Ο Αργύρης στο “Πολύτροπον” μας μυεί στα μυστικά του αργαλειού!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ο Αργύρης Χατζημαλλής με ποικίλους τρόπους μας έχει δείξει πόσο αγαπά και πιστά υπηρετεί τη λαϊκή μας παράδοση.
Σήμερα Πέμπτη 7/10/2021, στις 7μμ, θα σας περιμένει στο Πολύτροπο (Καραντώνη 11), εκεί πλάι στον αργαλειό για να σας μυήσει στο μαγικό κόσμο του αργαλειού και της υφαντικής τέχνης.

Ο Αργύρης Χατζημαλλής έχει μια ιδιαίτερη σχεδόν μεταφυσική σχέση με το χρόνο. Από την όψη του κιόλας, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως ο Αργύρης διακατέχεται από μια γλυκιά νοσταλγία η οποία δεν μένει στο “παλιά όλα ήταν καλύτερα” αλλά προχωρά με σκοπό να κρατηθεί ζωντανή αυτή η μνήμη και να μετουσιωθεί σε κάτι άλλο, σε κάτι ζωντανό και καινούργιο.

Με αφορμή τα μαθήματα που ξεκινά στον πολυχώρο τέχνης Πολύτροπον ανατρέχουμε στις σελίδες του Vintage Lesvos όπου ο Αργύρης  μας είχε μιλήσει γι αυτή τη μοναδική του σχέση με την παράδοση και την υφή της όπως εκείνος τη νιώθει αγγίζοντας ένα παλιό ύφασμα.  Άλλωστε όπως μας λέει παραδοσιακός χορός και ένδυμα είναι απόλυτα συνδεδεμένα: «Δεν γίνεται να κάνεις παράσταση χωρίς το κατάλληλο ένδυμα. Έτσι όταν ξεκίνησα να χορεύω άρχισα να παρατηρώ και να με ενδιαφέρει το ύφασμα. Αργότερα, επειδή μου αρέσει να κάνω κατασκευές με τα χέρια μου άρχισα να πλέκω με βελονάκι κάποια κοσμήματα και μετά άρχισα να συλλέγω ρούχα με σκοπό να τα μεταποιώ και να τα φορώ. Παλιά μπορούσες να καταλάβεις από το ρούχο που φορά κάποιος, αν είναι Θρακιώτης, νησιώτης χριστιανός, μουσουλμάνος, ή αν η γυναίκα ήταν παντρεμένη από τα κεντήματα. Τώρα είμαστε αναγκασμένοι να φοράμε όλοι τα ίδια. Αν κάτι δεν μου αρέσει είναι η ομοιομορφία. Το χειροποίητο δεν μπορεί ποτέ να είναι το ίδιο».

Φωτογραφία για το Vintage Lesvos: Όλγα Σαλιαμπούκου

Καθισμένος στον αργαλειό του, ένας από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στο νησί ξεκινά ένα νέο κομμάτι, ένα δικό του σχέδιο. «Ο αργαλειός και η ενασχόλησή μου με το ύφασμα γενικότερα με ηρεμεί, με γαληνεύει. Είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία. Πολλοί μπορούν να στο πουν αυτό που ασχολούνται με το ράψιμο και το κέντημα». Φιλοδοξία του Αργύρη είναι η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ένας χώρος σεμιναρίων και workshop όπου θα δοκιμάζονται νέες τεχνικές.

Το εργαστήρι «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ» είναι ένας χώρος δημιουργικής απασχόλησης ατόμων κάθε ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, με ειδικές ή όχι δεξιότητες.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του εργαστηρίου «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ» βασίζονται στην ενεργητική και όχι παθητική συμμετοχή, ενώ κάθε συνάντηση σε αυτό ενθαρρύνει την δημιουργικότητα.
Οι δραστηριότητες που σχεδιάζονται και οργανώνονται στο «Πολύτροπον» εργαστήριο στόχο έχουν:
• να προσφέρουν καινοτόμες δημιουργικές δραστηριότητες,
• να συμβάλουν στον εμπλουτισμό των γνώσεων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων
• να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ομαδικότητας και της κοινωνικοποίησης,
• να συνδράμουν στην ενδυνάμωση και στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης.
• Να εμπλέξουν άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ή ευπαθείς ομάδες σε δράσεις που θα τους δώσουν μια νέα ώθηση
Τα εργαστήρια δημιουργικής ανακύκλωσης του «Πολύτροπον» είναι μια δραστηριότητα η οποία συνήθως ή συχνά συνδυάζει στοιχεία:
• Έρευνας.
• Σχεδίασης.
• Καινοτομίας.
• Γλυπτικής.
• Ζωγραφικής
• Χειροτεχνίας

 

Προηγουμενο αρθρο

Ανοιχτό στο κοινό το Porto Plomari

Επομενο αρθρο

Ένας σκιώδης στρατός διώχνει πρόσφυγες από την ΕΕ.