Νομικό ενημερωτικό φυλλάδιο για τους αιτούντες άσυλο

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Η OXFAM, το ΕΣΠ και οι ELIL είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την κυκλοφορία του φυλλαδίου με τίτλο «Αναζητώντας άσυλο: βασικές νομικές πληροφορίες για τους αιτούντες διεθνή προστασία» στη Λέσβο. Το φυλλάδιο νομικών πληροφοριών είναι διαθέσιμο σε δέκα διαφορετικές γλώσσες: στα ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά, σομαλικά, γαλλικά, κουρμαντζί, ουρντού, σορανί και αμχαρικά. Στόχος του είναι η βελτίωση της πρόσβασης των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στη Λέσβο σε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ασύλου και τις διαθέσιμες νομικές υπηρεσίες, αλλά και η υποστήριξη άλλων φορέων προκειμένου να αναβαθμίσουν την κατανόηση τους σχετικά με τη διαδικασία ασύλου.

Η μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αιτούντων άσυλο, τα στάδια της διαδικασίας ασύλου και την πρόσβαση στη νομική συνδρομή, είναι απαραίτητη για τους ανθρώπους που φτάνουν στη Λέσβο, όπως πολλές έρευνες και αξιολογήσεις (UNHCR συμμετοχική εκτίμηση 2018) έχουν επισημάνει. Αυτή η κατάσταση είναι χειρότερη για ανθρώπους που μιλούν γλώσσες για τις οποίες η διερμηνεία είναι σπάνια διαθέσιμη. Η έλλειψη πληροφοριών περιορίζει την ικανότητα των αιτούντων άσυλο να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, τους οδηγεί συχνά σε αβεβαιότητα, απογοήτευση, άγχος και σύγχυση και αποτελεί λόγο για εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και των Αρχών.

Χάρη στη χρηματοδότηση των Δικηγόρων ενάντια στη Φτώχεια (ένα πρόγραμμα της Oxfam Μεγάλης Βρετανίας), το νομικό φυλλάδιο πληροφοριών που ανέπτυξε η Oxfam, το ΕΣΠ και οι ELIL, έρχεται να καλύψει ένα χρόνιο κενό σχετικά με την ανάγκη για πληροφόρηση των αιτούντων άσυλο. Το φυλλάδιο είναι αποτέλεσμα συμβουλευτικής διαδικασίας με την Ομάδα Εργασίας Νομικής Βοήθειας στη Λέσβο και περιέχει μια γενική περίληψη των κυριότερων νομοθετικών διατάξεων σχετικά με το άσυλο, όπως ισχύουν στο νησί της Λέσβου. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται καλύπτουν όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου, μεταξύ των οποίων:

  1. Ορισμός της διεθνούς προστασίας
  2. Βασικά δικαιώματα και υποχρεώσεις μετά την αίτηση διεθνούς προστασίας
  3. Καταγραφή από την αστυνομία
  4. Πρώτη υποδοχή και ιατρική εξέταση
  5. Ευαλωτότητα
  6. Καταγραφή αίτησης ασύλου
  7. Συνέντευξη ασύλου
  8. Προσφυγή
  9. Τι να κάνετε εάν η προσφυγή σας απορριφθεί
  10. Φορείς νομικής βοήθειας

Η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών χαιρέτισαν αυτή την κοινή πρωτοβουλία και ενθάρρυναν τη διανομή του νομικού φυλλαδίου σε αιτούντες άσυλο στη Λέσβο. Το φυλλάδιο νομικών πληροφοριών διανέμεται ήδη σε κοινωνικά κέντρα και ΜΚΟ που εργάζονται στη Λέσβο και διατίθεται στους αιτούντες άσυλο που έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους. Η διανομή έχει επίσης ξεκινήσει στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Καρά Τεπέ (το δεύτερο μεγαλύτερο καταυλισμό αιτούντων άσυλο στη Λέσβο, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1300 ατόμων) και στα διαμερίσματα της ΑΜΚΕ Ηλιαχτίδα (συνεργάτη της Ύπατης Αρμοστείας) για ευάλωτους ενήλικες και ασυνόδευτους ανηλίκους. Η Oxfam, το ΕΣΠ και οι ELIL ελπίζουν ότι η διανομή εντός του ΚΥΤ της Μόριας θα εγκριθεί σύντομα από τις Αρχές.

Μπορείτε να κατεβάσετε το νομικό φυλλάδιο πληροφοριών σε μορφή PDF στους παρακάτω διαδικτυακούς συνδέσμους:

https://oxfam.box.com/v/lesvoslegalmap

https://www.gcr.gr/el/news/press-releases-announcements/item/1135-20190422

 

Προηγουμενο αρθρο

Πάσχα στη Μικρασιατική Ερυθραία

Επομενο αρθρο

Ο Δημήτρης Τζεφαλής στη Λέσβο: Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις