Νικητές και ηττημένοι (τα παιδία παίζει)

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Καλογήρου Χριστιάνα 53,01% (46.357 ψήφοι)

Γαληνός Σπύρος 57,27% (22.794 ψήφοι)

Γιακαλής Νάσος 46,99% (41.095 ψήφοι)

Ξύδας Φωτής 42,73% (17.006 ψήφοι)

Οι εκλογές τέλειωσαν. Οι πολιτικοί και τα κόμματα τα μηνύματα τα πήραν. Αυτοί που κέρδισαν πρέπει να είναι προσεχτικοί και επιφυλακτικοί γιατί έρχονται δύσκολες μέρες και αυτοί που έχασαν  πρέπει να σκεφθούν πως μπορούν να βοηθήσουν την αυτοδιοίκηση και το κράτος γενικότερα για να μην πέσουμε στη χαράδρα όχι μόνο της χρεοκοπίας αλλά και της εθνικής ανασφάλειας. Σε γενικές γραμμές η ΝΔ έχασε έστω και λίγο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε   έστω και λίγο, οι εκλογές δεν ήταν δημοψήφισμα  ούτε σημείωσαν αποσταθεροποίηση της χώρας, οι ευρωεκλογές απέδειξαν ότι πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη και να αλλάξουν και οι Έλληνες και τελικά αυτό που μένει σαν αποτέλεσμα και που πρέπει να γίνει σύνθημα για τα κόμματα με τα πρόσωπα, για τους ηγέτες και για τους ψηφοφόρους ακόμα είναι ότι  αν δεν ενωθούν έχουν χάσει το τρένο.

Για να θυμίσουμε σε όσους διαβάζουν τις γραμμές αυτές,  στα παλαιότερα χρόνια και πριν από τη μεταπολίτευση αλλά και μετά  υπήρχε ο κατακερματισμός της Αριστεράς. Τώρα εμφανίζεται και ο κατακερματισμός της Δεξιάς. Γιατί η κυβέρνηση είναι αδύναμη ακόμα και με την συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το μέλλον είναι άγνωστο ενώ υπάρχουν κόμματα και κομματίδια,  ηγέτες και μπροστάρηδες που αναλώνονται στη δημιουργία νέων παρατάξεων ενώ αν είχαν ενωθεί με την κυβέρνηση ή την συγκυβέρνηση δεν θα υπήρχε πρόβλημα ούτε για την αντιπολίτευση ούτε για την Ευρώπη. Εάν μετρήσουμε τα ποσοστά  που έλαβαν μικρά κόμματα με 2%,  με 2,5%,  με 1,5% που όλα προέρχονται από την δεξιά και κεντρώα παράταξη και κάνουμε έναν απολογισμό θα δούμε ότι  αν ήταν ενωμένα  δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, ούτε εσωτερικό, ούτε εξωτερικό. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζε, επαναλαμβάνω, κατά το παρελθόν και η αριστερά γιατί, από τη μια οι γιαλαντζί  αριστεροί, από την άλλη οι αριστεροί της προόδου και από την τρίτη πλευρά οι κομμουνιστές ποτέ δεν κατόρθωσαν να ενωθούν και να αποκτήσουν δύναμη για να κάνουν κυβέρνηση. Ίσως γιατί δεν ήθελαν να κάνουν κυβέρνηση και ήθελαν να βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Είναι και αυτό μια ερμηνεία, τουλάχιστον από πλευράς κομμουνιστών.

Όσον αφορά την Ευρώπη, επαναλαμβάνουμε, αυτή η Ευρώπη των ευρωσκεπτικιστών,  αυτή η Ευρώπη με την άνοδο των ακροδεξιών, αυτή η Ευρώπη με τους ευρωπαίους του βορά και του νότου,  αυτή η Ευρώπη της Γερμανίας ή η Γερμανία της Ευρώπης δεν εξυπηρετεί τις χώρες του νότου, δεν εξυπηρετεί την Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών. Το μόνο καλό που έγινε και με τη λογική του αρχαίου ρητού «ουδέν κακόν αμιγές καλού» είναι ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και μικρή, δίνει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό της  χώρας της συγκυβέρνησης στην ΝΔ να κάνει σκληρότερη επαναδιαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι βλέποντας την άνοδο της γιαλαντζί αριστεράς στην Ελλάδα (διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά, λέει ότι είναι αλλά μέσα σε αυτόν υπάρχουν τα Πασόκια του Ναβαρόνε,  υπάρχουν οι συνιστώσες της αριστεράς και άλλα πολλά και διάφορα που ναι μεν έχουν μια απόκλιση αλλά δεν μπορεί να λέγονται αριστερά) γιατί  η γνήσια αριστερά δεν έχει ούτε εγκλωβισμούς,  ούτε εναγκαλισμούς,  ούτε ασπασμούς με οποιαδήποτε άλλα κόμματα. Ή είσαι αριστερός και το γράφεις και το λες ή είσαι μείγμα ή είσαι μεταλλαγμένος ή … είσαι καιροσκόπος του συστήματος που άλλα  λες, άλλα κάνεις, άλλους εξυπηρετείς και στόχος και σκοπός είναι ένας και μοναδικός: η εξουσία. Και πιο λαϊκίστικα: κατέβα εσύ να ανέβω εγώ. Και δεν μας λέει  κανείς αν αυτός που έρχεται, όποιος και να είναι, μετά τον Αντώνη Σαμαρά θα μπορέσει να βγει από τι αδιέξοδο, το οικονομικό, το κοινωνικό και το εθνικό αν δεν έχει πάτρωνα, αν δεν έχει στήριξη, αν δεν έχει λεφτά από κάποιον που είναι έτοιμος να τον βοηθήσει με την λογική και τα μαθηματικά του δίνω για να δώσεις. Doutdes. Είτε Αμερικάνος είναι αυτός, είτε Ευρωπαίος, είτε Ρώσος, είτε Κινέζος ακόμη. Όποιος έχει τη δύναμη αυτός επικρατεί. Τη δύναμη των όπλων και τη δύναμη του χρήματος. Αυτά όσον αφορά τις εκλογές γενικότερα.

Και πάμε σε τοπικό επίπεδο. Χαμένοι και κερδισμένοι αν δεν ενωθούν θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν  και τα κόμματα και οι ηγέτες του αθηνόκρατους. Γιατί αυτοί που θα ανέβουν έχουν μεγάλη ευθύνη και αυτοί που θα παίξουν το ρόλο της αντιπολίτευσης αν δεν τον παίξουν σωστά, υπεύθυνα και ενωτικά τότε θα χάσει η πόλη, θα χάσει ο τόπος, θα ζημιωθεί το νησί. Είτε είναι τεχνοκράτες, είτε είναι έμπειροι, είτε είναι φιλόσοφοι, είτε είναι ικανοί οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα αποτελέσουν  το νέο αυτό μόρφωμα του Καλλικράτη, αν δεν είναι ενωμένοι και αν δεν βγάζουν αποφάσεις που θα εξυπηρετούν τον τόπο και όχι τα κόμματα, που θα βοηθούν τον πολίτη και όχι τα πρόσωπα, που θα εξυπηρετούν τα γενικότερα συμφέροντα και όχι τις διαπλοκές, τότε θα επαναλάβουμε το τσίρκο του προηγούμενου δημοτικού  συμβουλίου που η δημοτική αρχή δεν είχε την ικανότητα να διαχειριστεί και να διοικήσει, την αντιπολίτευση την έκαναν αυτοί που έφυγαν από την παράταξη του Δημάρχου, η άλλη αντιπολίτευση καθόταν και απολάμβανε το θέαμα, οι κάμερες έπαιρναν το σκηνικό του τσίρκου και με αποτέλεσμα να γίνεται  κουβέντα και συζήτηση άνευ περιεχομένου που δεν εξυπηρετούσε κανέναν παρά μόνο την τηλεθέαση. Αν δεν έχουν χρήματα πως θα κινηθούν και ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης; Και για να πάρεις χρήματα, είτε από το εθνικό σκέλος, είτε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα πρέπει να υποχωρήσεις. Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει ανεξαρτησία. Πρέπει να αντιληφθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι ότι πρέπει να συνεργάζονται με την κυβέρνηση, οποιαδήποτε και αν είναι. Όχι φωνές, κραυγές και αλαλαγμοί άνευ περιεχομένου. Γιατί οι επιπτώσεις θα είναι πάνω στους πολίτες. Και ούτε τα ανταποδοτικά τέλη μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη γιατί είναι μηδαμινά και έχουν άλλο σκοπό και αν δεν  υπάρχουν μεγάλες πιστώσεις και αν δεν γίνουν έργα και αν δεν πάρουμε ευρωπαϊκά προγράμματα που θέλουν διαπραγμάτευση σκληρή και αν δεν κάνουμε εναγκαλισμούς και αν δεν έχουμε εγκλωβισμούς και αν δε κάνουμε  ακόμα και ασπασμούς,  έστω και πρόχειρους, τότε ο στόχος και ο σκοπός που είναι να καλυτερεύσουμε την πόλη, τα νησιά και τον πολίτη ειδικότερα, δεν θα γίνει. Κι αν δεν γίνει τι θα λέμε; Ότι έχουμε ανεξαρτησία και ότι δεν ανήκουμε πουθενά και μας τα έφαγε η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Μάλτα τα προγράμματα;

Όλα αυτά  τα  μηνύματα και συνθήματα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψη και οι κερδισμένοι και οι χαμένοι, οι οποίοι εξακολουθούν να παίζουν παιχνίδια «τα παιδία παίζει»  και να λένε παραμύθια  της Χαλιμάς στους πολίτες. Γιατί τελικά ο πολίτης κατάλαβε  έστω και αργά ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι δήμαρχος ή περιφερειάρχης ή κυβερνήτης αυτής της χώρας.  Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μη λέει ψέματα, να μη κάνει υποσχέσεις,  να εξυπηρετεί τον κόσμο, να κάνει έργα, να είναι ενωμένος, να κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις και να μην έχει κομματική, πολιτική ή προσωπική πελατεία. Τώρα αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ, ποσώς τον ενδιαφέρει. Οι εκλογές αυτές, έστω και λίγο, απέδειξαν ότι οι μπροστάρηδες, οι προύχοντες, οι κομματάρχες και οι κομματαρχίσκοι  δεν κατόρθωσαν  να κάνουν και πολλά πράγματα και να τιθασεύσουν τους ψηφοφόρους και να τους οδηγήσουν εκεί που θέλουν.  Και εκτροπή υπήρξε  και αποχή και αλλαγή πορείας και ανεξαρτησία ψήφων. Όπως θέλουμε να τα εξετάσουμε τα πράγματα, ας τα βάλουμε κάτω, ας τα μετρήσουμε και αν είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί ας βγάλουμε συμπεράσματα. Κερδισμένοι και χαμένοι πρέπει να είναι ενωμένοι οι ηγέτες και τα κόμματα να πάψουν να παίζουν με το λαό,  να μη λένε ψέματα,  να μην υπάρχει διαπλοκή και αν όλα αυτά γίνουν έστω σταδιακά και αργά και ο τόπος θα καλυτερεύσει και εθνική κυριαρχία θα υπάρχει και οι ξένοι θα μας υπολογίζουν περισσότερο και περισσότερα θα κερδίζουμε εμείς από τους ξένους. Αυτά και συνοπτικά και σε πρώτη φάση.

Ε. Ε. Γ.

 

Προηγουμενο αρθρο

Η Αναστασία  Αντωνέλλη!

Επομενο αρθρο

ΔΙΕΘΝΗΣ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ