Search

O ιός δεν είναι παιχνίδι: Το “μετά τις 12.30π.μ. κολλάει” και οι επιπτώσεις του

Το Σάββατο το βράδυ βιώσαμε σκηνές που δεν χωρούν σε καμία λογική. Στη Μυτιλήνη και σε άλλες πόλεις η αστυνομία απέκλειε δημόσιους χώρους και εκκένωνε πλατείες και πεζοδρόμια έξω από νυχτερινά μαγαζιά, όπως αυτά της προκυμαίας που σημειωτέων ως εκείνη τη στιγμή δεν τηρούσαν κανένα μέτρο ασφαλείας. Άπειρος κόσμος βγήκε το Σαββατόβραδο και κυρίως νέα παιδιά που αντιδρούσαν εύλογα στον φόβο του γενικού λοκντάουν και διασκέδαζαν σαν ….να μην υπάρχει αύριο!
Με τα μάτια μας είδαμε περιπολικά να κάνουν απλώς “σήμα” και συστάσεις σε μαγαζάτορες στα κλαμπ που ήταν “πίτα” και τα αμέσως απόμενα λεπτά οι ίδιοι αστυνομικοί να εκκενώνουν την πλατεία Σαπφούς από τον κόσμο!
Να εξηγήσουμε ότι δεν είμαστε κατά των μέτρων, σαφώς πιστεύουμε στην αναγκαιότητά τους. Όπως και γνωρίζουμε μαγαζάτορες που τηρούν τα μέτρα με κόστος και “χασούρα” και είναι οι περισσότεροι στην πόλη. Όμως αν η ίδια η εστίαση δεν πάρει μέτρα κατά όσων χαλούν την πιάτσα κατά τέτοιο τρόπο θα έχουμε πρόβλημα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι πως εξαιτίας αυτών των οριζόντιων μέτρων που καμία σχέση δεν έχουν με τη λογική, τα νέα παιδιά κυρίως παίρνουν τον ίο σαν παιχνίδι!
Μα φυσικά αφού κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί για παράδειγμα να μπορείς να κάθεσαι χωρίς μάσκα δίπλα σε 50 ανθρώπους στο καφέ, αλλά να μην μπορείς να περπατάς μόνος σου στον δρόμο χωρίς μάσκα ή να συνωστίζεσαι σε δουλειές, σε λεωφορεία, σε τάξεις ως 12:30, αλλά να μην μπορείς να κυκλοφορείς μετά τις 12:30, ακόμα και μόνος σου!
“Τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν θα συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας αλλά ενδέχεται να έχουν και τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα αυξήσουν την κόπωση και την εύλογη δυσπιστία των ανθρώπων. Η λειτουργία τους είναι καθαρά ιδεολογική, γράφει ο Δ. Τσίρκας στο προφίλ του. “Διευκολύνουν την κυβέρνηση να δείχνει ότι κάνει κάτι, ενώ δεν κάνει τίποτα εκεί που υπάρχει το πρόβλημα: στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στην αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και των χώρων δουλειάς. Κυρίως όμως της επιτρέπουν να μεταθέτει για μία ακόμη φορά την ευθύνη στους πολίτες, ενώ αποποιείται τις δικές της”.
Τώρα η αστυνομία θα κυνηγά περαστικούς δίχως μάσκα ή όσους ξεχάστηκαν έξω το βράδυ, για να τους κόψει πρόστιμο. Τα δε κανάλια θα έχουν μπόλικους υπεύθυνους να ρίξουν το φταίξιμο, μιας και το θέμα «αδίστακτοι νέοι στις πλατείες», κάπου κούρασε.
Φιλότιμο τέλος, λοιπόν.
Ατομική ευθύνη, κρατική καταστολή και μηντιακή διαπόμπευση, να ποιο είναι το νέο ελληνικό «εμβόλιο». Δεν προστατεύει εσένα από τον ιό, προφυλάσσει όμως την κυβέρνηση από σένα.
Και η ανακοίνωση της Ασπίδας

Από Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 η Λέσβος πάει στο Επίπεδο 2 (Επίπεδο Επιτήρησης, κίτρινο).

Θα θέλαμε όμως να παρακαλέσουμε ΟΛΑ τα καταστήματα εστίασης του νησιού να ακολουθούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να τηρούν ΟΛΑ τα μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού. Πρέπει να μείνουμε δυνατοί και ενωμένοι για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας όσο το δυνατόν συντομότερα και με τις μικρότερες επιπτώσεις στους κατοίκους του νησιού μας.

Οποιοσδήποτε δεν τηρεί τα μέτρα είναι κατακριτέος από τον Σύλλογό μας και δρα αντιεπαγγελματικά και εις βάρος της υγείας των πολιτών.

Τα νέα μέτρα είναι:

* Με μάσκες το προσωπικό

* 6 άτομα ανά τραπέζι

* Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα.

* Πληρότητα 65% της ωφέλιμης επιφάνειας

* Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ

* Κλειστά 00:30-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)