των πιστών γίνεται απρόσκοπτα. Για το λόγο αυτό οι μητροπολίτες εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι οι πιστοί θα μπορούν να εισέρχονται στους ναούς με την ….απαραίτητη βεβαίωση εμβολιασμού τους.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τα πρώτα κρούσματα αντίδρασης κατά των δημοτικών αρχών της Λέσβου, από δημοτικούς συμβούλους των πλειοψηφιών, έκαναν την εμφάνισή τους. Αιτία, ο ανασχηματισμός των δημοτικών αρχών και οι ορισμοί των νέων αντιδημάρχων και των προέδρων νομικών προσώπων. Οι νέες αλλαγές τάραξαν τα λιμνάζοντα ύδατα, με αποτέλεσμα ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστας Παπαδόπουλος ν΄ αναλαμβάνει χρέη… ναυαγοσώστη.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Τη Μυτιλήνη επισκέπτονται ο Υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου και η επικεφαλής της TASK FORCE, Μπεάτε Γκμίντερ. Αιτία, η αναβολή μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών στη νέα κλειστή κι ελεγχόμενη δομή στη θέση Βόστρια των Νέων Κυδωνιών. Ο λόγος της αναβολής των εγκαινίων της νέας δομής, η καθιστική διαμαρτυρία του Μιχάλη Μπάκα, που διαμαρτύρεται για τον αφανισμό των …πουλιών και των λουλουδιών της περιοχής. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή, υπό το φόβο … επεισοδίων.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Απεργία και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι αγροτικοί σύλλογοι του νησιού και τα μέλη του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, αντιδρώντας στα κυβερνητικά μέτρα για την περισυλλογή του ελαιοκάρπου. Σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση για να μπορεί κάποιος να μαζέψει τις ελιές, πρέπει να είναι κατάλληλα ενδεδυμένος με τις παραδοσιακές λεσβιακές  βράκες.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Νέο εγκλεισμό στα σπίτια, κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας και απαγόρευση της κυκλοφορίας, μετά τις εννέα το βράδυ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εξαιτίας του νέου και πολύ πιο επικίνδυνου μεταλλαγμένου ιού covid 2021.. Αλλόφρονες οι κάτοικοι της Λέσβου πήραν τα βουνά φωνάζοντας “χούντα είναι θα περάσει”, ζητώντας παράλληλα η Λέσβος να γίνει ανεξάρτητο κράτος με πρωθυπουργό τον…Μηταράκη.

ΕΥΤΥΧΈΣ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ