Search

“Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους νέους να μείνουν στον τόπο μας”

Γιώργος Βογιατζής

Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος  για θέματα Κτηνιατρικής και Αλιείας

Η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ συνομιλεί σήμερα με έναν νέο πολιτευόμενο του τόπου μας, τον Γιώργο Βογιατζή, ο οποίος είναι γόνος τρίτης γενιάς πολιτικών αφού ο παππούς του διετέλεσε Αντιδήμαρχος και Δήμαρχος (για μικρό χρονικό διάστημα) Μυτιλήνης και ο πατέρας του Δήμαρχος Γέρας, Νομάρχης Λέσβου αλλά και νυν βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης. Μας μιλά για τα νέα του καθήκοντα, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από την παρούσα θέση του ως Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος  για θέματα Κτηνιατρικής και Αλιείας, αλλά και για τους στόχους που έχει θέσει και θέλει να εκπληρώσει ο ίδιος για τον τόπο.

 

Κύριε Βογιατζή, προέρχεστε ως γνωστόν από μια οικογένεια με παράδοση στην πολιτική. Τώρα βλέπουμε ότι κι εσείς καταπιαστήκατε με τα κοινά και μάλιστα σε ένα καίριο πόστο. Τελικά είναι το «μικρόβιο» της πολιτικής εκείνο που σας ακολούθησε και σας σημάδεψε κι εσάς ή πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση κι επιλογή για να προσφέρετε στον τόπο;

 

Γ. Β. Νομίζω και τα δύο. Ξέρετε, πιστεύω πως ότι μας συμβαίνει σε μικρή ηλικία,  μας ακολουθεί για όλη μας την ζωή. Έτσι λοιπόν θεωρώ πως για το «μικρόβιο»  που αναφέρατε, σημαντικότερο ρόλο έπαιξε ο παππούς μου Γιώργος Βογιατζής και λιγότερο  ο πατέρας μου όπως πολλοί  θα πιστεύουν, καθώς από μικρό παιδί που ήμουν μέχρι και την ενηλικίωση μου, τον θυμάμαι να μου μιλάει ώρες ατελείωτες και να μου αναφέρει ιστορίες για τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ήταν ένας πολύ έντιμος άνθρωπος, δικηγόρος στο επάγγελμα, ο οποίος είχε ασχοληθεί κι αυτός με τα κοινά,  που ζούσε και ανέπνεε για να κάνει πολιτικές συζητήσεις. Φυσικά όμως πρόκειται και για μια συνειδητή απόφαση, όπου μέλημα μου εξ αρχής είναι να συνεισφέρω και να βοηθήσω όπως μπορώ, αυτόν εδώ τον τόπο που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και αγαπάμε.

 

Είστε ένας νέος άνθρωπος και προφανώς δεν έχετε ακόμη την πείρα και τις εμπειρίες που έχουν άλλοι συνάδελφοί σας στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Πόσο σας επιφορτίζουν οι νέες σας ευθύνες και σε ποια πλαίσια κινείται η μέχρι τώρα συνεργασία σας με τα άτομα που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο;

 

Γ. Β. Όπως θα γνωρίζετε η Περιφερειάρχης  κυρία Καλογήρου μου έκανε την τιμή να με ορίσει Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για θέματα Κτηνιατρικής και Αλιείας.

Έχω αρχίσει να ενημερώνομαι καιρό τώρα για τα προβλήματα που αφορούν τις υπηρεσίες που είναι υπό την εποπτεία μου, αλλά τα περισσότερα εξ αυτών μου ήταν ήδη γνωστά λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας. Είμαι άνθρωπος που θα κάτσω και θα ακούσω τους πάντες και ειδικά τους εμπειρότερους από εμένα  και στο τέλος, με την συζήτηση πάντα, θα βγάλω συμπεράσματα. Έτσι λοιπόν από την αρχή άκουσα και συζήτησα με κάθε έναν υπάλληλο των υπηρεσιών τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πήγα από κοντά να δω τα προβλήματα που έχουν οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς, ώστε να έχω μια εμπεριστατωμένη άποψη. Αρχή μου είναι το ότι πρέπει να τους βοηθήσω όσο περνάει από το χέρι μου και να τους διευκολύνω  στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάντα μέσα σε πλαίσια νομιμότητας. Σας τα ανέφερα όλα αυτά για να σας αποδείξω ότι σημασία δεν έχει η ηλικία αλλά η όρεξη που έχει κάποιος για να φέρει το έργο του εις πέρας. Φυσικά μαθαίνω νέα πράγματα και αποκτώ νέες εμπειρίες κάθε μέρα που περνάει. Όσον αφορά τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους  οι σχέσεις μας και η συνεργασία μας είναι σε εξαιρετικό επίπεδο και ο καθένας από την πλευρά του βοηθάει τον άλλο.

 

Είναι αρωγός σε αυτή σας την προσπάθεια ο Παύλος Βογιατζής κι αν ναι με ποιον τρόπο;

 

Γ. Β. Φυσικά και είναι! Δεν θα γινόταν άλλωστε διαφορετικά. Ο πατέρας μου όπως γνωρίζετε, έχει τεράστια εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και ειδικά στον Αγροτοκτηνοτροφικό τομέα που ασχολούμαι. Γνωρίζει όπως λίγοι τα προβλήματα που υπάρχουν. Η βοήθεια του λοιπόν είναι καθοριστική. Πάντα με συμβουλεύει αλλά ποτέ δεν παρεμβαίνει στην τελική απόφαση και αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό.

 

Σαν νέος άνθρωπος, που δεν έχετε αλλοτριωθεί ακόμη από κομματικές κατευθύνσεις, πολιτικά παιχνίδια και δεσμεύσεις, τι είναι αυτά που θα προωθείστε για τους νέους ανθρώπους της Περιφέρειας Β. Αιγαίου;

 

Γ. Β. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ζούνε στα νησιά μας και ειδικότερα τους νέους, ώστε να παραμείνουν στον τόπο μας και να μην ξενιτευτούν προς εύρεση εργασίας και απασχόλησης σε άλλο μέρος. Αυτό βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τα πολιτικά πιστεύω του καθενός και είναι υποχρέωση όλων μας. Η ενθάρρυνση και ενίσχυση της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας, η αύξηση και η αξιοποίηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Μικρασιατικών παραλίων για την περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού, ο υγιής ανταγωνισμός, η αύξηση της επιχειρηματικότητας, η βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων είναι μόνο μερικά από τα ζητούμενα που οφείλουμε να φροντίσουμε σαν νέα Περιφερειακή αρχή.

 

 

Με ποιους τρόπους θα δώστε ώθηση για την επιχειρηματική δραστηριότητα των νέων του τόπου μας;   

Γ. Β. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αναδείξουμε τα διάφορα  προγράμματα όπου υπάρχουν καθώς και άλλα που θα έρθουν, από τα ευρωπαϊκά κοινοτικά κονδύλια και αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα των νέων. Πιστεύω πως για την δική μας Περιφέρεια πρέπει να δοθεί κυρίως βάση από τους νέους, ώστε και να μπορούν να αξιοποιηθούν, τα προγράμματα που αφορούν τον τουρισμό, τον ευρύτερο πρωτογενή τομέα και κατ’ επέκταση την μεταποίηση και τις εξαγωγές προϊόντων. Νομίζω πως το μέλλον τις χώρας μας και η όποια ανάπτυξη έρθει, βρίσκεται  κυρίως στους τομείς που σας ανέφερα προηγουμένως. Ειδικότερα για τα νησιά μας το μέλλον όλων μας βρίσκεται εκεί.