Search

«Ντόμινο» εξελίξεων στη Λέσβο μετά το «κανόνι» της Thomas Cook

 

Στις  600.000 υπολογίζεται ως τώρα η ζημιά και …ανεβαίνει κατακόρυφα!

Ανάστατοι ξενοδόχοι και πράκτορες για τη χιονοστιβάδα κατάρρευσης των θυγατρικών

 

Περί τους 200 Άγγλοι τουρίστες, που ήρθαν στη Λέσβο με τη Νο 1 ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο, Thomas Cook, ζουν αυτές τις μέρες τις πιο περιπετειώδεις διακοπές της ζωή τους, καθώς δεν ξέρουν ακόμη πως θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, μετά τη χρεωκοπία της μητρικής ΤCUK, η οποία στην κάθετη -δυστυχώς-πτώση της παρασέρνει μια μια και τις θυγατρικές της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Τουριστικών, Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, η χρεοκοπία της Thomas Cook έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις τόσο στον ελληνικό όσο και στο λεσβιακό τουρισμό.

«Τα προβλήματα στις λεσβιακές τουριστικές επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με την εν λόγω εταιρεία είναι πολλά και πλέον τίθεται θέμα πως θα πληρωθούν τα τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία, καθώς ο όμιλος δεν πλήρωνε παραδοσιακά άμεσα, οπότε αυτή τη στιγμή κάθε ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας έχει οφειλόμενα τουλάχιστον δυο μηνών», σημειώνει η Ένωση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Η πρώτη μέριμνα είναι η διαδικασία επιστροφής των εγκλωβισμένων τουριστών. Ωστόσο, δημιουργείται ένα τεράστιο κενό με τις πτήσεις από τους προορισμούς που έφερνε η Thomas Cook στη Λέσβο, με κυρίαρχη την Αγγλική αγορά. Πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας ότι από εδώ και πέρα αλλάζει άρδην το τουριστικό σκηνικό στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Θα υπάρξουν ανακατατάξεις σε όλη την τουριστική αγορά, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι σε κάποιους προορισμούς ίσως να μην καλυφθεί το κενό της Thomas Cook».

Σε άλλο σημείο της η ανακοίνωση της Ένωσης κάνει λόγο για σωρεία προβλημάτων στον τουριστικό κλάδο.

«Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχουμε στον Λεσβιακό Τουρισμό, προστίθεται τώρα και αυτό της Thomas Cook. Είναι προφανές ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού μας χρειάζονται άμεση στήριξη, διότι αν δεν αντιδράσουμε άμεσα από το 2020 και μετά ίσως να έχουμε κραδασμούς στον Λεσβιακό Τουρισμό», καταλήγει η Ένωση Τουριστικών, Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου.

Όπως σημειώνει εξάλλου ο πρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτης Χατζηκυριάκος στα «Π», γίνεται μια προσπάθεια να αναλάβει η British Airways ή η Easy Jet τη μεταφορά των άγγλων τουριστών, καθώς για τους περισσότερους από αυτούς (ήτοι περίπου 150) λήγει το τουριστικό τους πακέτο το Σάββατο, οπότε πρέπει να αναχωρήσουν.

Επιπλέον, περί τα 20 ξενοδοχεία και καταλύματα στη Λέσβο, έχουν λαμβάνειν τουλάχιστον δαπάνες διμήνου, καθώς η εταιρεία δεν πλήρωνε άμεσα αλλά συγκέντρωνε τα τιμολόγια και τα εξοφλούσε μαζικά.

Είναι σαφές ότι σε ένα σημαντικό κομμάτι του λεσβιακού τουρισμού, που κάλυπτε αυτές τις αγορές που εξυπηρετούσε ο κολοσσός Thomas Cook, θα πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν,  είχαμε μειώσεις στα αεροπλάνα, ας ευχηθούμε να διατηρήσουμε τουλάχιστον το πλαφόν των 25 ανά βδομάδα και με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για τη λεσβιακή τουριστική οικονομία», παραδέχεται ο κ. Χατζηκυριάκος.

Τι λέει η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πάντως είναι οι πληροφορίες που έδωσε στα «Π», ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Δημήτρης Βατής, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τι προβλέπεται να συμβεί και τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά  με τις επιπτώσεις του «ντόμινο» της Thomas Cook.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, όλα τα συμβόλαια που είχαν κλειστεί, για 40 περίπου ξενοδοχεία και καταλύματα, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα.

Η πρώτη πτώχευση που σημειώθηκε, δηλαδή της μητρικής TCUK, έχει σταδιακά συμπαρασύρει μια μια και τις εξαρτώμενες από αυτήν θυγατρικές  εταιρείες, κάτι που θα έχει απόηχο σε όλο το φάσμα του τουριστικού προϊόντος. Μεγάλες εταιρείες παγκοσμίου εμβέλειας, όπως  η γερμανική θυγατρική της Thomas Cook που ανακοίνωσε επίσημα την αίτηση υπαγωγής της σε καθεστώς εκκαθάρισης στη Φρανκφούρτη, ενώ τον δρόμο της πτώχευσης ακολούθησε και η πολωνική θυγατρική, «Neckermann Polska».

«Εκείνη που αντιστέκεται ως τώρα σθεναρά, είναι το τμήμα της Thomas Cook Σκανδιναβίας, αλλά είναι αμφίβολο αν θα «γλιτώσει» την κατάρρευση λόγω του ότι είναι οικονομικά συνδεδεμένη με τη μητρική.

Μιλάμε για μια προεκτιμούμενη ζημιά περί τις 600.000Ε μόνο για τη Λέσβο, που ολοένα και σκαρφαλώνει καθώς στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται η σύναψη των συμβολαίων που κλείστηκαν για την επόμενη σαιζόν», σημειώνει ο κ. Βατής.

Όσον αφορά πάντως στον επαναπατρισμό των 200 Άγγλων τουριστών, που έφτασαν στο νησί με την τελευταία ουσιαστικά πτήση της Thomas Cook UK, ευρισκόμενοι αυτή τη στιγμή κυρίως σε Μήθυμνα και Ερεσό, ο κ. Βατής είπε πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα από τη στιγμή που η ασφαλιστική εταιρεία ATOL θα αναλάβει τα έξτρα έξοδά τους μέχρι να ταξιδέψουν για την πατρίδα τους, αλλά έτσι κι αλλιώς και τα καταλύματα που τους φιλοξενούν θα έκαναν  ό,τι ήταν δυνατόν για να μην ταλαιπωρηθούν επιπλέον.

Στο πλευρό τους και το Επιμελητήριο Λέσβου

Έχοντας πάντως στο πλευρό τους και το Επιμελητήριο Λέσβου, που ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες σειρά επαφών, πράκτορες και ξενοδόχοι αναζητούν εναγωνίως λύσεις ώστε τουλάχιστον να διευκολυνθούν από φορολογικής πλευράς.

«Χάσαμε που χάσαμε χρήματα σε περίοδο τουριστικής κρίσης, τουλάχιστον