Search

Νίκη Τσιριγώτη: “Μην ψαρώνετε με τους δήθεν ανεξάρτητους”

 

Τους 30 πρώτους υποψήφιους με την Λαϊκή Συσπείρωση ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου , η υποψήφια Δήμαρχος Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη η οποία απέκλεισε την πιθανότητα συνεργασίας με κάποιον σχηματισμό αν περάσει στον 2ο γύρο ενώ κάλεσε τους πολίτες της Μυτιλήνης να μη ψαρώνουν με τους δήθεν ανεξάρτητους υποψηφίους!

“Εμείς δεν ασπαζόμαστε τη λανθασμένη άποψη ότι οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Η ζωή αποδεικνύει το αντίθετο. Περιφέρειες και Δήμοι έχουν στην αρμοδιότητά τους κρίσιμες για τη ζωή των εργαζομένων και του λαού υπηρεσίες και είμαστε σίγουροι ότι όλοι αυτοί οι επίδοξοι δήθεν «ανεξάρτητοι» κατά τα άλλα διεκδικητές του δήμου Μυτιλήνης, στην πράξη θα κάνουν ότι και οι προηγούμενοι, θα εφαρμόσουν κατά γράμμα τις ίδιες πολιτικές”

 

Η Ομιλια της Νίκης Τσιριγώτη 

“Πλησιάζουμε ολοένα προς τις εκλογές και με την ευκαιρία της συνάντησής μας θα θέλαμε να καλέσουμε για μια ακόμα φορά τα λαϊκά στρώματα του νησιού μας, τους συμπολίτες μας, να κλείσουν τα αυτιά τους στα κάθε λογής προεκλογικά γνωστά ταξίματα που ήδη έχουν πέσει στην προεκλογική ατζέντα, είτε αυτά προέρχονται από την κεντρική εξουσία είτε από τοπικούς παράγοντες και ως μόνο στόχο έχουν να υφαρπάξουν τις ψήφους και να εγκλωβίσουν συνειδήσεις.

Να τους καλέσουμε να μην τσιμπήσουν στις διάφορες μετακινήσεις και μετατοπίσεις διαφόρων «παραγόντων» που παρατηρούνται τελευταία πότε έτσι και πότε αλλιώς, από το ένα κόμμα στο άλλο, από τη μία παράταξη στην άλλη, από τον ένα χώρο στον άλλο, είτε στο δήμο είτε στην περιφέρεια.

Τέτοιου είδους «μεταγραφές» και η ευκολία με την οποία γίνονται δείχνουν αφενός την στρατηγική τους σύγκληση και την ομοιότητα των «προγραμμάτων» όλων αυτών των δυνάμεων, αφετέρου δε σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιφέρουν την «κάθαρση» από την ευθύνη που έχουν και που θα κουβαλάνε σε όποιον συνδυασμό κι αν βρίσκονται όλοι αυτοί που είτε στήριξαν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ, είτε συναίνεσαν σε αυτές και τις εφάρμοσαν κατά γράμμα, είτε δεν εναντιώθηκαν σε αυτές. Αλλά και είτε ακόμα περισσότερο σήκωναν και τα δύο τους χέρια στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, ψήφιζαν και υλοποιούσαν μια σειρά μέτρα που ούτε στο ελάχιστο δεν βελτίωσαν αλλά αντίθετα όξυναν τα καθημερινά μας προβλήματα. Στήριξαν και στηρίζουν όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που μετατρέπουν το Δήμο σε φορομπηχτικό, φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Να τους καλέσουμε να μην ψαρώσουν στο δήθεν ανεξαρτηλίκι που πουλάνε μερικοί, που για άλλη μια φορά μπροστά στις εκλογές, αφού πάσχισαν να πάρουν το χρίσμα και τη στήριξη διαφόρων και προσπάθησαν να γίνουν οι εκλεκτοί των κομμάτων τους, θυμήθηκαν να φορέσουν πάλι τα κοστούμια των ανεξάρτητων υποψηφίων. Λένε ψέματα όσοι αποκρύπτουν το γεγονός ότι εκφράζουνε συγκεκριμένες πολιτικές. Ο λεσβιακός λαός έχει εμπειρία, τη μεγαλύτερη ίσως, από δήθεν ανεξάρτητους δημάρχους και δημοτικές αρχές και κυρίως από το πως όλοι αυτοί εφάρμοσαν στο ακέραιο όλες τις κυβερνητικές επιλογές και υποτάχθηκαν στους αντιλαϊκούς νόμους που διέπουν την Τοπική Διοίκηση. Εμείς δεν ασπαζόμαστε τη λανθασμένη άποψη ότι οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Η ζωή αποδεικνύει το αντίθετο. Περιφέρειες και Δήμοι έχουν στην αρμοδιότητά τους κρίσιμες για τη ζωή των εργαζομένων και του λαού υπηρεσίες και είμαστε σίγουροι ότι όλοι αυτοί οι επίδοξοι δήθεν «ανεξάρτητοι» κατά τα άλλα διεκδικητές του δήμου Μυτιλήνης, στην πράξη θα κάνουν ότι και οι προηγούμενοι, θα εφαρμόσουν κατά γράμμα τις ίδιες πολιτικές.

Να τους καλέσουμε να μην εγκλωβιστούν σε συζητήσεις για ζητήματα που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Κάποιοι επιδιώκουν να αναγάγουν αυτά τα αποπροσανατολιστικά ζητήματα ως τα κύρια τάχα που θα πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για τις εκλογές. Κυρίως γιατί δεν θέλουν να ανοίξει η ουσιαστική κουβέντα γύρω από τις πραγματικές ανάγκες μας, όπως τα πρόσφατα επεισόδια με το σταυρό και άλλα τόσα. Αλήθεια, πόσο λύθηκαν μια σειρά προβλήματα της πόλης και του νησιού από την «ανύψωση» του σταυρού αλλά και από την αντιπαράθεση που ανοίχτηκε γύρω από αυτό; Πόσο μειώθηκε η ανεργία, πόσο ανέβηκαν μισθοί και συντάξεις; Πόσο μειώθηκαν οι ροές και οι συνέπειες από το προσφυγικό, πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες απεγκλωβίστηκαν από το νησί; Πώς αναχαιτίστηκε η ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας στο Αιγαίο;

Είναι δεδομένο ότι η εποχή των αντιμαχιών μεταξύ των εικονομάχων και των εικονολατρών έχει παρέλθει με το τέλος της Βυζαντινής εποχής και ως παράταξη δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις που δείχνουνε το δέντρο και όχι το δάσος.

Στις μέρες μας επιβεβαιώνεται ότι πολιτικές δυνάμεις, κόμματα και κυβερνήσεις που υπηρετούν το κεφάλαιο και την εξουσία του, όχι μόνο δεν φράζουν το δρόμο στην ακροδεξιά, αλλά αντίθετα τη θρέφουν ακόμα περισσότερο, γιατί ακριβώς θρέφουν το ίδιο το σύστημα που τη γεννά. Με ένα ισχυρό ΚΚΕ, με οργανωμένο λαϊκό – εργατικό κίνημα μπορούμε να δυναμώσουμε την πάλη για να τσακίσουμε το φασισμό, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό και τις αιτίες που τα γεννάν.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να στηθεί το ψευδεπίγραφο δίπολο της προόδου, από τη μια, και της συντήρησης και της ακροδεξιάς, από την άλλη. Είναι παλιά ιστορία αυτή, όσο συμφωνούν στα βασικά στρατηγικής σημασίας ζητήματα τόσο θα προσπαθούν να ορθώσουν ψεύτικα τείχη για να ξεγελάσουν για άλλη μια φορά τον λαό. Στήνουν γέφυρες και γεφυράκια «προοδευτικής συμμαχίας» όπως λένε και με διάφορα απολειφάδια της σοσιαλδημοκρατίας καλούν σε αντιφασιστικό μέτωπο.

Πρόθυμοι περιπατητές γεφυριών υπάρχουν πολλοί, όμως κανείς πραγματικά αριστερός, προοδευτικός άνθρωπος δεν πρέπει να ξεγελαστεί!

Γιατί γέφυρες και γεφυράκια υπήρχαν και υπάρχουν και ενώνουν όλο το αστικό πολιτικό προσωπικό και κόμματα τους.

* Είναι οι γέφυρες που ένωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση για σχεδόν 4 χρόνια.

* Είναι οι γέφυρες που περπάτησαν βουλευτές του Ποταμιού της Ένωσης Κεντρώων για να βρεθούν άλλοι στα κοινοβουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι της ΝΔ.

* Είναι το κλείσιμο του ματιού της κυβέρνησης προς τη ΧΑ, που έχει ευθύνη για την καθυστέρηση της δίκης της ενώ με τις πρόσφατες εξαγγελίες για τις επικείμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα αν ψηφιστούν θα ρίξουν στα «μαλακά» τα υπόδικα στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Για αυτό λέμε ότι η μόνη πραγματικά διαφορετική δύναμη απέναντι σε όλους τους άλλους είμαστε εμείς, το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Γιατί μόνο εμείς αποκαλύπτουμε στον λαό τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του και το δρόμο που πρέπει να παλέψουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες για εμάς και τα παιδιά μας.

Γιατί, η ζωή έδειξε όσο πιο πολλοί κομμουνιστές και συνεργαζόμενοι μαζί μας αναδειχθούν σε Δήμους και Περιφέρειες, όσο είμαστε πιο δυνατοί, είτε από τη θέση της διοίκησης που επιδιώκουμε, είτε της μειοψηφίας πράγμα που απευχόμαστε, μπορούμε να δώσουμε ανάσα στα λαϊκά στρώματα, να αποσπάσουμε έστω κάποιες κατακτήσεις, γιατί εμείς προτάσσουμε τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των λίγων, ξέρουμε να οργανώνουμε τους αγώνες του λαού, μπαίνοντας οι ίδιοι μπροστά, δεν υποσχόμαστε λύσεις στη λογική της ανάθεσης, δεν συμβιβαζόμαστε στη λογική του τίποτα δεν γίνεται.

Γιατί μόνο εμείς έχουμε το πλεονέκτημα να μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια, γιατί ποτέ δεν είπαμε ψέματα.

Ξεκαθαρίζουμε ότι εμάς, στους βρώμικους σχεδιασμούς, συνεργούς και συνένοχους δεν θα μας βρουν.

Θα μας βρουν, όπως μας έβρισκαν πάντοτε, απέναντι.

* Να παλεύουμε μαζί με τα λαϊκά στρώματα, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που συνεχίζονται.

* Να διεκδικήσουμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων.

* Την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από τη βαριά φορολογία.

* Την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημόσιων κοινωνικών δομών στην Προσχολική Αγωγή, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Υγεία, την Άθληση.

* Να διεκδικούμε την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού σε όλους τους τομείς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τις τσέπες των δημοτών.

* Την προστασία των ελεύθερων χώρων και των δασών από την εμπορευματοποίηση.

* Να διεκδικούμε έργα και υποδομές που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός και βελτιώνουν την καθημερινότητά του.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νεολαία του νησιού και την καλούμε: Η πρώτη ψήφος να είναι κόκκινη, να είναι ανατρεπτική. Την καλούμε να κάνει κριτήριο της σκέψης, της στάσης και της ψήφου τα σύγχρονα δικαιώματά της στη μόρφωση, στην εργασία, στη δημιουργική ζωή. Η πρώτη ψήφος να είναι στη Λαϊκή Συσπείρωση.

Έχοντας στην παρακαταθήκη μας την πραγματικά επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα «πολιτισμός για όλους πολιτισμός παντού» που ανέβασε ένα μπόι παραπάνω τον πήχη των απαιτήσεων, από τώρα σας ανακοινώνουμε ότι προγραμματίζουμε νέα μεγάλη εκδήλωση στις 13 Απρίλη με θέμα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, επιθυμώντας να αγκαλιάσετε και την εκδήλωση αυτή όπως και την προηγούμενη, βγαίνοντας δυνατά και διεκδικώντας μια ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις. Για ένα νησί ελεύθερο από τα ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά.

Πορευόμαστε με όσους θέλουν μια καλύτερη ζωή, με όσους διεκδικούν φιλολαϊκά μέτρα που πηγαίνουν τη ζωή μπροστά, με όσους επιθυμούν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, με όσους απαιτούν να έχουν ό,τι τους ανήκει.

Αυτός ο αγώνας και αυτή η συμπόρευση εκφράζεται τώρα και στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τα πρόσωπα που το αποτελούν είναι άνθρωποι που έχουν δοκιμαστεί στους αγώνες που έδωσε και δίνει ο λαός μας. Αγωνιστές της διπλανής πόρτας. Είναι επιτελείο ζυμωμένο με τους πόνους και τους καημούς του λαού μας, επιτελείο που δεν παλεύει για την τσέπη του, επιτελείο που θυσιάζεται για το κοινό καλό. Ένα επιτελείο νεολαίας που αγωνιά και προβληματίζεται για το μέλλον της.

Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να σας ανακοινώσουμε πως είμαστε στη θέση να δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 30 πρώτων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων με το συνδυασμό μας, που θα πλαισιώσουν το μόνο ψηφοδέλτιο της μάχης, το ψηφοδέλτιο της νίκης”.

 

1 Αϊβαλιώτου Μαρία Σκηνοθέτης

2 Αυγουστίδης Παναγιώτης Εκπαιδευτικός

3 Βαλάκος Παναγιώτης Φιλόλογος, εργαζόμενος σε Μ.Κ.Ο, μέλος της διοίκ. του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

4 Γιαννακά Ζωή Φυσιοθεραπεύτρια, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

5 Γιαννίκου Μαρία Αρχαιολόγος, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Λέσβου

6 Γκαρτζοπούλου Μαρία Εκπαιδευτικός στο Μουσικό σχολείο Λέσβου

7 Δουκάκη Ελευθερία Γεωπόνος

8 Ζαφειρίου Γιάννης Ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος της διοίκησης του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

9 Κολαράς Φώτης Οικοδόμος, πρόεδρος του Σωματείου Κατασκευών Λέσβου

10 Κόμβος Στρατής Αγρότης, γραμματέας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

11 Κοτζαδημητρίου Ντίνα Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Λέσβου

12 Μαγλογιάννης Θοδωρής Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, τέως Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μυτιλήνης

13 Νικήτα – Μουφλουζέλλη Τριάδα – Αλεξάνδρα Φοιτήτρια

14 Περγάμαλης Βασίλης Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ

15 Πετρενίτη Βάσω Περιβαλλοντολόγος, Υπάλληλος Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής

16 Πρωτόγηρος Δούκας Ψυχολόγος, εργαζόμενος σε Μ.Κ.Ο.

17 Ραφτέλλη Αναστασία Λογοθεραπεύτρια

18 Σεράι Χριστίνα Μέλος της Διοίκησης του σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού

19 Σκλεπάρης Γιάννης Επαγγελματίας, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ

20 Σουλουγάνη Μαρία Μέλος της Διοίκησης του σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού

21 Τάσσιος Στέργιος Πολιτικός Μηχανικός, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Β. Αιγαίου

22 Τηνιακός Γιώργος Οικονομολόγος, ιδιωτικός υπάλληλος

23 Τσαγκαρέλλης Νίκος Ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος της διοίκησης του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου,

24 Τσουλέ-Τσουλέλλης Δημήτρης Δημοτικός υπάλληλος

25 Χαρατσιάρη Μαριάνθη Κοινωνιολόγος, εργαζόμενη σε Μ.Κ.Ο

26 Χατζηλάμπρου Μπάμπης Υπάλληλος στο Βοστάνειο Νοσοκομείο

27 Χατζηχρήστου Μαρία Οδοντίατρος

28 Χιώτη Στρατούλα Ηθοποιός- Τραγουδίστρια

29 Χριστοδούλου Βαγγέλης Πρόεδρος του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ

30 Χρυσαφίδης Νίκος Γιατρός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβο