Search

«Η νησιωτικότητα πρέπει να αποκτήσει θεσμική θωράκιση»

Δημήτριος Χαλκιώτης – Σύμβουλος του ΙνστιτούτουΕκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας

Ακόμα κι  αν σήμερα δεν  είναι  ενεργό μέλος της λεσβιακής πολιτικής  πραγματικότητας,  ο Δημήτρης Χαλκιώτης δεν παύει να σκέφτεται το νησί  του και να προωθεί λύσεις και προτάσεις.

Τον θυμόμαστε από το πόστο  του  Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την ευαισθησία που έδειχνε στα προβλήματα των μικρών νησιών του Αιγαίου, τόσο για τα θέματα μετακίνησης των ανθρώπων από τα ακριτικά νησιά  προς τα αστικά κέντρα όσο και για το θέμα του πόσιμου νερού για το οποίο προώθησε, σε πολλές περιπτώσεις, την λύση της αφαλάτωσης του …

Ο Δημήτρης Χαλκιώτης έχει στο DNA του την πολιτική, αναλύει τα προβλήματα πάντα σε βάθος και με ορθολογικό τρόπο, ενώ σήμερα  φέρνει στο φώς το πρόγραμμα ECOPORTE 8  προκειμένου να απορροφηθεί μια γενναία  χρηματοδότηση,   ώστε ο λιμένας Μυτιλήνης να γίνει πιο φιλικός προς το περιβάλλον.

Σήμερα από τη  θέση του Συμβούλου στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας  ο κος Χαλκιώτης ασχολείται με θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και κυρίως του αντικειμένου του.

Παράλληλα δεν ξεχνάει το πατρογονικό του νησί, ενώ οι οικογενειακές του  καλοκαιρινές διακοπές  όπως κάθε χρόνο είχαν γεύση αιγαιοπελαγίτικη…

Τον συναντήσαμε στο Σίγρι με την Ιταλίδα σύζυγό του Κριστίνα και τα δυο του παιδιά  Κωνσταντίνο   και  Μαρτίνα  και αναλωθήκαμε σε  καλοκαιρινές συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων …..!

Με την οικογένειά του σε παλαιότερη φωτογραφία .
Με την οικογένειά του σε παλαιότερη φωτογραφία .

Κύριε Χαλκιώτη,

Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την επιλογή σας στη θέση του Συμβούλου στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

 

Δ. Χ. Σας ευχαριστώ. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ως μέλος του επιστημονικού προσωπικού του ΙΕΠ, θα έχω την ευκαιρία να προσφέρω σε έναν χώρο που αγαπώ και ξέρω πολύ καλά.

 

Υπηρετήσατε στη Μυτιλήνη ως Γ. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε μια πολύ καίρια θέση. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκομίσατε από αυτό το διοικητικό πόστο;

 

Δ. Χ. Συνοπτικά, γιατί όπως καταλαβαίνετε οι εντυπώσεις μου είναι πάρα πολλές, η θέση μου είναι πως η χώρα  μας πρέπει να αποκτήσει επιτέλους νησιωτική πολιτική και να αναλάβει πρωτοβουλίες και στην Ευρώπη, έτσι ώστε η νησιωτικότητα να αποκτήσει θεσμική θωράκιση. Έγιναν πολλά βήματα τότε, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για την Ιθάκη. Επιπρόσθετα,  το νησιώτικο ανθρώπινο δυναμικό είναι υψηλού επιπέδου και ποιότητας.

 

Με βάση την εμπειρία σας ως Γεν. Γραμματέας, πώς βλέπετε την ανάπτυξη και τις προοπτικές ανάπτυξης στη Λέσβο;

 

Δ. Χ. Το νησί μας είναι ευλογημένος τόπος, με εξαιρετικούς ανθρώπους. Η παλιά σχολή ανάπτυξης υποστήριζε πως πρέπει κανείς να βασίζεται στο συγκριτικό πλεονέκτημα. Η σύγχρονη άποψη υποστηρίζει πως η ανάπτυξη πρέπει να είναι πολυτομεακή. Κάτι που ταιριάζει γάντι στο νησί μας. Θεωρώ πως οι πυλώνες ανάπτυξης για τη Λέσβο είναι ο πολιτισμός της, ο ποιοτικός θεματικός τουρισμός, η εναλλακτική ενέργεια και οι συγκοινωνίες-μεταφορές.

 

Πρόσφατα κάνατε μια ενημέρωση στον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Σ. Ζαμτράκη για το  διαπεριφερειακό και διακρατικό πρόγραμμα ECOPORTE 8, προκειμένου να μην χαθεί η χρηματοδότηση.

Τι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε τι στοχεύει και πώς θα μπορούσε να ενταχθεί και η Λέσβος σε αυτό;

 

Δ. Χ. Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα στοχεύει στο να γίνουν τα λιμάνια φιλικά προς το περιβάλλον. Έχω κάνει κάποιες ενέργειες, έτσι ώστε μόλις εκδοθούν οι οδηγίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, να υπάρχει ετοιμότητα για την ένταξη και του λιμένα Μυτιλήνης. Έχω ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Ζαμτράκη ο οποίος δήλωσε ετοιμοπόλεμος.

 

Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για το οικονομικό σκηνικό στην Ελλάδα; Είστε από τους αισιόδοξους οι οποίοι πιστεύουν ότι τα πολύ δύσκολα πέρασαν ή από εκείνους που θεωρούν ότι η κατάσταση είναι μη αντιστρέψιμη και ότι τα πράγματα θα ζορίσουν ακόμη περισσότερο;

 

Δ. Χ. Οι Έλληνες είμαστε ένα έθνος που ερχόμαστε από πολύ μακριά, έχοντας αποδείξει ιστορικά  τις τεράστιες αντοχές μας. Έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία πολύ πιο δύσκολες κρίσεις. Πιστεύω πως η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη, αρκεί να υπάρχει σοβαρότητα, κυρίως από αυτούς που χειρίζονται τις τύχες της πατρίδας μας. Ο μεγάλος εχθρός είναι ο Λαϊκισμός, ένας λαϊκισμός που χαϊδεύει αυτιά κρύβοντας την αλήθεια και στρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

 

Είστε πάντα ένας άνθρωπος, δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον όρο πολιτικός, ο οποίος ακόμη κι αν δραστηριοποιείται μακριά από το νησί του, δεν το ξεχνά και αυτό το αποδεικνύει έμπρακτα. Να υποθέσουμε ότι έχετε τη διάθεση να ασχοληθείτε ξανά με την πολιτική στη  Λέσβο;

Δ. Χ. Όπως ξέρετε ο βήχας και ο έρωτας δεν κρύβονται. Είμαι ερωτευμένος με το νησί μας. Από τη στιγμή δε που μπορώ ακόμα να προσφέρω, τα πάντα είναι ανοιχτά…

Με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ψύλο σε βιβλιοπαρουσίαση στο Νομισματικό Μουσείο .
Με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ψύλο σε βιβλιοπαρουσίαση στο Νομισματικό Μουσείο .

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο   Δρ  Δημήτρης Χαλκιώτης γεννήθηκε το 1962 στη Μυτιλήνη, όπου τέλειωσε το σχολείο. Στη συνέχεια, σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης και μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου απέκτησε τους τίτλους Diploma και Master (MA), στον Σχεδιασμό, Διοίκηση και Οικονομικά της Εκπαίδευσης. Στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου εκπόνησε επίσης τη διδακτορική του διατριβή (Οικονομικά της Εκπαίδευσης), την οποία ολοκλήρωσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών του οποίου και αναγορεύθηκε Διδάκτωρ.

Εργάζεται ως Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠΑΙΘ. Είναι Καθηγητής-Σύμβουλος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, στο πρόγραμμα Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων, και πιστοποιημένος εκπαιδευτής στο ΕΚΔΔΑ. Από τον Ιανουάριο του 2010 ως τον Ιούλιο του 2012, ήταν Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Έχει διατελέσει Διευθυντής του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου (2000-2007), Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών (2000-2004), Ειδικός Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας (1995-2000), και Σύμβουλος Υπουργού Παιδείας (1994-1995).  Έχει επίσης προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και στην Εθνική Επιτροπή για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων (επιστημονικού και κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου). Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός του Σώματος Υλικών Πολέμου. Είναι παντρεμένος με την συγγραφέα Χριστίνα Κατάλδο και έχουν δυο παιδιά.